SHAUN THE SHEEP MOVIE

ΣΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ: Η ΤΑΙΝΙΑ

κινούμενα σχέδια, περιπέτεια, κωμωδία 2015

 Πρόκειται για την ιστορία ενός άτακτου προβάτου, του Σον, το οποίο αποφασίζει να σπάσει τη ρουτίνα στο αγρόκτημα και να δώσει λίγο διασκέδαση στο κοπάδι του, όμως το σχέδιό του αποκτά περισσότερη δράση από όση θα ήθελε. Το τροχόσπιτο στο οποίο ο Σον και η παρέα του έχουν εγκλωβίσει τον βοσκό, βρίσκεται πάνω σε έναν απότομο βράχο. Το τροχόσπιτο γλιστρά και πάει κατευθείαν στην πόλη, ενώ ο βοσκός από ένα χτύπημα στο κεφάλι παθαίνει αμνησία. Ο Σον πάει στην πόλη με όλη την παρέα να φέρει πίσω τον βοσκό. Θα πρέπει να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια πίσω στη φάρμα, μόνο που αυτό δεν θα συμβεί και με τον πιο εύκολο τρόπο.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρκ Μπάρτον, Ρίτσαρντ Στάρτζακ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μαρκ Μπάρτον, Ρίτσαρντ Στάρτζακ, Ρίτσαρντ Κολετζόφσκι
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: χωρίς διαλόγους
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία
shaun the sheep movie, movie poster
 Μετά την επιτυχημένη της πορεία στην τηλεόραση, η σειρά που παίζεται από το 2010 στην Αγγλία, “Σον, το πρόβατο”, βρίσκει το δρόμο της προς τη σκοτεινή αίθουσα και γίνεται ταινία. Μια δημιουργία του βρετανικού στούντιο Aardman, που φιγουράρει επάξια δίπλα στα μεγάλα στούντιο Ντίσνεϊ, Πιξάρ, Ντρίμ Γουόρκς, έχοντας στο ενεργητικό του δέκα υποψηφιότητες για όσκαρ και τέσσερα κερδισμένα, το 1989 με το “Creature Comforts” (μικρού μήκους), το 1993 με το “The Wrong Trousers” (μικρού μήκους), το 1995 με το “A Close Shave” (μικρού μήκους) και το 2005 με το “Γουάλας και Γκρόμιτ στον τεράστιο λαχανόκηπο” (μεγάλου μήκους). Μια ακαταμάχητη ταινία, συγκινητική αλλά και με πολύ πολύ γέλιο, αρκεί να σκεφτείτε πως εδώ υπάρχουν ιδιαίτεροι χαρακτήρες όπως ένας σκύλος που χρησιμοποιεί χαρτί τουαλέτας, χοίροι που φορούν κόκκινα εσώρουχα, ακούν και χορεύουν ροκ και πρόβατα που έχουν κομμωτικές στιλιστικές ανησυχίες!
 Όλοι στο αγρόκτημα έχουν βαρεθεί την απλή αλλά και δύσκολη καθημερινότητα της φάρμας. Μια μέρα ο Σον, ένα αξιολάτρευτο και θαρραλέο μικρό πρόβατο, αποφασίζει να αλλάξει λίγο τα πράγματα. Με τη βοήθεια και άλλων μελών του κοπαδιού αποσπά την προσοχή του Μπίτζερ, του τσοπανόσκυλου, υπνωτίζει τον βοσκό του και τον παγιδεύει σε ένα τροχόσπιτο, με σκοπό να περάσουν όλοι μαζί μια μέρα στις ανέσεις του σπιτιού. Τα γεγονότα όμως λαμβάνουν άσχημη τροπή, το τροχόσπιτο τρέχει ακυβέρνητο προς την Μεγάλη Πόλη και στο τέλος ο βοσκός από χτύπημα στο κεφάλι καταλήγει με αμνησία. Τα πρόβατα αποφασίζουν να κατέβουν στην πόλη