ONLY LOVERS LEFT ALIVE

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

δράμα, αισθηματική 2013

 Ο Άνταμ και η Εύα είναι δυο βαμπίρ που ζουν αιώνια και είναι ερωτευμένα. Αυτός, είναι ένας περιθωριακός μουσικός απογοητευμένος από τις αποτυχίες της ανθρώπινης ιστορίας και ζει στο Ντιτρόιτ και αυτή, βρίσκεται στην εξωτική Ταγγέρη μελετώντας διάφορα λογοτεχνικά συγγράμματα. Όταν η Εύα αντιλαμβάνεται την μελαγχολία του Άνταμ σπεύδει να τον συναντήσει. Κι ενώ όλα πάνε καλά, αφού η Εύα έχει με την παρουσία της εξισορροπήσει τον Άνταμ, εμφανίζεται η απρόβλεπτη αδελφή της Εύας...

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζίμ Τζάρμους
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζίμ Τζάρμους
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τίλντα Σουίντον, Τομ Χίντλεστον, Τζόν Χάρτ, Μια Γιασίκοβσκα
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Ελλάδα
only lovers left alive image
 Δεν πρόκειται για μια άλλη ταινία με βαμπίρ. Ξεχάστε τις αιματοβαμμένες τρομακτικές ταινίες με δράκουλες. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική ιστορία, μια απόλυτα ξεχωριστή, ευφυής, αλληγορική ταινία για την διαφορετικότητα, τον έρωτα και την αγάπη.
 Με βάση το μύθο των βαμπίρ, ο Τζάρμους δημιουργεί ένα ρομαντικό ποίημα, δοσμένο σε μια ατμόσφαιρα απίστευτα μυστηριακή, απόκοσμη και δελεαστική, συνεπικουρούμενη από την εκπληκτική μουσική με ήχους από αβάν γκαρντ ροκ, μπλουζ, φολκ και μπαρόκ.
 Δυο όντα ερωτευμένα στο βάθος των αιώνων, ο Αδάμ και η Εύα...Με όλο το βάρος της σοφίας και της τέχνης που έχουν δει και γευτεί όλα αυτά τα χρόνια, ζουν σε μια νωχελική απομόνωση και η μόνη παρηγοριά είναι η συντροφιά του ενός με τον άλλον. Ο Άνταμ είναι μουσικός και ζει στις παρυφές του Ντιτρόιτ, μιας αλλαγμένης πόλης που κάποτε ευημερούσε και ήταν πηγή πολλών μουσικών ρευμάτων, τώρα βρίσκεται σε μαρασμό και πλήρη εγκατάλειψη, νοιώθει απογοητευμένος από τις άστοχες επιλογές των ανθρώπων, από τον εκβαρβαρισμό τους και την μετατροπή τους σε "ζόμπι". Η Εύα, ζει σε κάποια λαϊκή γειτονιά στην Ταγγέρη, μια πόλη από τις αρχαιότερες της Αφρικής, πόλη των βιβλίων και των ταινιών που ο ανατολίτικος πολιτισμός της δεν έχει αλλοιωθεί ακόμα. Όταν η Εύα καταλαβαίνει την απογοήτευση του Άνταμ, πηγαίνει να τον βρει και με την παρουσία της τον βοηθάει να ανακαλύψει ξανά το θαύμα στα πράγματα της ζωής και κάνοντάς το αυτό, βοηθά και τους θεατές να ανακαλύψουν ξανά το θαύμα στα πράγματα της δικής τους ζωής. "Πως μπορείς να έχεις ζήσει τόσο πολύ και να μην το έχεις καταλάβει; Αυτή η εμμονή σου, είναι σπατάλη ζωής. Αντ΄αυτού θα μπορούσες να ξοδέψεις τον χρόνο σου θαυμάζοντας τη φύση, να ξοδέψεις τον χρόνο σου στην ευγένεια, στη φιλία, στον χορό..." λέει η Εύα, ως θηλυκή δύναμη που μετουσιώνει τα πάντα σε πηγές δύναμης και έμπνευσης και ακολουθεί η εκπληκτική σκηνή του χορού με τον αιώνιο σύντροφό της που σε κάνει να θέλεις να πας εκεί έξω και να κοιτάξεις τα αστέρια με διαφορετικά μάτια τώρα και να ανακαλύψεις το διαμάντι που περιγράφει η πρωταγωνίστρια, σε μέγεθος άστρου και να ακούσεις τη μουσική του. 
