SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

δράμα, εγκλήματος 2002

 Ο Ρίου είναι ένας κωφάλαλος εργάτης και δουλεύει σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών στη Σεούλ. Η αδελφή του χρειάζεται να κάνει μεταμόσχευση νεφρού, όμως δεν είναι συμβατός δότης. Όταν ο Ρίου απολύεται από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, συναντά μια παράνομη οργάνωση εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων η οποία απαιτεί από αυτόν για να του βρει συμβατό δότη, εκτός από το να πληρώσει πολλά χρήματα να δώσει και το ένα του νεφρό. Αυτός δέχεται αλλά του λείπουν τα χρήματα. Η επαναστατημένη πολιτικά φίλη του, τον πείθει να απαγάγει την κόρη του πρώην εργοδότη του για να του αποσπάσει τα χρήματα που χρειάζεται και όταν αυτό γίνεται, συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός το οποίο θα πυροδοτήσει έναν βίαιο κύκλο γεγονότων εκδίκησης. 


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τσαν Γούκ Παρκ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τσαν Γούκ Παρκ, Τσάε Σαν Λι, Τσόνγκ Γιόνγκ Λι, Μου Γιόνγκ Λι
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Χα Κίουν Σιν Κανγκ Χο Σονγκ Ντου Να Μπάε
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Νότια Κορέα
sympathy for mr. vengeance image
 Ο Γκάντι είχε πει πως "το μόνο αποτέλεσμα που έχει το οφθαλμός αντί οφθαλμού, είναι να κάνει τον κόσμο τυφλό" και πριν από αυτόν ο Κομφούκιος "πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι για εκδίκηση σκάψε δυο τάφους". Το "Sympathy for Mr. Vengeance", είναι η πρώτη ταινία της τριλογίας του Τσαν Γούκ Παρκ που αφορά θέματα εκδίκησης και ακολουθεί το "Oldboy" και το "Sympathy for Lady Vengeance". Ουσιώδης θεματική, μιας και η εκδίκηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά και ισχυρά κίνητρα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, δηλώνει δε ψυχική και νοητική χαμηλή υποδομή. Εδώ όμως ο Παρκ δεν πραγματεύεται την εκδίκηση μέσα σε ψυχαναλυτικά πλαίσια ή τουλάχιστο μόνο μέσα σε αυτά, αλλά την παρουσιάζει ευφυώς ως ένα οξυμένο φαινόμενο και επακόλουθο του νεοφιλελεύθερου μορφώματος. Η εκδίκηση είναι μια έννοια τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ανθρώπινου γένους, όμως σε συνθήκες που επικρατούν η κοινωνική εξαθλίωση, η πολιτισμική κατάρρευση, η εκπόρνευση, η φτώχεια και η ανισότητα, ο άνθρωπος αποκτηνώνεται και τα αποτελέσματα των πράξεων που γεννώνται από εκδικητικά κίνητρα είναι σκληρά, οδυνηρά, βίαια. 
 Ο σκηνοθέτης, άριστος γνώστης της κινηματογραφικής γλώσσας, καταπιάνεται με σοβαρότητα και εικονογραφεί με έντονο, σοκαριστικό θα λέγαμε τρόπο, τις προεκτάσεις και τα αποτελέσματά της εκδίκησης, τον φαύλο κύκλο που προκαλεί, την ανικανότητα της για ουσιαστικές λύσεις, την ματαιότητά της και επισημαίνει, πως όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τις κομματικές ή πολιτικές πρακτικές. Κανείς δεν είναι ήρωας και ο κάθε ένας χαρακτήρας έχει τα δικά του κίνητρα που σιγά σιγά μας αποκαλύπτονται. Τα πραγματικά αίτια των πράξεών τους όμως είναι διαμορφωμένα μέσα στο ανθρωποφάγο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, που συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργεί κύκλους εκδίκησης και βίας. Γιαυτό και ο τίτλος της ταινίας. Ο αλληλοσπαραγμός στον οποίο έχει υποπέσει το ανθρώπινο είδος είναι σκηνοθετημένος και άψογα εκτελεσμένος. Μηδενιστική; Ισοπεδωτική; Σε κάθε περίπτωση μια καλοδουλεμένη ταινία, με στιλιστική εφευρετική εικονογραφία, με σπουδαγμένα, αιματηρά πλάνα και καθηλωτική αφήγηση που ανεβάζει κλιμακωτά την αγωνία μέχρι το σοκαριστικό φινάλε.
bigstar8.3 iconReviewed by My Films-In on sympathy for mr. veneance- Rating:8,3 out of 10



                           






imdb
rottentomatoes