MISS VIOLENCE

MISS VIOLENCE

δράμα, 2013

 Την ημέρα των γενεθλίων της η μικρή Αγγελική αυτοκτονεί, πέφτοντας από το μπαλκόνι της πολυκατοικίας με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο της. Η αστυνομία και η κοινωνική πρόνοια ψάχνουν τις αιτίες της αυτοκτονίας της. Κανείς δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία για την πράξη αυτή. Γιατί η οικογένεια προσπαθεί να ξεχάσει το γεγονός; Τι στοιχεία κρύβει από την αστυνομία; Ποιος ήταν ο λόγος που το εντεκάχρονο κορίτσι αποφάσισε να αυτοκτονήσει;

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλέξανδρος Αβρανάς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλέξανδρος Αβρανάς, Κώστας Περούλης
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινου, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ελλάδα
miss violence image
 Miss Violence, μια ονομασία που ταυτίζεται απόλυτα με το περιεχόμενο της ταινίας. Το θλιβερό και ακραίο συμβάν της εναρκτήριας σεκάνς, του εντεκάχρονου παιδιού που αυτοκτονεί, λειτουργεί ως ρωγμή, μέσα από την οποία θα εισχωρήσει η κάμερα για να καταγράψει γεγονότα, χαρακτήρες και καταστάσεις που συμβαίνουν στον μικρόκοσμο μιας περιχαρακωμενης οικογένειας, πάνω στην οποία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η διάκριση του "είναι" και του "φαίνεσθαι". Με πολύ αργό και ελεγχόμενο τρόπο, ο Αβρανάς μας εισάγει στον εφιαλτικό κόσμο της δυσλειτουργικής αυτής οικογένειας, της οποίας όσο αποκαλύπτονται με χαρακτηριστική επιτηδειότητα τα σκοτεινά μυστικά της, τόσο η ένταση, η αγωνία και ο αποτροπιασμός κορυφώνονται. Μια καταγγελτική κινηματογραφία που αφορά σε πρώτο επίπεδο την ενδοοικογενειακή βια, την ανθρώπινη βαρβαρότητα, την έλλειψη παιδείας στην οικογένεια, τη βια σαν έκφραση εξουσίας, και την ανοχή σε αποτροπιαστικά φαινόμενα που συνιστά συνενοχή. Σε δεύτερο επίπεδο το φιλμ λειτουργεί ως αλληγορία με πολιτικές προεκτάσεις, πηγαίνοντας από το μερικό στο όλο, από το διαταραγμένο οικογενειακό υποσύνολο, στην εικόνα της ευρύτερης κοινωνίας που αντανακλά. Ο σκηνοθέτης ασκεί έντονη κριτική στην κοινωνική ανεκτικότητα απέναντι στις διάφορες μορφές βίας, στην κοινωνική παραίτηση από δικαιώματα και διεκδικήσεις, στην ανοχή των καταπιεζόμενων και την μετατροπή τους, όταν τα πράγματα φτάνουν σε πλήρη αδιέξοδο, σε ακόμα πιο σκληρούς εξουσιαστές. 
 Φροντισμένη παραγωγή που πραγματεύεται δύσκολη θεματική με ιδιαίτερα ακραίο και σκληρό τρόπο. Στο πρώτο μέρος της ταινίας οι σχέσεις των χαρακτήρων, το ποιος είναι ποιος δηλαδή, δίνονται με αρκετή καθυστέρηση και γενικότερα ο ρυθμός είναι σχετικά αργός, όμως στο δεύτερο μέρος οι αποκαλύψεις γίνονται αριστοτεχνικά σε σωστό χρόνο και το φιλμ βρίσκει τον ρυθμό του. Η σκηνοθεσία στυλιζαρισμένη και άψογη, με ακίνητα πλάνα, κοντινές λήψεις, αυστηρή και λιτή. Τα χρώματα και οι φωτισμοί συμβάλουν καθοριστικά στη σημειολογία της ταινίας, ενώ η μουσική αποκτά αντιθετική ή και ειρωνική σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν. Από τους ερμηνευτές, μας ενθουσίασε ο Θέμης Πάνου και το μικρό κορίτσι της οικογένειας Καλλιόπη Ζωντανού. 
 Να σημειώσουμε πως η ταινία βασίζεται σε αληθινό περιστατικό που είχε συμβεί στην Γερμανία. Στο 70ο Φεστιβάλ της Βενετίας το φιλμ έλαβε το αργυρό λιοντάρι για την σκηνοθεσία, ενώ ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο της καλύτερης αντρικής ερμηνείας.
bigstar8.0 iconReviewed by My Films-In on miss violence- Rating:8,0 out of 10



          





imdb
rottentomatoes