TALE OF TALES

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

φαντασίας 2015

 Τρεις ιστορίες για τρία γειτονικά βασίλεια, καθένα με ένα υπέροχο κάστρο, με βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες αλλά και μάγους, τέρατα, δράκους, νεράιδες, εταίρες και ακροβάτες. Ένας βασιλιάς ακόλαστος, μια βασίλισσα με έμμονη ιδέα να αποκτήσει παιδί, ενώ ένας άλλος γοητεύεται από ένα παράξενο πλάσμα. 


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ματέο Γκαρόνε
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζιανμπατίστα Μπάζιλε (βιβλίο), Εντουάρντο Αλμπινάτι, Ούγκο Τσίτι, Ματέο Γκαρόνε, Μάσιμο Κουαντιόσο
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζον Ρέιλι, Σάλμα Χάγιεκ, Τόμπι Τζόουνς, Βενσάν Κασέλ, Χέλει Καρμίχαελ, Τζέσι Κέιβ
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 19/11/2015 (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία
tale of tales movie poster
 Ευρύτερα γνωστός από το, μετά-νεορεαλιστικό γκανγκστερικό δράμα, Γόμορα (2008) και το σατιρικό Reality (2012), ο Ματέο Γκαρόνε, διαλέγει αυτή τη φορά τρεις από τους πενήντα ναπολιτάνικους, με ρίζες στη λαϊκή αφηγηματική παράδοση μύθους, της συλλογής “Πεντάμερον”, που συνέλεξε τον 17ο αιώνα ο Τζιανμπατίστα Μπάζιλε, πρωτοπόρος Ιταλός ποιητής και λόγιος, κύρια επίδραση στο έργο των αδελφών Γκριμ και Σαρλ Περό, που είναι γεμάτοι μάγισσες, δράκους, τέρατα, κλόουν, πόρνες, πριγκίπισσες, μαύρο χιούμορ και σκηνές βίας, τους οποίους σημασιοδοτεί εκ νέου, διαμορφώνει και παραλληλίζει έξοχα με διάφορες εμμονές του σύγχρονου ανθρώπου, σε έναν μοναδικό, ακραίας μπαρόκ ομορφιάς, σκόπιμα οικείο, φανταστικό και αυστηρώς για ενήλικες κόσμο.
 Τρία γειτονικά βασίλεια διοικούνται από τρεις ιδιαίτερους μονάρχες. Στο πρώτο, ο βασιλιάς (Τζον Ρέιλι) και η βασίλισσα του (Σάλμα Χάγιεκ), έχουν κάνει τα πάντα για να αποκτήσουν παιδί, έως ότου μια σκιώδης φιγούρα τους προσφέρει μια επικίνδυνη μαγική λύση, την οποία η βασίλισσα δέχεται αμέσως, προκείμενου να κατακτήσει τον στόχο της. Στο διπλανό βασίλειο, ο μονάρχης του (Τόμπι Τζόουνς), επικεντρώνεται συναισθηματικά σε ένα πλάσμα πέρα από κάθε φαντασία, τόσο, που παραμελεί την μοναχοκόρη του Βιόλα (Μπέμπε Κέιβ) και την επιθυμία της να παντρευτεί. Στο πάρα κάτω βασίλειο, ο φιλήδονος βασιλιάς (Βενσάν Κασέλ), ερωτεύεται παράφορα μια μυστηριώδη γυναίκα (Χέλει Καρμίχαελ), της οποίας η επιθυμία να γίνει βασίλισσα θα προσελκύσει τη μαγική βοήθεια που θα είναι για εκείνη, ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα, ενώ η ματαιοδοξία της αδελφής της (Τζέσι Κέιβ) που θέλει να έχει την ίδια τύχη, την οδηγεί σε απονενοημένες προσπάθειες.
