SAMBA

SAMBA

κωμωδία, κοινωνικό 2014

 Ο Σαμπά μετανάστης από τη Σενεγάλη, ζει στη Γαλλία και εργάζεται σε διάφορες δύσκολες δουλειές για να επιβιώσει. Η Αλίς, ανώτερο στέλεχος σε επιχείρηση, έχει οδηγηθεί από τις απαιτήσεις της δουλειάς της σε κατάρρευση. Και οι δύο αγωνίζονται να βγουν από το αδιέξοδά τους. Η συνάντησή τους σε ένα κέντρο βοήθειας μεταναστών, θα δώσει μια καινούργια προοπτική στη ζωή τους.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μιριέλ Κουλάν, Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ομάρ Σι, Σαρλότ Γκενσμπούρ, Ταχάρ Ραχίμ, Ιζια Ιζλάν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
samba movie poster
 Μετά την εμπορική επιτυχία με τους “Άθικτους” το 2011, οι Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, εμπνευσμένοι από το μυθιστόρημα “Samba pour la France” της Ντελφίν Κουλέν,  δημιουργούν μια νέα ιστορία, ζεστή και ευχάριστη, με οικείους χαρακτήρες, καλούς ρυθμούς, άφθονα κλισέ και κεντρικό θέμα στο φόντο της, τους παράτυπους μετανάστες, ένα θέμα που διατυπώνουν ανάλαφρα και χωρίς την πρόθεση να το πλαισιώσουν κριτικά ή να το φορτίσουν δραματικά, αφού το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο να αναδειχθεί το χαριτωμένο ειδύλλιο ενός 'παράξενου' κινηματογραφικού ζευγαριού.
  Το κοινωνικοοικονομικό χάσμα που υπήρχε στους “Άθικτους” υπάρχει και σε αυτό το φιλμ για να δώσει την απαραίτητη ώθηση, ορισμένο όμως διαφορετικά. Ο Σενεγαλέζος Σαμπά (Ομάρ Σι) που ζει στη Γαλλία εδώ και δέκα χρόνια, γίνεται παράτυπος όταν λήγει η άδεια παραμονής του και δεν μπορεί να πάρει τη γαλλική υπηκοότητα. Η Αλίς (Σαρλότ Γκενσμπούρ) είναι στέλεχος μεγάλης εταιρίας που έχει πάρει αναρρωτική λόγω υπερκόπωσης και για να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, εργάζεται εθελοντικά σε κοινωνική οργάνωση που βοηθάει αλλοδαπούς. Όταν ο Σαμπά συλλαμβάνεται από τις αρχές, η εθελόντρια Αλίς αναλαμβάνει την υπόθεσή του. Καθώς ο Σαμπά προσπαθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή και η Αλίς να ξαναβρεί τον εαυτό της, ενώ παράλληλα βοηθάει τον Σαμπά, σταδιακά αναπτύσσεται μια έλξη μεταξύ τους. Η ιστορία περιλαμβάνει και τον Γουαλίντ (Ταχάρ Ραχίμ), έναν άλλον αλλοδαπό, που γνωρίζεται με τον Σαμπά και αναζητούν μαζί την πολυπόθητη κάρτα εργασίας, με τον οποίο οι σκηνοθέτες εισάγουν αρκετές ευχάριστες νότες στην όλη υπόθεση. Το προβλεπόμενο τέλος έρχεται ομαλά και με την απαραίτητη δόση ελπίδας.
 Μολονότι στερείται την ακαταμάχητη γοητεία των “Άθικτων” και η φανερά εκτεταμένη επεξεργασία του είναι τόσο προσεκτική, ώστε να μην προβληματίσει γύρω από τα θέματα του φόντου για την μεταχείριση των προσφύγων στις δυτικές κοινωνίες ή άλλα κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία, το “Σαμπά”, είναι μια κοινωνική κομεντί, τρυφερή, αστεία, σωστά σκηνοθετημένη, πατάει σε ένα αποτελεσματικό ρομαντικό σενάριο, επωφελείται από τον πρωταγωνιστή αστέρα της, Ομάρ Σι, που και σε αυτή την ταινία όπως και στους “Άθικτους”, αναδεικνύει το ταλέντο του και δεν έχει καμία άλλη φιλοδοξία παρά μόνο να διασκεδάσει ανάλαφρα ως σύνολο και το πετυχαίνει.
bigstar5,8 icon Reviewed by My Films-In, on samba- Rating:5,8 out of 10

             




imdb
rottentomatoes