για να τον βρουν κι έτσι ξεκινάει η επική τους περιπέτεια. Στην αρχή συναντούν ένα επικίνδυνο άνθρωπο, τον Τράμπερ, που μαζεύει τα ζώα της πόλης και στη συνεχεία τα πουλάει. Τα πρόβατα προσπαθούν να του ξεφύγουν, αφού πρώτα μεταμφιεστούν και αναμειχθούν με τον ανθρώπινο κόσμο. Στο μεταξύ ο βοσκός που κούρευε πρόβατα τόσα χρόνια, βρίσκει μια νέα σταδιοδρομία καθώς αναδεικνύεται σε μεγάλο ταλέντο κομμωτικής! Μέχρι να γυρίσουν πίσω στη φάρμα η παρέα δοκιμάζεται, καθώς συμβαίνουν πολλά και διάφορα ευτράπελα.
 Το χειροποίητο κινούμενο σχέδιο των Μαρκ Μπάρτον και Ρίτσαρντ Στάρζακ, φτιαγμένο από πλαστελίνες και με την τεχνική του στοπ μόσιον, μια δύσκολη και χρονοβόρα τεχνική στην οποία φωτογραφίζονται ξεχωριστά μια προς μια η κάθε κίνηση και στη συνέχεια ενοποιούνται, ακτινοβολεί από μια γλυκιά αισιοδοξία και ενέργεια που τη μεταδίδει άμεσα στους θεατές του.
 Η ταινία δεν περιέχει καθόλου διάλογο. Τα πάντα εκφράζονται μέσα από τις εικόνες, τα σκηνικά, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις των χαρακτήρων κι αυτό είναι ένα δύσκολο επίτευγμα. Η έλλειψη διαλόγου ωθεί τους δημιουργούς να εφεύρουν νέους τρόπους για να επικοινωνήσουν τα μηνύματα της ταινίας, όπως και τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους των χαρακτήρων και πράγματι καταφέρνουν να τα κάνουν όλα αυτά κατανοητά, σε κάθε μάλιστα εθνικότητας κοινό.
 Η «Μεγάλη πόλη» και το αγρόκτημα είναι κατασκευασμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και ο θίασος του απείθαρχου... ποιμνίου επίσης εξαίσια δημιουργημένος, από ένα στούντιο που είναι  αφοσιωμένο στην τέχνη των κινουμένων σχεδίων και ξέρει καλά πως να ζωντανεύει κόσμους διαφορετικούς αλλά τόσο γλυκούς.
 Ένα απολαυστικό κινούμενο σχέδιο, με πολύ δράση και αξιαγάπητους χαρακτήρες, με απλό σενάριο αλλά με σημαντικά μηνύματα, όπου πέρα από αυτά που συναντούμε συχνά σε παιδικές ταινίες, της φιλίας, της αγάπης, της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας, η ταινία σατιρίζει τον πολιτισμό των διασημοτήτων και τις εμμονές των οπαδών τους, την κοινωνική δικτύωση, τις επιλογές του συρμού, κάνει λόγο για την σκλαβιά και την κακοποίηση των ζώων, αντιπαραθέτει την ήσυχη αγροτική ζωή με την ρηχή και αγχωτική ζωή της πόλης και βρίθει κινηματογραφικών αναφορών και όχι μόνο, όπως το “Prison break”, η “Φάρμα των ζώων”, η “Σιωπή των αμνών”.
 Μια αληθινά αστεία και έξυπνη ιστορία που αποτίει φόρο τιμής στις φαρσοκωμωδίες και στον βουβό σινεμά, με πολλά και συνεχόμενα κωμικά στιγμιότυπα που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
bigstar8,2 icon Reviewed by My Films-In, on shaun the sheep movie- Rating:8,2 out of 10

              




imdb
rottentomatoes