 Τα σκοτεινά αυτά παραμύθια του 17ου αιώνα, παρμένα από λαϊκές αφηγήσεις και μιμούμενα την προφορικότητα τους, μεταστοιχειώθηκαν σε λογοτεχνικά φανταστικά, αριστοκρατικά παραμύθια, που στηρίζονται στις συμβάσεις της νουβέλας, με συμβολισμούς, παραγωγή, μεταβίβαση και προσανατολισμό της λειτουργίας του παραμυθιακού λόγου για ένα ενήλικο κοινό.
 Αυτό που εντυπωσιάζει στην κινηματογραφία του Γκαρόνε δεν είναι πρωτίστως τα μαγευτικά τοπία, η έξοχη φωτογραφία, η ενδυματολογική άριστη αποτύπωση της εποχής ή τα εντυπωσιακά σκηνικά, που με την απόκοσμη ομορφιά τους μας μεταφέρουν στην καρδιά ενός μπαρόκ κλίματος, ενθουσιώδη παράξενου, ζοφερού και σκοτεινού, αλλά οι ίδιες οι μεσαιωνικές, έντονα αινιγματικές, παραμυθιακές ιστορίες, που οι νοηματικές τους διαδρομές οι οποίες συνυφαίνονται σε μια  αριστοτεχνική δομή, καταλήγουν σε μεταφορικά σχήματα και μοτίβα τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στο σύγχρονο παρόν. Ο Γκαρόνε χρησιμοποιεί πιστά το πνεύμα του αρχικού του υλικού και εξιστορεί τις ιστορίες του με εξαιρετικό ενθουσιασμό και δέσμευση στο ηδονικό αλλόκοτο. Οι μύθοι του διαχρονικοί, απογυμνώνουν τις ανθρώπινες αδυναμίες και αποκαλύπτουν τις συνέπειες ή το μεγάλο τους κόστος. Οι ιστορίες αναφέρονται στις επιθυμίες, στην ματαιοδοξία, στην εξουσία και στα εγωκεντρικά θέλω που μεταμφιέζονται σε αγάπη, με τις πιο περίεργες και εντυπωσιακές παραβολές.
 Στην πρώτη ιστορία η βασίλισσα θα πρέπει να προσέξει τις επιθυμίες της, γιατί μπορεί να πραγματοποιηθούν, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις και τα ανάλογα αποτελέσματα. Στην επόμενη ιστορία ο βασιλιάς απασχολείται τόσο εγωιστικά με τις εμμονές του, τις σκέψεις ή αυτά που τον απασχολούν, που ο μικρόκοσμός του αποκτά γιγαντιαίες διαστάσεις, αδιαφορώντας για τη σχέση με την κόρη του, η οποία θα αναγκαστεί να  αποδώσει μόνη της δικαιοσύνη και να αποκτήσει την ελευθερία της έναντι της ανδρικής κηδεμονίας. Η εμμονή του κόσμου για την εξωτερική εμφάνιση, την νεότητα και την ομορφιά παρωδείται με τον παρακμιακό βασιλιά του επόμενου βασιλείου, όταν ανακαλύπτει τις συνέπειες τις φιληδονίας του, ενώ η φρικιαστική τελική εικόνα της μιας εκ των δυο αδελφών αναδεικνύει τις περιττές και σκληρές ταλαιπωρίες που υπομένουν οι άνθρωποι στο να κατακτήσουν την ομορφιά και να αρέσουν.
 Το "Παραμύθι των παραμυθιών" είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι απρόβλεπτο, εκπληκτικό και παράξενο με κάθε έννοια, που καταφέρνει και συνδυάζει τον ερωτισμό με την βία, το σκοτεινό με την ομορφιά και το ειρωνικό χιούμορ, μαγεύει με την φαντασιακή θεαματική πραγματικότητα που δημιουργεί και τον εκπληκτικό τρόπο που ανά- συνθέτει τις παραβολές του, ένα παραμύθι οπτικά και μουσικά γοητευτικό, ασυνήθιστο και μόνο για μεγάλα παιδιά.
bigstar7,8 icon Reviewed by Chryssa Scopelitou, on tale of tales- Rating:7,8 out of 10

           



imdb
rottentomatoes