RIO 2

ΡΙΟ 2

κινούμενα σχέδια 2014

 Ο παπαγάλος Μπλου, η Τζούελ και τα τρία παιδιά τους, ζουν στο μαγευτικό Ρίο. Η μαμά Τζούελ επιμένει πως τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν εμπειρίες και να ζήσουν σαν πραγματικά πουλιά, γιαυτό και προτρέπει τον Μπλου να ταξιδέψουν στην ζούγκλα του Αμαζονίου. Όταν φτάσουν εκεί, η οικογένεια θα αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις αλλά και θα έρθει σε επαφή με το αληθινά δικό τους περιβάλλον.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάρλος Σαλντάνα
ΣΕΝΑΡΙΟ: Κάρλος Σαλντάνα, Ντον Ράιμερ, Τζένυ Μπικς, Γιόνι Μπρένερ, Κάρλος Κότκιν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Αν Χάθαγουεϊ, Τζέσε Άιζενμπεργκ, Τζέιμι Φοξ, Λέσλι Μαν, Άντυ Γκαρσία, Μπρούνο Μαρς
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
rio 2 image
 Αφού τελείωσε τον κύκλο των Ιce Αge (Η Εποχή των παγετώνων 1, 2 και 3), ο Κάρλος Σαλντάνα, επιθυμούσε να δημιουργήσει κάτι που θα σχετιζόταν με την ιδιαίτερη πατρίδα του την Βραζιλία και τότε ήταν που σκέφτηκε την ιδέα του Ρίο, ένα από τα πιο λαμπερά, έξυπνα και κεφάτα τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια. Η ταινία Ρίο 2 ξεκινά με το μουσικό σήμα της 20th Century Fox μιξαρισμένο με σάμπα! και μας μεταφέρει μέσα σε λίγα λεπτά, στην πολύχρωμη, πολύβουη και τεράστια ζούγκλα του εξωτικού Αμαζονίου, στην καρδιά του σμαραγδένιου θησαυρού όπως αναφέρεται και στην ταινία. Αν το πρώτο Ρίο έθεσε το πλαίσιο της ιστορίας και έβαλε τον πήχη ψηλά, το Ρίο 2, με την καταιγιστική δράση του και τα σχεδόν τέλεια τεχνικά χαρακτηριστικά του, κρίνεται ισάξιο αν όχι καλύτερο και πιο απολαυστικό. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία χωρίς μεταγλώττιση και να απολαύσουμε όλα τα τραγούδια και ιδιαίτερα την φωνή του Μπρούνο Μαρς.
 Η οικογένεια του Μπλου ξεκινά το ταξίδι προς...την εξερεύνηση της πραγματικής της φύσης, όταν η μαμά της οικογένειας- ο αληθινός θεματοφύλακας της παράδοσης και των αξιών κάθε έμβιου είδους- θέλει να γνωρίσουν τα παιδιά της το φυσικό τους περιβάλλον. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί το κύριο μήνυμα να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η ταινία λειτουργεί και σε μεταφορικό επίπεδο χωρίς αυτά που επισημαίνονται να κοινωνούνται με διακηρυκτικό τρόπο.  Μέσα από τους ατέλειωτους χορούς, τα λαμπερά χρώματα, τις αστείες ατάκες, το τραγούδι και την έντονη δράση, η ταινία κάνει λόγο για τον κομφορμισμό, τον καταναλωτισμό, για τα πράγματα που δεν είναι ουσιαστικά, αλλά άχρηστα και πέρα από τη φύση μας, για την σκλαβιά μας από την τεχνολογία και από όλα αυτά που αμβλύνουν και ατονούν τις ικανότητές μας. Όπως το σκλαβωμένο πουλί στο κλουβί έχει πια χάσει την ικανότητα να πετάει και να χρησιμοποιεί όλα εκείνα που η φύση το προίκισε, έτσι και ο άνθρωπος σκλαβωμένος από τον "πολιτισμό" του, έχει χάσει τις δεξιότητές του, την ουσία του. Η συντροφικότητα και η οικογένεια είναι στοιχεία σημαντικά για όλα τα πλάσματα στον πλανήτη, η αγάπη είναι έννοια πολύ πλατιά και δεν ενοχλείται από την διαφορετικότητα, η συνεργασία και η ομαδικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μεγάλων στόχων και ο κάθε ένας αναπτύσσει τις ικανότητες του μόνο μέσα στο κατάλληλο για αυτόν περιβάλλον, μερικά από τα μηνύματα της ταινίας. Οι χαρακτήρες της ταινίας στο Ρίο 2 διαμορφώνονται, εξελίσσονται και περνούν σε ένα άλλο στάδιο, αυτό της συνειδητοποίησης του εαυτού όταν έρχεται σε επαφή με τις ρίζες του.
  Το φιλμ διαθέτει πολλά στοιχεία του βραζιλιάνικου λαϊκού πολιτισμού, όπως η αντιπαλότητα μεταξύ των μπλε και το κόκκινων παπαγάλων που είναι αναπαράσταση ενός δημοφιλούς φεστιβάλ στο βόρειο τμήμα της Βραζιλίας, το ποδόσφαιρο, το καρναβάλι, η χαρά η γιορτή, το κέφι το γλέντι. Με πολύ μουσική, σάμπα, ποπ, χιπ χοπ, διασκευές από άλλα μιούζικαλ και άλλα είδη μιξαρισμένα μεταξύ τους και κυρίως χρώματα, η ταινία δείχνει πόσο όμορφη πολύχρωμη ενδιαφέρουσα και γεμάτη ζωή είναι η φύση που μας περιβάλλει.
 Το οικολογικό μήνυμα είναι σαφές διατυπωμένο. Τα περισσότερα οικοσυστήματα στη γη απειλούνται από την αλόγιστη εκμετάλλευση του ανθρώπου που έχει ως μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Αναφέρεται όμως ιδιαίτερα στο πρόβλημα του Αμαζονίου και θέλει να ευαισθητοποιήσει. Η παράνομη αποψίλωση των δασών που γίνεται για πολλά χρόνια στον Αμαζόνιο έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της λειτουργίας του παγκόσμιου πνεύμονα και ισορροπιστή του κλίματος στη γη.
Μια ταινία χαρούμενη, διασκεδαστική, με πλούσια νοήματα και απολαυστική για όλους.
bigstar9.0 iconReviewed by My Films-In on rio 2- Rating:9,0 out of 10



         





imdb
rottentomatoes