MAPS TO THE STARS

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

δράμα, 2014

 Το αμερικανικό σταρ σύστεμ μέσα από την παρουσίαση μιας πλούσιας οικογένειας του Χόλιγουντ.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπρους Βάγκνερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρόμπερτ Πάτινσον, Τζούλιαν Μουρ, Μία Γουασικόβσκα, Τζον Κιούζακ, Ολίβια Γουίλιαμς, Έβαν Μπέρντ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Καναδάς, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία
maps to the stars image
 Η παράξενη και ιδιότυπη κινηματογραφία του Καναδού Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ αυτή τη φορά επικεντρώνει τη δυναμική της στο να αποδώσει μια πτυχή της λαμπερής ωστόσο αδυσώπητης βιομηχανίας του θεάματος. Μια δυναμική, που στηρίζεται ως επί το πλείστο στο ατμοσφαιρικό, στο σκοτεινό και κρύο ύφος και στην ιδιαίτερη προβληματική με αντικείμενο την ανθρώπινη ψυχοπαθολογία στα σύγχρονα κοινωνικά περιβάλλοντα. Ασθένειες και σεξ, διάφορες εμμονές και διαστροφές, ακραία πάθη, ενδοοικογενειακή βία, ψυχικές διαταραχές, είναι ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται ο σκηνοθέτης στις ταινίες του.
 Το “Maps to the stars” εμπεριέχει πολλούς χαρακτήρες αρχικά και φαινομενικά ασύνδετους μεταξύ τους. Ένας επιτυχημένος ψευδο-ψυχολόγος θεραπευτής και συγγραφέας μπέστ σέλερ (Τζόν Κιούζακ), ένας  δεκατριάχρονος τηλεοπτικός αστέρας εθισμένος στα ναρκωτικά (Έβαν Μπέρντ), μια νεαρή που μόλις έχει βγει από ψυχιατρικό ίδρυμα και εκτελεί το πρόγραμμα της αποθεραπείας της (Μία Γουασικόβσκα), μια τραγική, ευάλωτη, νευρωτική ηθοποιός που η ημερομηνία χρήσης της έχει λήξει για τις μπίζνες του Χόλιγουντ (Τζούλιαν Μούρ), ένας ντροπαλός αλλά φιλόδοξος σοφέρ (Ρόμπερτ Πάτινσον) και μια αγχωτική οπορτουνίστρια μητέρα (Ολίβια Γουίλιαμς). Το γαϊτανάκι των σχέσεών τους, θα αναδείξουν το τερατογόνο περιβάλλον του αμερικανικού σταρ σύστεμ. Άνθρωποι "προϊόντα" με ημερομηνία λήξης που υποκινούνται από το χρήμα και τη ματαιοδοξία για άνοδο και φήμη, με οποιοδήποτε κόστος. Διαλυμένες, αλλοτριωμένες σχέσεις, αλληλο-εκμετάλευση, άγχος για την επιτυχία, ποτό, ναρκωτικά, κάθε είδους ακολασίες. Μια κοινωνία νευρωτικών ανθρώπων, ενσωματωμένων σε ξένους ρόλους, με ξένες αξίες και ιδανικά, στοιχειωμένων από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας μεταδίδουν στα παιδιά τους τα αρνητικά φορτία τους κι έτσι συνεχίζεται ο κύκλος εσαεί του κατακερματισμού και της διαφθοράς. 
 Το “Maps to the stars”, η κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του Cosmopolis (2012), γίνεται απαισιόδοξο στο φινάλε και από εφιαλτική σάτιρα για το σύγχρονο Χόλιγουντ γίνεται ένα βίαιο μελόδραμα. Παρόλα αυτά, χάρη στην έντεχνη κινηματογραφική του αφήγηση ο Κρόνεμπεργκ, σε συνδυασμό με την πολύ καλή μουσική επένδυση και τις σωστές υποκριτικές αποδόσεις, με προεξέχουσα την Τζούλιαν Μούρ, δημιουργεί την ατμόσφαιρα του ζοφερού, του απειλητικού και παράξενου, κρατώντας το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
 Να σημειώσουμε την βράβευση, ως καλύτερης ηθοποιού, της Τζούλιας Μουρ, στο φετινό Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία της στο Maps to the stars.
bigstar6,6 icon Reviewed by My Films-In, on maps to the staars- Rating:6,6 out of 10




            





imdb
rottentomatoes