THE GRANDMASTER

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ     

βιογραφία, δράση 2013

 Πρόκειται για την ζωή ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους πολεμικών τεχνών της Κίνας, τον Ιπ Μαν. Τον παρακολουθούμε από την νεότητά του γύρω στο 1930 μέχρι το 1950. Στην αρχή της ιαπωνικής επίθεσης του 1936 η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα της διαίρεσης. Οι Ιάπωνες έχουν καταλάβει τη χώρα στα ανατολικά και έτσι ο δάσκαλος του Κουνγκ Φού Γκόνγκ Γιουτιάν φεύγει από την πόλη του και πάει στο Φοσάν. Εκεί βρίσκεται και ο Ιπ Μαν. Σε ένα φημισμένο οίκο ανοχής που συναντιούνται όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών θα συναντηθούν ο Ιπ Μαν με την κόρη του Γκόνγκ Γιουτιάν την Γκόνγκ Ερ, γνώστρια της μοναδικής τεχνικής «64 χέρια» και θα παλέψουν μαζί...


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Kar Wai Wong
ΣΕΝΑΡΙΟ: Kar Wai Wong
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Zhang Ziyi, Tony Leung Chiu Wai, Chen Chang
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κίνα
the grandmaster image
 Προτείνεται σε όσους τους αρέσουν οι πολεμικές τέχνες και η ασιατική κουλτούρα. Ατμοσφαιρική, εντυπωσιακή, με νύξεις στις αρχές και τη φιλοσοφία των ασιατικών πολεμικών τεχνών αλλά και κάποιον πολιτικών ιδεών, αλλά μέχρι εκεί. Μπορούμε να πούμε ότι η ταινία από τεχνική πλευρά είναι άψογη. Μέσα από την κίνηση της κάμερας και τα κομμένα πλάνα να παρακολουθούν τη δράση, ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει τη δύναμη της κίνησης, του συγχρονισμού και της δεξιοτεχνίας. Οι πρωτότυποι φωτισμοί, τα βρεγμένα σκηνικά, οι σκιές, τα νερά της βροχής δημιουργούν ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Με τα μελετημένα κοντινά πλάνα προσδίδεται η ένταση στην κίνηση της στιγμής και εστιάζεται το δυνατό και βαθύ συναίσθημα των πρωταγωνιστών.
 Δραματουργικά, μας μεταφέρει στοιχεία για την εποχή, την πολιτική κατάσταση της χώρας, την ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών και το βίο του Ιπ Μαν με αποσπασματικό τρόπο. Στην αφήγηση υπάρχουν κενά, ενώ το ρομαντικό στοιχείο του ανεκπλήρωτου έρωτα έχει καλύτερη απόδοση, αλλά είναι σχετικά αδύναμο.
  Να σημειώσουμε ότι μαθητής του Ιπ Μαν ήταν και ο Μπρούς Λι. Επίσης ταινίες για τον  θρύλο του Ιπ Μαν ήταν το Ιπ Μαν το 2008, και το Ιπ Μάν 2 το 2010 του Γουίλσον Ιπ.
bigstar7,3 iconReviewed by My Films-In on the grandmaster- Rating:7.3 out of 10




            





imdb
rottentomatoes