BIG HERO 6

ΟΙ ΥΠΕΡΕΞΙ

κινούμενα σχέδια, δράση, περιπέτεια 2014

 Παρακολουθούμε την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός φουσκωτού ρομπότ, του Μπέιμαξ και ενός εφήβου του Χίρο, ο οποίος μαζί με ορισμένους φίλους του σχηματίζει μια ομάδα υπερ- ηρώων με σουπερ δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα που προκύπτουν αναπάντεχα.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντον Χολ, Κρις Γουίλιαμς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρόμπερτ Λ. Μπερντ, Ντάνιελ Γκέρσον, Ντον Χολ, Τζόρνταν Ρόμπερτς, Στίβεν Τ. Σιγκλ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: (φωνές) Σκοτ Αντσίτ, Τζέιμι Τσαντκ, Τ.Τζ.Μίλερ, Μάγια Ρούντολφ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
bighero6 movie poster
 Το Big hero 6, είναι το ελκυστικό αποτέλεσμα της ένωσης δυο μεγάλων εμπορικών ονομάτων, της Ντίσνεϋ και τις Μάρβελ, που συνδυάζει τον συναισθηματισμό της πρώτης και την υπερ-ηρωική περιπέτεια της δεύτερης. Οι δυο βασικοί αξιολάτρευτοι χαρακτήρες, η γερή δόση περιπέτειας, τα έντονα εκφραστικά χρώματα και τα πλούσια οπτικά εφέ, σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους μικρούς θεατές.
  Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μυθική πόλη, το Σαν Φρανσόκιο, εκεί ζουν δυο ορφανά, ο Χίρο, που του αρέσει η τεχνολογία και ο αδελφός του Ταντάσι, που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο στο τμήμα της ρομποτικής. Ο Ταντάσι ανησυχώντας για το μέλλον του μικρού αδελφού του, αποφασίζει να τον πάει στο πανεπιστήμιο για να δει τα ρομποτικά εργαστήρια και με τον τρόπο αυτόν να τον επηρεάσει θετικά για την ζωή του. Στο εργαστήριο ο Ταντάσι δείχνει στον Χίρο ένα αξιολάτρευτο φουσκωμένο ρομπότ νοσοκόμο, τους φίλους του που ο κάθε ένας τους αριστεύει σε κάποιον τομέα της ρομποτικής και τον επικεφαλής καθηγητή του τμήματος, Κάλαχαν. Πράγματι ο Χίρο εμπνέεται από όλα αυτά και δημιουργεί μικρά προγραμματιζόμενα ρομπότ τα οποία μπορούν και παίρνουν οποιοδήποτε σχήμα θελήσει αυτός που τα ελέγχει. Ο καθηγητής και όλο το πανεπιστήμιο ενθουσιάζονται από την ανακάλυψη του Χίρο, παράλληλα όμως ενθουσιάζονται και κάποιοι κακοποιοί οι οποίοι θα θελήσουν να κλέψουν και να εκμεταλλευτούν την ιδέα του Χίρο. Η παρέα του Χίρο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και να ξαναπάρει τα μικρο-ρομπότ στα χέρια του.
 Οι σκηνοθέτες Ντον Χόλ και Κρις Γουίλιαμς καθώς και οι σεναριογράφοι Τζόρνταν Ρόμπερτς, Ντάνιελ Γκέρσον και Ρόμπερτ Μπέιρντ, βασισμένοι στο κόμικ των Στίβεν Σίγκλ και Ντάνκαν Ρουλό που κυκλοφόρησε η Μάρβελ το 1998, προσπάθησαν αρκετά για να φτιάξουν μια ταινία θεαματική, δυνατή, σύμφωνα με τις επιταγές της ποπ κουλτούρας και πάνω από όλα κερδοφόρα και το κατάφεραν ως ένα σημείο. Διασκεδαστική σε πολλές στιγμές της, συναισθηματική και χαριτωμένη η κινηματογραφία τους, μπερδεύεται στο δεύτερο μισό της, πάνω δηλαδή που αρχίζει η σουπερ ηρωική δράση, τοποθετώντας στον πυρήνα της αντικρουόμενα παιδαγωγικά μηνύματα και χάνει την δυναμική της προσθέτοντας αδύναμους χαρακτήρες και  χρησιμοποιώντας αρκετά κλισέ του είδους, από τους χαρακτήρες των υπερ-ηρώων φίλων του Χίρο μέχρι το μοτίβο της εκδίκησης. Από τη μια η σχέση του μικρού  Χίρο με το ρομπότ και ο αδελφικός δεσμός που ενέχει φροντίδα χιούμορ και συγκίνηση, δίνουν στην αφήγηση την ευκολία να παρουσιάσει θετικά διαπλαστικά νοήματα, από την άλλη, τα κίνητρα του «κακού» που στηρίζονται στην εκδίκηση, μεταφέρονται κατά την αδέξια σεναριακή ανατροπή σε χαρακτήρα που δεν θα έπρεπε, γιατί αφενός εκπροσωπεί έναν κοινωνικό θεσμό και έτσι αμφισβητείται η κοινωνική αξία του, αφετέρου ήταν αυτός που αρχικά μιλούσε για ήθος και ηθική επομένως ακυρώνονται με τον τρόπο αυτό οι παιδαγωγικές διδαχές του .
 Παρόλα αυτά, το έξυπνο και όμορφο σχέδιο, ο αξιολάτρευτος χαρακτήρας του ρομπότ, αστείο, καλοπροαίρετο, ήρεμο, με πολύ αγάπη και θέληση για προσφορά στους ανθρώπους, η σχέση του με τον μικρό Χίρο, η αδελφική σχέση, η έντονη δράση και το χιούμορ, δημιουργούν ένα σύνολο που σίγουρα θα διασκεδάσει τους λιλιπούτειους φίλους, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες θεατές.
bigstar6,3 icon Reviewed by My Films-In, on big hero 6- Rating:6,3 out of 10



           





imdb
rottentomatoes