NIGHT TRAIN TO LISBON

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

αισθηματική, μυστηρίου, 2013

 Ο Ρέιμοντ Γκρεγκόριους είναι ένας μεσήλικας καθηγητής φιλολογίας και ζει στη Βέρνη μια ήσυχη και συμβατική ζωή. Μια μέρα συναντά σε μια γέφυρα μια κοπέλα που προσπαθεί να αυτοκτονήσει και την αποτρέπει. Όταν φεύγει η κοπέλα ξεχνάει το παλτό της, στο οποίο ο Ρέιμοντ βρίσκει ένα βιβλίο και ένα εισιτήριο κρυμμένο μέσα στις σελίδες του, με προορισμό τη Λισαβόνα. Το τυχαίο αυτό περιστατικό θα ανατρέψει δια μιας την συμβατική πραγματικότητα του καθηγητή. Μαγεμένος από τα λόγια του συγγραφέα και χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει, ο Ρέιμοντ βρίσκεται στο τραίνο προς τη Λισαβόνα αναζητώντας τα ίχνη του Πορτογάλλου γιατρού και συγγραφέα του βιβλίου. 


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπίλ Όγκουστ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Γκρέγκ Λέιτερ, Ούλριχ Χέρμαν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζέρεμι Άιρονς, Μελανί Λοράν, Τζακ Ίστον, Μαρτίνα Γέντεκ, Όγκουστ Ντίελ, Μπρούνο Γκανζ, Κρίστοφερ Λη, Σαρλότ Ράμπλινγκ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Πορτογαλία, Ελβετία, Γερμανία
night train to lisbon image
 Η ταινία έχει βασιστεί στο ομότιτλο βιβλίο, μπεστ σέλερ, του Ελβετού συγγραφέα Πασκάλ Μερσιέ, το οποίο φωτίζει δια μέσου μιας ερωτικής ιστορίας και την σκιαγράφηση των χαρακτήρων που μετέχουν σε αυτή, ένα δύσκολο κομμάτι της Πορτογαλικής ιστορίας, όταν την εξουσία κατείχε το δικτατορικό καθεστώς του Αντόνιο Ολιβέϊρα Σαλαζάρ.
 Ένας μεσόκοπος Ελβετός καθηγητής φιλολογίας βρίσκει μέσα από ένα τυχαίο γεγονός, το βιβλίο ενός Πορτογάλλου συγγραφέα το οποίο διαβάζοντάς το μαγεύεται και ξεκινά να βρει τα ίχνη του στην Πορτογαλία. Το ταξίδι για τη Λισαβόνα, γίνεται ένα ταξίδι στη ζωή ενός άλλου και μέσο αυτογνωσίας και το λογοτεχνικό κείμενο γίνεται το κλειδί για να ερμηνεύσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δικής του ζωής και ύπαρξης. 
 Με μια ευαίσθητη κινηματογραφική γλώσσα, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η χαμηλότονη έκφρασή της και η άριστη ατμοσφαιρική χρωματική αισθητική που δένει με το συναισθηματικό φορτίο της ιστορίας και μέσω της διπλής αφήγησης την οποία παρακολουθούμε με τη βοήθεια καλοσχεδιασμένων φλας μπακ, αντιπαραβάλλεται το άτονο και συμβατικό παρόν του πρωταγωνιστή, με το επαναστατικό και έντονο παρελθόν των ηρώων του βιβλίου.
 Οι δυο άξονες της κινηματογραφικής αφήγησης επιτρέπουν την παρουσίαση μιας πλούσιας θεματικής, που έχει να κάνει με θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα όπως ο έρωτας, η ζωή και ο θάνατος, ο έρωτας και το κοινωνικό καθήκον, οι ηθικές αξίες και η φιλία, οι επιλογές στη ζωή και το τυχαίο.
 Μια ταινία με καλές προθέσεις, πολύ καλό σενάριο, χωρίς ωστόσο να απογειώνει την εσωτερική δυναμική των δραματικών του συγκρούσεων. Η ερμηνεία του Τζέρεμι Άιρονς μας ικανοποίησε, όχι όμως και των υπόλοιπων συντελεστών, σε αυτό ίσως να ευθύνεται και η μη σωστή καθοδήγησή τους από τον σκηνοθέτη. Να σημειώσουμε πως η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας έγινε στα πλαίσια του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες πρεμιέρας τον Σεπτέμβριο του 2013.
bigstar7,9 iconReviewed by My Films-In on night train to lisbon- Rating:7,9 out of 10



          





imdb
rottentomatoes