 Και οι δυο τους, δεν μπορούν να καταλάβουν την κοινωνία του σήμερα. Γιατί οι άνθρωποι σπαταλούν τον χρόνο τους σε εκδηλώσεις μίσους και κακίας; Γιατί "μολύνουν το αίμα τους", το μυαλό τους; Τα πλάσματα αυτά διψούν για την τέχνη, τη λογοτεχνία και τα βιβλία, τη μουσική, την επιστήμη και ότι αξίζει στη ζωή. Αυτό είναι το αίμα, το καθαρό αίμα για το οποίο διψούν, που δημιουργείται από όλα τα παραπάνω και είναι τόσο διαφορετικοί από τα ζόμπι, τους ανθρώπους δηλαδή, που θα πρέπει να προστατευτούν, να προστατέψουν τον κόσμο τους για να μην μολυνθούν από αυτούς και "την αρρωστημένη τους φαντασία που είναι γεμάτη φόβο". Σ΄αυτόν τον σκληρό κόσμο, που δεν χαίρεται, δεν εκτιμά, δεν επικοινωνεί κανείς, μόνο οι εραστές μπορούν να επιζήσουν, μόνο όσοι έχουν αγαπήσει μπορούν να μείνουν ζωντανοί, γιατί χωρίς τον έρωτα η πραγματικότητα είναι θλιβερή και ολέθρια και μόνο μέσα από τα φίλτρα του έρωτα μπορεί κανείς να εκτιμήσει και να δει τα θαύματα και την ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο.
 Μια ταινία, γιορτή της ζωής, της αγάπης, της συντροφικότητας, του γνήσιου αυθεντικού, αληθινού έρωτα, γλυκιά και συγκινητική, απόλυτα ρομαντική, ατμοσφαιρική, ένα στιλιστικό έργο τέχνης. Παράλληλα, στοχαστικός κινηματογράφος που εκφράζει βασικά αιτήματα και προβληματικές της εποχής μας, επισημαίνει την κοινοτυπία του καθημερινού βίου και μας υπενθυμίζει να ζούμε στο έπακρο το θαύμα της ζωής που μας δόθηκε.
 Το πρωταγωνιστικό δίδυμο πολύ ταιριαστό. Ο Τομ Χίντλεστον έξοχος, ερωτικός και η Τίλντα Σουίντον επίσης γλυκιά και εκφραστική. Να αναφέρουμε επίσης την σταθερή αξία στον χώρο του θεάματος τον Τζόν Χάρτ, που υποδύεται τον χαρακτήρα του θεατρικού συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου και την πολύ καλή Μια Γιασίκοβσκα στον ρόλο της αδελφής της Εύας.
 Να αναφέρουμε για την πολύ καλή μουσική επένδυση της ταινίας, τον μπαρόκ λουτενίστα Jozef van wissen, τους Squrl  που είναι οι: Κάρτερ Λόγκαν, Τζιμ Τζάρμους, Σέιν Στόουνμπακ και την εκπληκτική ερμηνεία της Λιβανέζας τραγουδίστριας Yasmine Hamdan. Τέλος να σημειώσουμε μόνο ένα μικρό μείον, δεν μας άρεσε η τοποθέτηση προϊόντος στην ταινία.
bigstar9,2 iconReviewed by My Films-In, on only lovers left alive- Rating:9.2 out of 10



             





imdb
rottentomatoes