MAGIC IN THE MOONLIGHT

ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ

κωμωδία, αισθηματική 2014

 Γαλλική Ριβιέρα, 1928. Ο Στάνλεϊ Κρόφορντ, ένας Άγγλος αλαζόνας και μάγος στο επάγγελμα, καλείται να βοηθήσει στο να ξεσκεπαστεί η απάτη μιας φημισμένης μέντιουμ, της Σόφι και από το εγχείρημα αυτό προκύπτουν προσωπικές και επαγγελματικές επιπλοκές.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γούντι Άλεν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Γούντι Άλεν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Έμμα Στόουν, Κόλιν Φέρθ, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Τζάκι Ουίβερ, Χάμις Λινκλέιτερ, Κάθριν ΜακΚόρμακ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
magic in the moonlight image
 Τα θεματικά κεφάλαια και τα μοτίβα της κινηματογραφίας του πολυγραφότατου Γούντι Άλεν αναδύθηκαν σταδιακά στην καριέρα του. Η αρκετά συχνή επανάληψή τους γίνεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Πάντα όμως στις ταινίες του, ο σημαντικός αυτός σκηνοθέτης, ασχολείται με μεγάλα ζητήματα υπαρξιακά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, δοσμένα με ένα ιδιαίτερο στιλ, που τις περισσότερες φορές το προσδιορίζει η ανάλαφρη ατμόσφαιρα, η γλυκύτητα, η ρομαντική διάθεση και πάνω από όλα το κομψό αλλά καυστικό χιούμορ, στοιχεία που κάνουν τις ταινίες του να μας μιλούν σε καρδιά και μυαλό ταυτόχρονα.
 Το 47ο φιλμ του Άλεν, αποτυπώνει υφολογικά αρκετά πιστά τη δεκαετία του 1920, με προσεγμένη ενδυματολογία και όμορφα σκηνικά από τη γαλλική Ριβιέρα, διαθέτει καλογραμμένους χαρακτήρες, καλή μουσική (ίσως κάποιες φορές αταίριαστη με το συναισθηματικό φορτίο των σκηνών), ικανούς υποκριτικούς συντελεστές, σεναριακές ανατροπές και πάνω από όλα προσεγμένους έξυπνους καυστικούς διαλόγους.
 Ο μάγος Στάνλεϊ Κρόφορτ (Κόλιν Φέρθ) που έχει καλλιτεχνικά μετονομαστεί σε Γουέι Λινγκ Σου, είναι από τους πιο διάσημους μάγους της εποχής του. Ο Στάνλεϊ είναι δυσάρεστος στους γύρω του, καταθλιπτικός, κυνικός, χωρίς ίχνος πάθους και ρομαντισμού, με αυτοπεποίθηση στις ανώτερες γνώσεις του από τις οποίες έχει βγάλει το συμπέρασμα πως η ζωή δεν έχει κανένα νόημα, απομυθοποιεί τους πάντες και τα πάντα και ιδιαίτερα αρέσκεται στο να αποκαλύπτει την απάτη των μέντιουμ που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν παραφυσικές δυνάμεις. Τη φορά αυτή ο Στάνλεϊ ετοιμάζεται να ξεσκεπάσει ένα ζωηρό νεαρό κορίτσι από την Αμερική με μεγάλη φήμη για τις μαντικές της ικανότητες, η οποία βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα. Η Σόφι (Έμα Στόουν), είναι αντίθετος χαρακτήρας από τον Στάνλεϊ, πολύ όμορφη, χαριτωμένη, επιθυμητή και αγαπητή από τους γύρω της, αμφισβητεί την τετράγωνη λογική του Στάνλεϊ με διακριτικότητα και προσπαθεί να του δείξει πως υπάρχουν πράγματα στον κόσμο που δεν γίνονται αντιληπτά από τις ανθρώπινες αισθήσεις ή τη λογική, αλλά και να τον πείσει να αποκτήσει μια άλλη αίσθηση ζωής με το να αφεθεί στην πιο ευχάριστη πλευρά της. 
 Ο Γούντι Άλεν είναι ένας δεινός παραμυθάς και κάθε φορά εμπνέεται μια διαφορετική ιστορία για να μας μιλήσει για αυτά που τον απασχολούν. Το ελαφρύ διασκεδαστικό περιτύλιγμα και τα συνήθη θέματα του Γούντι Άλεν είναι εμφανή και στο «Μαγεία στο σεληνόφως». Οι δυο αντιθετικοί χαρακτήρες συγκρούονται με εξαιρετικά λεπτοδουλεμένο και έξυπνο τρόπο εκκινώντας την αναζήτηση και τον προβληματισμό πάνω σε θέματα της υλιστικής κοσμοθεωρίας που δεν υποστηρίζει την ύπαρξη της ψυχής και σε θέματα που αφορούν διάφορες μεταφυσικές θεωρίες και τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούν στους οπαδούς τους. Το απρόβλεπτο, οι αυταπάτες, η έννοια της πραγματικότητας, η ματαιότητα της ύπαρξης, η ευτυχία, ο έρωτας, η θρησκεία, η ορθολογική σκέψη, η μεταφυσική, το απρόβλεπτο της αγάπης, όλα αγαπημένα θέματα του Άλεν είναι εκεί, επανεξετάζονται και επανακαθορίζονται. Ο τρόπος όμως που συνυφαίνονται στην ταινία τα υλιστικά και πνευματιστικά ζητήματα και ο παραλληλισμός που γίνεται μεταξύ του ανεξήγητου χαρακτήρα του έρωτα και της μαγείας, τόσο φινετσάτος και λιτός, αναδεικνύει και ένα άλλο είδος μαγείας, αυτό της κινηματογραφικής
 Μια ευχάριστη, προβλέψιμη, πνευματώδης ρομαντική κωμωδία που αποφαίνεται πως "ο κόσμος μπορεί να έχει ή να μην έχει σκοπό, αλλά δεν στερείται μαγείας".
bigstar8,0 icon Reviewed by My Films-In, on magic in the moonlight- Rating:8,0 out of 10



             





imdb
rottentomatoes