BROOKLYN

BROOKLYN

δράμα, αισθηματική 2015

 Μια Ιρλανδή μετανάστρια πηγαίνει στο Μπρούκλιν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για ένα καλύτερο μέλλον, αφού στη χώρα της δεν υπάρχουν αρκετές προοπτικές. Αφού βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός νεαρού υδραυλικού, ένα τραγικό γεγονός πίσω στην πατρίδα της, την αναγκάζει να επιστρέψει και στη συνέχεια να επιλέξει αν θα παραμείνει εκεί ή θα επιστρέψει στην Αμερική.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Κρόουλι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Νικ Χόρνμπι
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σέρσι Ρόναν, Εμορι Κόεν, Ντόμναλ Γκλίσον, Φιόνα Γκλάσκοτ 
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 31/12/2015 (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιρλανδία, Μεγ. Βρετανία, Καναδάς
brooklyn movie poster
 Ο Τζων Κρόουλι γνωστός για την κωμωδία Intermission (2003) και το Boy A (2007) προσαρμόζει κινηματογραφικά το ομώνυμο, βραβευμένο με Κόστα το 2009, μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν, το οποίο αναφέρεται σε μια Ιρλανδή μετανάστρια που βρίσκει το δρόμο της, την εποχή του 1950 στη Νέα Υόρκη. Μια ιστορία ενηλικίωσης που εστιάζει στις καθοριστικές επιδράσεις της μετανάστευσης και των αναπάντεχων γεγονότων της ζωής, τη νοσταλγία και την έννοια της πατρίδας που ο Κρόουλι διαλέγει να αφηγηθεί με μια ήρεμη, υπεραπλουστευμένη κινηματογραφική γλώσσα, η οποία ποτέ δεν ξεφεύγει από τους τρόπους του μελοδραματικού παιχνιδιού έστω κι εάν αυτό συμβαίνει σε ήπιους τόνους.
 Έτος 1951. Μια νεαρή Ιρλανδέζα, η Έιλις (Σαουάρς Ρόναν), μην έχοντας πολλές προοπτικές στον τόπο της και αφού αποχαιρετά τη μητέρα της και την αγαπημένη της αδελφή, πηγαίνει στην Αμερική για την αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Με τη βοήθεια ενός Ιρλανδού ιερέα (Τζιμ Μπρόντμπεντ) που ζει στη Νέα Υόρκη, η Έιλις εγκαθίσταται στο Μπρούκλιν σε μια εστία μαζί με άλλες Ιρλανδέζες. Αρχικά απασχολείται σε ένα πολυκατάστημα της πόλης και στη συνέχεια ξεκινάει να κάνει μαθήματα λογιστικής. Η ηρωίδα αγωνίζεται να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και προσπαθεί να βρει τον δρόμο και τη θέση της στη ζωή, ενώ ταυτοχρόνως παλεύει με την έντονη νοσταλγία που αισθάνεται για την πατρίδα και για τους αγαπημένους ανθρώπους που άφησε πίσω της. Οι δυσκολίες της προσαρμογής μετριάζονται, όταν συναντά σε μια εκδήλωση έναν ιταλοαμερικανό, νεαρό υδραυλικό, τον Τόνι Φιορέλο (Έμορι Κοέν), με τον οποίο αναπτύσσει σχέση. Καθώς εξοικειώνεται στη νέα ζωή της και όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, ένα οικογενειακό τραγικό γεγονός αναγκάζουν την Έιλις να επιστρέψει στην γενέτειρά της, που είναι τώρα αρκετά διαφοροποιημένη από αυτή που είχε αφήσει φεύγοντας. Με μια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία κι έναν εμφανίσιμο και εύπορο νεαρό άντρα να την περιτριγυρίζει, τον Τζιμ Φαρέλ (Ντόμναλ Γκλίσον), η Έιλις βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή, να μείνει στην Ιρλανδία ή να γυρίσει πίσω στον Τόνι και στη Νέα Υόρκη.
 Το "Μπρούκλιν", είναι μια επική ιστορία ζωής με παραταγμένα, όχι πάντα με την απαραίτητη συνοχή στην απλουστευμένη αφήγησή της, γεγονότα του παρελθόντος, τα οποία εντάσσονται σε ένα απλοϊκό, άτονο, κατ΄ άλλους ήπιο πλαίσιο μιας διακοσμητικής ερωτικής ιστορίας η οποία εντέλει μετατρέπεται σε ένα ωραιοποιημένο παραμύθι με την έξυπνη και ικανή ηρωίδα του να μην έχει σχεδόν κανένα εμπόδιο να υπερνικήσει, παρά μόνο την εσωτερική της σύγκρουση. Το Μπρούκλιν είναι καλαίσθητο, αλλά η εξιδανικευμένη μεταναστευτική εμπειρία που περιγράφει το μετατρέπει σε κάτι ανώδυνο, τόσο που οι συναισθηματικά φορτισμένες συγκρούσεις ή τα βαθιά συναισθήματα εξατμίζονται γρήγορα στην αποστειρωμένη ατμόσφαιρα του αμερικανικού ονείρου.
 Η καλλιτεχνική επιμέλεια έχει γίνει με πολύ φροντίδα και σε τεχνικό επίπεδο η ταινία παρουσιάζει επάρκεια: η χρωματική παλέτα, τα κοστούμια, οι εσωτερικές λήψεις, τα σκηνικά, όλα δημιουργούν ένα φευγαλέο και ονειρικό κλίμα που είναι ισόβαθμο με τον ρομαντισμό της, αλλά όλα αυτά καθώς και οι μικρές στιγμές χιούμορ, διάφορες λεπτομέρειες που παρουσιάζονται με συμπάθεια και η απόδοση της πρωταγωνίστριας, δεν μπορούν να βοηθήσουν την ταινία να αποφύγει τη λήθη.
bigstar5,4 icon Reviewed by Chryssa Skopelitou, on brooklyn- Rating:5,4 out of 10

           


imdb
rottentomatoes