SLOW WEST

SLOW WEST

γουέστερν 2015

 Ένας νεαρός από την Σκωτία, ταξιδεύει στην Αμερική για την βρει τη γυναίκα που αγαπά, προσελκύοντας την προσοχή ενός εκτός νόμου μοναχικού περιπλανώμενου, που είναι πρόθυμος να χρησιμεύσει ως οδηγός.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Μακλίν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζον Μακλίν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάικλ Φασμπέντερ, Κόντι Σμιτ Μακφί, Μπεν Μέντελσον, Κάρεν Πιστόριους, Καλάνι Κουιέπο
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία
slow west movie poster
 Η πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική προσπάθεια του Σκοτσέζου μουσικού, Τζον ΜακΛίν, που κέρδισε φέτος στο φεστιβάλ Σάνντανς το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής επιτροπής, επιχειρεί να επανασυνδιαλλαγεί με το είδος του γουέστερν όπως έκαναν ο Ταραντίνο στο Django Unchained (2012), ο Τζάρμους στο The dead man (1995) ή πρόσφατα ο Τόμι Λι Τζόουνς στο Homesman (2014).
 Ο ΜακΛίν ενδύει τον μελοδραματικό πυρήνα του φιλμ με χαρακτηριστικά των ταινιών της άγριας δύσης και φιλοδοξεί να εντυπωσιάσει με την αντισυμβατική σημειωτική του, έστω κι εάν αυτή στο βάθος της συγκροτείται από πολλά κλισέ. Το σουρεαλιστικό παραμύθι του, με τις ποιητικές αναλαμπές, τις σεναριακές ανατροπές και το ελαφρύ χιούμορ, εξερευνά τις έννοιες της αγάπης και του θανάτου, χρησιμοποιώντας αλληγορικά τα αχανή τοπία της αμερικάνικης ενδοχώρας (στην πραγματικότητα τα γυρίσματα έγιναν στην Νέα Ζηλανδία) και έχει ως ατού, την όμορφη κινηματογράφησή τους και τις υποκριτικές αποδόσεις των αστεριών του, Φασμπέντερ και Σμίτ ΜακΦί.
 Αμερική 1870. Στα άγρια μέρη του Κολοράντο, ο Σίλας Σέλεκ (Μάικλ Φασμπέντερ) ένας επικίνδυνος περιπλανώμενος κυνηγός κεφαλών, συναντά έναν δεκαεξάχρονο από την Σκωτία, άδολο και αφελή, που δεν γνωρίζει τη βια της δύσης, τον Τζέι (Κόντι Σμίτ ΜακΦί), ο οποίος αναζητά την αγαπημένη του Ρόζι (Κάρεν Πιστόριους). Αντί να τον σκοτώσει, ο Σίλας του προσφέρει προστασία έναντι αμοιβής, κρύβοντας τα πραγματικά του κίνητρα γι αυτή του την επιλογή. Μέσα από αναδρομές στο παρελθόν και μια σειρά συναντήσεων με συνοδοιπόρους, σταδιακά γίνεται σαφές γιατί η φίλη του Τζέι έχει διαφύγει από τη Σκωτία μαζί με τον πατέρα της και βρίσκονται στην Αμερική. Διάφορα απρόσμενα γεγονότα συμβαίνουν τα οποία αναδεικνύουν την αντίθεση στις προσωπικότητες του Σίλα και του Τζέι, ο ένας αισιόδοξος και ιδεαλιστής και ο άλλος κυνικός ρεαλιστής. Για τον νέο η Δύση είναι μια γη ελπίδας και μόχθου, για τον παλαιότερο βίας και πόνου. Στο μεταξύ η πρώην συμμορία του Σίλας, υπό την ηγεσία του Πέιν (Μπεν Μέντελσον), τους καταδιώκει, αλλά ο Τζέι πρέπει πάση θυσία να βρει την αγαπημένη του.
 Το “Slow west” κάνει σίγουρα φιλότιμες προσπάθειες για να ξεπεράσει τα όρια του είδους και μπορεί σε κάποιο σημείο να τα καταφέρνει. Όμως με τη χρήση ετερόκλιτων σε ύφος στοιχείων, από αστείες σκηνές μέχρι αυτές που αγγίζουν τα όρια του διδακτισμού, που βρίσκονται διάσπαρτα στο σώμα του κινηματογραφικού κειμένου, μοιάζει να θέλει εντυπωσιάσει και να προκαλέσει περισσότερο, παρά να προσφέρει μια ανανεωμένη ματιά στο πρότυπο του γουέστερν.
Μισό ψυχρό μελόδραμα, μισό κόμικ γουέστερν, η ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα και της βίαιης ενηλικίωσης δεν σημαίνει πως στερείται ενδιαφέροντος κι ας μην πείθει ποτέ εξ ολοκλήρου. Η προβληματική του αφορά την επεκτατική ανθρώπινη φύση, την ανεξέλεγκτη βια για το χρήμα και την κενοδοξία, την εντροπία του δυτικού κόσμου, την μετανάστευση, την ωρίμανση της αμερικανικής δύσης, ακόμα τον έρωτα, την ελπίδα, την φιλία. Στα συν η κινηματογράφηση των τοπίων της Νέας Ζηλανδίας που αποδίδουν το παλιό φαρ γουέστ και οι υποκριτικές αποδόσεις των συντελεστών.
bigstar5,8 icon Reviewed by My Films-In, on slow west- Rating:5,8 out of 10

             




imdb
rottentomatoes