THE PEANUTS MOVIE

Ο ΣΝΟΥΠΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΡΛΙ ΜΠΡΑΟΥΝ - ΠΙΝΑΤΣ: Η ΤΑΙΝΙΑ

κινούμενα σχέδια 2015

 Ο Σνούπι ξεκινά την μεγαλύτερη του αποστολή και κυνηγά στους αιθέρες τον Κόκκινο Βαρόνο, ενώ ο καλύτερος φίλος του, ο Τσάρλι Μπράουν, ξεκινά το δικό του έπος προκειμένου να κερδίσει την αγάπη της ζωής του.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στιβ Μαρτίνο  
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπράιαν Σουλτζ, Κρεγκ Σουλτζ, Κορνέλιους Ουλιάνο 
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Με τις φωνές των: Νόα Σναπ, Φραντσέσκα Καπάλντι, Μάριελ Σιτς, Μπιλ Μελέντεζ  
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 05/11/15  (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 88 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
the peanuts movie movie poster
Το 1950, ένας εικονογράφος από τη Μινεσότα, ο νεαρός τότε, Τσάρλς Σουλτς, επέλεξε να στραφεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των υπολοίπων σχεδιαστών που δημιουργούσαν κόμικ με σούπερ ήρωες, δράση και περιπέτεια όπως το Φλας Γκόρντον, Κάπτεν Αμέρικα, Φάντομ, Ρίνγκο, Μάρβελ Μαν, Σούπερ Γκερλ και άλλα. Με τον κόσμο των Peanuts, γεμάτο με καυστικό χιούμορ και οξυδερκείς παρατηρήσεις, ο Σουλτς, παρωδούσε την σκληρή, πικρή και αγχωτική πραγματικότητα ενώ έδινε ιδιαίτερο βάρος και σημασία στους καθημερινούς απλούς χαρακτήρες, στην αποτυχία, στη μετριότητα και στην απλότητα, γιατί πίστευε ότι όλα αυτά ήταν αναγκαία για την ισορροπία μιας προσωπικότητας. Οι περισσότεροι ήρωες των Peanuts βρίσκονταν σε κρίση ταυτότητας, ήταν μελαγχολικοί, απορημένοι με την πραγματικότητα γύρω τους, αποτυχημένοι, αντισυμβατικοί σε σκέψη και δράση, ενώ πολλές ιστορίες είχαν αναφορές στην παιδική ηλικία του δημιουργού και ο βασικός χαρακτήρας, Τσάρλι Μπράουν, σκιαγραφούσε σε γενικές γραμμές τον ταπεινό και απλό χαρακτήρα του. Τα Peanuts με τον καιρό έγιναν τα πιο διάσημα και τα πιο αγαπημένα από όλες τις ηλικίες κόμικ στον κόσμο. Εμφανίστηκαν σε πάνω από δυόμιση χιλιάδες εφημερίδες και σε εβδομήντα πέντε χώρες, ενώ την εποχή της ακμής τους, στα μέσα της δεκαετίας του εξήντα, διαβάζονταν πάνω από τριακόσια εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά.
 Στο στόχαστρο του Σνούπι μπαίνει κάποιος από το παρελθόν. Ο ιπτάμενος άσος του Ά Παγκοσμίου, ο Κόκκινος Βαρώνος, απαγάγει την αγαπημένη του και ο Σνούπι κινεί γη και κυρίως ουρανό για να αποδώσει δικαιοσύνη. Ο Τσάρλι Μπράουν είναι γοητευμένος με την νεοαφιχθείσα γειτόνισσά του, μια μικρή κοκκινομάλλα. Προσπαθεί όσο τίποτα άλλο για να την εντυπωσιάσει, όμως όλες του οι προσπάθειες καταλήγουν σε αποτυχία. Φαίνεται όμως πως υπάρχει μια ευκαιρία, όταν ο αδέξιος ήρωας μας πετυχαίνει μια υψηλή βαθμολογία σε ένα διαγώνισμα στο σχολείο και θα τιμηθεί για αυτό του το κατόρθωμα σε μια σχολική εκδήλωση. Στην πραγματικότητα, ο δάσκαλος έχει διορθώσει λάθος γραπτό κι όταν ο Τσάρλι καταλαβαίνει ότι η υψηλή βαθμολογία δεν του ανήκει, η στιγμή του θριάμβου του μετατρέπεται σε ένα ηθικό δίλημμα.
 Προσεγγίζοντας το έργο του Σουλτς και στη προσπάθειά τους να το αποδώσουν στην μεγάλη οθόνη, ο Γκρεγκ Σουλτς (γιος του Τσαρλς), ο Μπράιαν Σουλτς (εγγονός του Σουλτς) και ο Κορνέλιους Ουλιάνο, διάλεξαν μερικές από τις πιο διάσημες στιγμές του κόμικ και χρησιμοποίησαν ένα πιο γλυκό στυλ και πιο ήπια αστεία προκειμένου να το εναρμονίσουν με τις σύγχρονες τάσεις των παιδικών κινουμένων σχεδίων. Έτσι κι αλλιώς, η μεγαλύτερη και περισσότερη προβολή της σειράς μέσω τηλεοπτικών ταινιών κατά τη διάρκεια των χρόνων, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απαισιοδοξίας και του μαύρου χιούμορ της σειράς. Ο σκηνοθέτης Στιβ Μαρτίνο μένει πιστός στην ευαισθησία, στην απογοήτευση και στην ιδιαίτερη ματιά του βασικού χαρακτήρα του Σουλτς και η αποτυχία εξακολουθεί να είναι ένας τρόπος για να εμπεδωθούν κάποιες σημαντικές αλήθειες, όμως αποφασίζει να τελειώσει το φιλμ έχοντας ως θριαμβευτή το συναίσθημα, εξωραΐζοντας την πικρή οπτική του Σούλτς.
 Στην εποχή των πολύπλοκων σεναριακά ψηφιακών δημιουργιών, το Peanuts, εξακολουθεί να δίνει μεγαλύτερη αξία στην γλυκύτητα και την απλότητα, ποιότητες πλήρως εναρμονισμένες με αυτές του δημιουργού που οι θεατές μιας ορισμένης ηλικίας γνώρισαν και απόλαυσαν. Ίσως χρειαστεί μια περαιτέρω εξήγηση στους νέους μικρούς φίλους για το ιδιότυπο και απολαυστικό σύμπαν του Σουλτς, τους χαρακτήρες και τις ιδιορρυθμίες τους, αλλά η βασική ιστορία του μικρού απλού καθημερινού παιδιού που προσπαθεί να βρει μια θέση σε αυτόν τον αγχωτικό κόσμο με τα λαμπερά χρώματα και τα γνωστά απλά σχέδια, είναι πολύ προσιτή, γοητευτική και χαριτωμένη για όλες τις ηλικίες. Συνδυάζει το χιούμορ με την τρυφερότητα, τη γλυκύτητα και την εξυπνάδα και διαθέτει κάποια σημαντικά μηνύματα, όπως τον σεβασμό στην αποτυχία που μέσω αυτής υπάρχει πάντα η ευκαιρία για αυτοβελτίωση, την αξία της τιμιότητας και τη σημασία των οικογενειακών δεσμών.
bigstar7,2 icon Reviewed by Chryssa Skopelitou, on the peanuts movie- Rating:7,2 out of 10


           


imdb
rottentomatoes