THE BOY WITH THE CUCKOO CLOCK HEART

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

κινούμενα σχέδια, περιπέτεια 2014

 Εδιμβούργο, τέλη του 19ου αιώνα. Στην πιο κρύα νύχτα του χειμώνα γεννιέται ένα παιδί, του οποίου η καρδιά παγώνει και αντικαθίσταται με ένα ρολόι. Για να λειτουργεί σωστά η καρδία του θα πρέπει να αποφεύγει τα έντονα συναισθήματα και πάνω από όλα την αγάπη. Τι θα γίνει όμως όταν το μικρό αυτό παιδί μεγαλώσει και συναντήσει κάποτε την αγάπη;


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στεφάν Μπερλά, Ματίας Μαλζιέ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ματίας Μαλζιέ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: (ακούγονται) Ματίας Μαλζιέ, Μαρί Βινσέντ, Έμιλι Λοϊζιέ, Ολίβια Ρουζ, Ζάν Ροσεφόρτ, Γκράντ Κόρπς Μαλάντ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία, Βέλγιο
to paidi me thn kourdisth kardia image
 Μια ιδιότυπη μιούζικαλ παραγωγή κινουμένων σχεδίων, επηρεασμένη από το σκοτεινό και γοτθικό ρομαντικό κόσμο του Λικ Μπεσόν, σε σκηνοθεσία των Στεφάν Μπερλά και Ματίας Μαλζιέ και βασισμένη πάνω σε ένα εκκεντρικό μείγμα μουσικής του συγκροτήματος Διόνυσος, που συνδυάζει ροκ και ποπ ακούσματα με στοιχεία όπερας.
 Ο μικρός Τζακ (Ματίας Μαλζιέ), εγκαταλείπεται τη μέρα της γέννησής του από τη μητέρα του στο σπίτι μιας μάγισσας, της Μαντελέν (Μαρί Βινσέντ και Έμιλι Λοϊζιέ). Αυτή ήταν η πιο κρύα νύχτα του χειμώνα και η μικρή καρδιά του Τζακ είχε παγώσει. Η Μαντελέν με τις ικανότητές της αντικατέστησε την καρδιά με ένα μηχανικό ρόλοι, το οποίο έφερε στη ζωή του Τζακ τρεις  περιορισμούς. Οι περιορισμοί προκειμένου να διατηρήσει ο Τζακ σε καλή λειτουργία την καρδιά του ήταν, να μην ακουμπήσει ποτέ τα μηχανικά της μέρη με τα χέρια του, να μην εξάπτεται και  νευριάζει, αλλά προπάντων να μην ερωτευτεί ποτέ. Η Μαντελέν κράτησε τον Τζακ μακριά από όλους αυτούς τους κινδύνους για πολλά χρόνια μέσα στο κάστρο. Όμως κατόπιν επίμονων παρακλήσεων, ο Τζακ πείθει την Μαντελέν να τον πάει να δει από κοντά την πόλη. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Τζακ έρχεται σε επαφή με πολλούς κινδύνους που θέτουν σε δοκιμασία την λειτουργία της καρδιάς του, ιδιαίτερα όταν ερωτεύεται ένα κορίτσι, την Ακακία (Ολίβια Ρουζ), μια μικροσκοπική χορεύτρια φλαμένγκο. Με την Ακακία είναι όμως ερωτευμένος και ο Τζο (Γκράντ Κόρπς Μαλάντ), ένας βίαιος και επιθετικός συμμαθητής του, ο οποίος κάνει δύσκολη τη ζωή του Τζακ. Όταν η Ακακία φεύγει για την Ανδαλουσία, ο Τζακ με τη βοήθεια του μάγου Μελιέ (Ζάν Ροσεφόρτ) ταξιδεύει μέχρι εκεί για να την βρει. Με βάση αυτή την περιπέτεια ξεκινάει το πρώιμο ταξίδι ωριμότητας του Τζακ, γεμάτο με διάφορα προβλήματα, απρόοπτα, επιτακτικές επιλογές αλλά και πολλές εκπλήξεις.
 Το «Παιδί με την κουρδιστή καρδιά», δεν πατάει πάνω σε ένα γραμμικό σενάριο όπως έχουμε συνηθίσει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων, ιδιαίτερα αυτών της Αμερικής. Η ταινία αρνείται να δεσμευτεί σε τέτοια πλαίσια, αφού συνδιαλέγεται με τον άχρονο χρόνο του ονείρου, την γλυκόπικρη ποίηση, το χαρούμενο και το λυπημένο ταυτόχρονα, γι αυτό και είναι δύσκολο να κατανοηθεί με ευκολία από ένα παιδί, το οποίο όμως κάλλιστα μπορεί να απολαύσει τις μαγικές ονειρικές εικόνες της.
 Αποτελεσματική ως προς το ύφος της, με έμφαση στη λεπτομέρεια και την κίνηση, η σουρεαλιστική κινηματογραφία των Στεφάν Μπερλά και Ματίας Μαλζιέ, με τους περίεργους αλλόκοτους αλλά χαριτωμένους χαρακτήρες της, μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού και της ποίησης, της ειλικρίνειας και της ελαφρότητας στολισμένης με έντονα συναισθήματα και φανταστικές εικόνες που είναι πραγματική γιορτή για τα μάτια. Η πλοκή του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτότυπη καθώς κρατά τα πρότυπα ενός απλού παραμυθιού, έχει όμως ενδιαφέροντες συμβολισμούς, μεταφορές και πλούσια νοήματα κυρίως για ενήλικες, όπως αυτά για την δύναμη της αγάπης και του έρωτα, αλλά και για την επικινδυνότητά τους, για την μαγική τέχνη του σινεμά, για τα όνειρα, την διαφορετικότητα, τη φιλία, την τρυφερότητα. Μια οπτική απόλαυση, με πολυδιάστατο πλούτο που σίγουρα θα ενθουσιάσει.
bigstar8,0 icon Reviewed by My Films-In, on the boy with the cuckoo clock heart- Rating:8,0 out of 10



            




imdb
rottentomatoes