MR.NOBODY

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

δράμα, spiritual, awakening 2009

 Ως ο τελευταίος επιζών θνητός, μιας και που όλοι οι υπόλοιποι στον πλανήτη έχουν γίνει σχεδόν αθάνατοι, ο 118χρονος Nobody Nemo, ερωτάται από δημοσιογράφο για τη ζωή του και τις διάφορες εμπειρίες του, λίγο πριν πεθάνει. Ο Νέμο θυμάται τις διάφορες επιλογές που θα μπορούσε να είχε κάνει ή έκανε σε σημαντικές περιόδους της ζωής του. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις τελευταίες στιγμές του, θα πρέπει να πάρει μια τελευταία και πολύ σημαντική απόφαση για να ολοκληρώσει το πεπρωμένο του.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζακό Βαν Ντορμέλ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ζακό Βαν Ντορμέλ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζάρετ Λέτο Σάρα Πόλευ Νταιαν Κρούγκερ, Τόμπι Ρέγκμπο, Ρις Ίφανς, Λιν Νταν Φαμ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βέλγιο, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία
mr.nobody movie poster
 Ιδιοφυές art house φιλμ, βαθειά υπαρξιακό και μεταφυσικό. Μια φιλοσοφική, ερωτική επιστολή προς την ίδια την ύπαρξη και το σύμπαν που την περικλείει, από τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ζακό Βαν Ντορμέλ, που με αδιαμφισβήτητη δεξιοτεχνία ορίζει απόλυτα το πολυσύνθετο και πολύπλοκο κινηματογραφικό υλικό του και μας προσφέρει μια προκλητική διανοητική άσκηση μυαλού που γίνεται ταυτοχρόνως ένα αξέχαστο άγγιγμα ψυχής, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της έβδομης τέχνης.
 Το Mr. Nobody σίγουρα δεν είναι για όλους, όμως εκείνοι που εκτιμούν τις αντισυμβατικές ταινίες όπως το “Στο μυαλό του Τζων Μάλκοβιτς” ή το “Αιώνια Λιακάδα ενός καθαρού μυαλού”, θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.
 Με αφορμή τον συνεντευξιαζόμενο Νέμο και την τελευταία απόφαση που πρέπει να πάρει, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, ξετυλίγει ένα συναρπαστικό ταξίδι στις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και στους νόμους του σύμπαντος.
 Η κινηματογραφία του Ντορμέλ, με στοιχεία δράματος, επιστημονικής φαντασίας, ρομάντζου και επιστημονικού ντοκιμαντέρ, πρωτότυπη και περίπλοκα δομημένη σαν παζλ, καταφέρνει και πυροδοτεί την αμφιβολία στο σύστημα των πεποιθήσεων του θεατή, μέσα από έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων και εννοιών που πραγματεύεται. 
 Κεντρικός άξονας του παζλ είναι η έννοια των επιλογών, το νόημά τους, η δυσκολία του να κάνει κανείς τις σωστές επιλογές, οι συνέπειες και οι επιδράσεις τους στις ζωές μας, το πώς αλλάζουν την κατεύθυνση μιας ζωής, το πώς μας διαμορφώνουν. Την εικόνα του παζλ συμπληρώνουν προβληματικές που αφορούν, το πεπρωμένο, τα όνειρα, τις αναμνήσεις, τον θάνατο, τον έρωτα, την αθανασία, την φύση της πραγματικότητας, τους αστάθμητους παράγοντες της ζωής, την αγάπη, ασύμμετρη, ανεκπλήρωτη, αμοιβαία, τη μοναξιά, την συμβίωση. Η πραγμάτευση των ιδεών δεν σταματά εδώ. Στην ταινία δίνεται μια απίστευτη πτυχή του χρόνου και της τυχαιότητας μέσα από μια σειρά αστροφυσικών εννοιών όπως το Big Bang, το φαινόμενο της πεταλούδας, τη θεωρεία των υπερχορδών, την εντροπική κατάσταση του σύμπαντος και το ενδεχόμενο της μεγάλης κρίσης (Big Crunch), που μας θυμίζουν αφενός το πόσο μικροί και αδύναμοι είμαστε απέναντι στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Κόσμου, αλλά και πόσο ικανοί και δυνατοί στο να εκδηλώσουμε την πραγματικότητα που επιθυμούμε, αφετέρου μας δείχνουν, την συνδεσιμότητα του σύμπαντος στο οποίο ζούμε όπου το άπειρο και το αόρατο είναι συνυφασμένα με το μικρό και το αισθητό. 
 Η αποδόμηση της ζωής και ο κατακερματισμός της σε πολλαπλές πραγματικότητες που δημιουργεί η κάθε επιλογή του πρωταγωνιστή, η μη γραμμική δομή της αφήγησης, οι συνεχόμενες υφολογικές και τονικές αλλαγές, από το φανταστικό στο πραγματικό και από το οικείο στο άγνωστο, σε συνδυασμό με το πλήθος των θεματικών που ενέχει η ταινία, φαίνονται αρχικά, ως στοιχεία που δημιουργούν μια χαοτική κατάσταση, όμως με τη λειτουργία ενός εκπληκτικού μοντάζ, το κάθε κομμάτι του παζλ μπαίνει αργά και σταδιακά στη θέση του, αποδίδοντας μας στην εντέλεια την τελική εικόνα, στην οποία ο σκηνοθέτης αποτυπώνει το βασικό του νόημα: η μόνη αληθινή και ουσιαστική επιλογή είναι αυτή της αγάπης και την ευτυχίας.
 Θαυμάσια και σχολαστική κινηματογράφηση σε κάθε σκηνή, πολλά όμορφα πλάνα ποικίλων γωνιών τοποθετημένα στη σωστή χρονική σειρά, σωστός ρυθμός στην εναλλαγή του παρελθόντος και του παρόντος, μοναδική μουσική επένδυση, και έξοχες υποκριτικές αποδόσεις. 
 Μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία, ένα μοναδικό έργο τέχνης, ωδή στην αγάπη και στην ίδια τη ζωή που ηγείται των πάντων.
bigstar9,4 icon Reviewed by My Films-In, on mr.nobody- Rating:9,4 out of 10



             





imdb
rottentomatoes