PADDINGTON

ΠΑΝΤΙΝΓΚΤΟΝ

κωμωδία 2014

 Ένας νεαρός περουβιανός αρκούδος, ταξιδεύει στο Λονδίνο με σκοπό να βρεί ένα φιλόξενο σπίτι. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι καθόλου όπως την περίμενε και ο αρκούδος τώρα βρίσκεται χαμένος και μόνος σε ένα σταθμό τρένων, αλλά συναντά την οικογένεια Μπράουν η οποία του προσφέρει προσωρινή στέγη μέχρι να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Στο μεταξύ εμφανίζεται μια σατανική ταριχεύτρια ζώων που απειλεί τη ζωή του αρκούδου.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πολ Κινγκ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Πολ Κινγκ, Χάμις Μακ Κολ, Μάικλ Μποντ (χαρακτήρας από το βιβλίο του)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μπεν Γουίσοου, Νικόλ Κίντμαν, Χιου Μπονβίλ, Σάλι Χόκινς, Τζιμ Μπρόουντμπεντ, Τζούλι Γουόλτερς, Μαντλέν χάρις, Σάμιουελ Τζόσλιν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία, Γαλλία
paddington movie poster
Ήταν το 1958, όταν ο συγγραφέας Μάικλ Μπόντ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τον χαρακτήρα του αρκούδου Πάντινγκτον, την ιδέα της δημιουργίας του οποίου σκέφτηκε, όταν αγόρασε δυο χρόνια πριν ένα λούτρινο αρκουδάκι, επειδή το λυπήθηκε γιατί είχε ξεμείνει μόνο του στο ράφι σε ένα λονδρέζικο μαγαζί, σα δώρο στη σύζυγό του. Έκτοτε έγραψε άλλα είκοσι βιβλία με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και όλα, όχι μόνο είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό, αλλά ο Πάντινγκτον έγινε παγκόσμια αγαπητός και διάσημος. Ο Πόλ Κινγκ δίνει τώρα στο παραμύθι με τον μικρό αρκούδο νέα ζωή, ενώ παράλληλα παραμένει αρκετά πιστός στην κληρονομιά των βιβλίων του Μποντ.
 Ιδανική ταινία για όλη την οικογένεια με πολλά αστεία, έντονες εικόνες, λεπτομέρεια στο σχεδιασμό της ηλεκτρονικής αρκούδας που σε κάθε έκφρασή της αποκτά τέλεια χαρακτηριστικά, ζεστή, πνευματώδης, εφευρετική όσον αφορά τους τρόπους της υποδόριας κριτικής της και με πολύ πολύ λαχταριστή μαρμελάδα.
  Η περιπέτεια ξεκινάει με τον πρόλογο-παρωδία της αγγλικής εξερευνητικής παράδοσης, τότε δηλαδή που άγγλοι εξερευνητές γύριζαν μικρά στιγμιότυπα-επίκαιρα στις εξορμήσεις τους, στα οποία παρουσίαζαν τα κατορθώματα του ‘πολιτισμού’ όταν ερχόταν σε επαφή με την άγρια ζωή. Εκεί μαθαίνουμε το πώς συναντήθηκε η οικογένεια του μικρού αρκούδου (Μπεν Γουίσοου φωνή) με τον άνθρωπο. Πολλά χρόνια αργότερα και μετά από έναν καταστροφικό σεισμό, ο αρκούδος αφήνει την αποικία του για να πάει στην Αγγλία, προκειμένου να βρει τον εξερευνητή που παλαιότερα είχε προσκαλέσει την οικογένεια του στην χώρα του, ελπίζοντας να βρει φροντίδα και ένα ζεστό σπιτικό. Με αρκετές προμήθειες… μαρμελάδας, γνώσεις αγγλικής, αγγλικών ηθών και συνηθειών που κατά το παρελθόν είχε λάβει από τον θειο του, επιβιβάζεται σε ένα πλοίο λαθραία και από το Περού φτάνει στην Αγγλία όπου έρχεται σε επαφή με τον αστικό ‘πολιτισμό’. Λίγο πριν φτάσει η στιγμή της πλήρους απογοήτευσης από την ανθρώπινη αδιαφορία, ο αρκούδος συναντά μια οικογένεια στην οποία μένει προσωρινά μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη στέγη. Μέσω των μελών της οικογένειας σχολιάζεται ανάλαφρα η αγγλική εκκεντρικότητα. Η γιαγιά (Τζούλι Γουόλτερς) διατηρεί μια συλλογή από σκούπες Hoover, η μητέρα (Σάλι Χόκινς) επινοεί συνεχώς διάφορα ψευδώνυμα και λέξεις, το κορίτσι (Μαντλέν Χάρις) πάσχει από μια αθεράπευτη αμηχανία και συστολή, το αγόρι (Σάμιουελ Τζόσλιν) έχει εμμονή με τους πυραύλους και ο πατέρας (Χιου Μπονβίλ) είναι ξεκαρδιστικά γκρινιάρης και υπερβολικά επιφυλακτικός. Σύντομα ο Πάντινγκτον βρίσκεται μέσα σε κωμικές καταστάσεις που προκαλούνται από τις, γιαυτόν, παγίδες της καθημερινής ανθρώπινης πραγματικότητας, μέχρι που εμφανίζεται μια κακοποιός (Νικόλ Κίντμαν), η οποία θέλει να τον ταριχεύσει, για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.
 Εν αντιθέσει με άλλα κινούμενα σχέδια που δίνουν έμφαση στη έντονη δράση με σκοπό τον εντυπωσιασμό, το Πάντινγκτον εξελίσσεται ομαλά, αφήνοντας στον μικρό παρατηρητή τον χρόνο για να κατανοήσει και να εμπεδώσει την ιστορία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι του λείπουν οι έντονες περιπετειώδης στιγμές ή οι στιγμές που η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο. Το Πάντινγκτον προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή μας με την γλυκύτητα και το χιούμορ του και τα καταφέρνει απόλυτα. Μπορεί να χρησιμοποιεί την υπερβολή σε κάποιες αστείες σκηνές, ωστόσο η συνεπής ανάπτυξη της ιστορίας, ο πολύχρωμος κινηματογραφικός καμβάς, με εμφανή την επιρροή του Γουές Άντερσον (προσοχή στην λεπτομέρεια, εφευρετικότητα όσον αφορά τα οπτικά πλάνα, για παράδειγμα το σπίτι των Μπράουν γίνεται μεταφορικά ο φυσικός οικότοπος του αρκούδου, τα δέντρα ζωγραφισμένα στους τοίχους ανθίζουν ή μαραίνονται ανάλογα με τις καταστάσεις και η σκάλα στο κέντρο του σπιτιού μοιάζει σαν ένας τεράστιος κορμός) και το πολύ ενδιαφέρον από πλευράς νοημάτων, δεύτερο μέρος της, ζωντανεύουν το αποτέλεσμα, το οποίο βρίσκει μια ιδανική ισορροπία μεταξύ παιδικότητας και ώριμης σοφίας και του δίνουν θετικό πρόσημο. Κάτω από την ευγένεια του αστείου κρύβεται η αυστηρή κριτική και οι ιδέες που εγκιβωτίζονται αφορούν τον φιλοζοωισμό, την αστική ποικιλομορφία και πολυπολιτισμικότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς επίσης και την αυτοπεποίθηση και την αποδοχή του γνήσιου εαυτού μας.
bigstar8,0 icon Reviewed by My Films-In, on paddington- Rating:8,0 out of 10

             




imdb
rottentomatoes