THE HOMESMAN

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

δράμα, γουέστερν 2014

 Δεκαετία του 1850. Η Μαίρη Μπι, μια δυναμική γυναίκα, ζει σε μια μικρή κωμόπολη της Νεμπράσκα. Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας της πόλης, αναθέτουν στη Μαίρη να συνοδέψει τρεις γυναίκες που έχουν χάσει το λογικά τους προς τα ανατολικά της χώρας και συγκεκριμένα  στο εκκλησιαστικό ίδρυμα της Αϊόβα. Στην αρχή του ταξιδιού της, η Μαίρη βρίσκει και σώζει από την κρεμάλα ένα αναξιόπιστο τυχοδιώκτη και στη συνέχεια τον αναγκάζει να την συνοδέψει στο ταξίδι.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τόμι Λι Τζόουνς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τόμι Λι Τζόουνς, Κίραν Φιτζτσέραλντ, Γουίσλει Όλιβερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τόμι Λι Τζόουνς, Χίλαρι Σουάνκ, Μέριλ Στριπ, Μιράντα Ότο, Τζέιμς Σπέιντερ, Ντέιβιντ Ντένσικ, Ουίλιαμ Φίχτνερ, Γκρέις Γκάμερ, Τζον Λίθγκοου, Μπλέικ Νέλσον, Τζέσε Πλέμονς, Σόνια Ρίχτερ, Χέιλι Στάινφελντ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική, Γαλλία
the homesman image
 Βραβευμένος με το Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου στην ταινία "Ο Φυγάς" το 1993 και στο φεστιβάλ των Κανών το 2005 με το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας, στη ταινία "Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα" το 2005, η οποία ήταν και η πρώτη σκηνοθετική του προσπάθεια, ο Τόμι Λι Τζόουνς, καταπιάνεται  αυτή τη φορά με μια ασυνήθιστη, πρωτότυπη για το είδος γουέστερν ιστορία, που αφορά τη γυναίκα και τη θέση της στη σκληρή και άγρια κοινωνία του αμερικανικού βορά κατά τη μεταβατική περίοδο για την αμερικανική ιστορία του 19ο αιώνα. 
 Την εποχή αυτή υπήρξε ένα συνεχές ρεύμα εσωτερικών μεταναστών και αποίκων κυρίως Ευρωπαίων, οι οποίοι αναζητούσαν διακαώς την μεγάλη ευκαιρία. Εποχή της εκμετάλλευσης, της βίας, του ξέφρενου νεοπλουτισμού, της προσπάθειας για την επιβολή ενός ευρωπαϊκού μοντέλου αγροκουλτούρας και της εγκαθίδρυσης της νέας οικονομικής και κοινωνικής τάξης πραγμάτων. Σε αυτή την εποχή επικεντρώνεται η προσπάθεια του Τζόουνς, ο οποίος καταφέρνει και περιγράφει με ιδιαίτερη ευαισθησία και απλότητα τις συνθήκες των ηρώων του και ταυτοχρόνως αποδίδει με σκληρό, δραματικό ρεαλισμό τις συνέπειες της εκμετάλλευσης της γυναίκας και την αδυναμίας της να επιλέξει τα δικά της μονοπάτια, σε μια κοινωνία που για να επιβιώσει ή θα έπρεπε να ήταν υποταγμένη σε κάποιον άντρα ή θα έπρεπε να συμπεριφερόταν σαν αυτόν, αντιμετωπίζοντας  την κοινωνική απαξίωση και τη μοναξιά.
 Αξιοποιώντας το μακρύ ταξίδι στα βάθη της αμερικάνικης εξοχής ως αφηγηματικό τρόπο και φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με αντίξοες συνθήκες και επικίνδυνα περιστατικά, ο σκηνοθέτης διεισδύει στην καρδιά των δυο βασικών αντιθετικών χαρακτήρων του, αναδεικνύει τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις τους αλλά και την δραματική εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Οι διάσπαρτες ξεχωριστές σκηνές των φλας μπακ, ενσωματωμένες ομαλά στην φιλμική ροή, φωτίζουν τις αιτίες των προβλημάτων και η χρήση των συνεχόμενων ανατροπών φέρνουν πολυεπίπεδες προεκτάσεις στο φιλμικό του κείμενο. Η φωτογραφία του Ροντρίγκο Πριέτο με τα αχανή ξερά τοπία ενισχύουν τη δυσκολία και την σκληρότητα, που υπάρχει στην ανθρώπινη συνθήκη και αιτιολογεί εν μέρει τη παράδοξη συμπεριφορά τους. Οι υποκριτικές αποδόσεις στέρεες και σοβαρές, τόσο ο Τζόουνς ως ηθοποιός, όσο και η επίσης βραβευμένη με όσκαρ, Χίλαρι Σουόνκ, αποδίδουν εξαιρετικά δυναμικά τους ρόλους τους. Εν τέλει με το ιδιαίτερο προσωπικό αφηγηματικό ύφος, ο ο Τόμι Λι Τζόουνς σπάει τα στερεότυπα των γουέστερν και δημιουργεί μια πραγματικά συγκλονιστική ιστορία για τους αφανείς ήρωες, τις δυσκολίες και τις απώλειες, σωματικές και ψυχικές που μπορεί να χωρέσει ένα κοινωνικό όνειρο ή η κοινωνική πρόοδος εν γένει. 
 Το έργο, είναι προσαρμοσμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκλέντον Σουόρδαουτ το οποίο αναφέρεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1850.
 Δεν μας άρεσε η τοποθέτηση προϊόντος.
bigstar7,9 iconReviewed by My Films-In, on the homesman- Rating:7,9 out of 10



           





imdb
rottentomatoes