ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ & ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ CINEMARIAN
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

μαθήματα φωτογραφίας ανδρέας κατσικούδης

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟ CINEMARIAN
ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ
Το πρόγραμμα των μαθημάτων περιλαμβάνει:

. Εισαγωγή σε όλα τα είδη φωτογραφίας (π.χ. ταξιδιωτική, πορτρέτο, φωτογραφία δρόμου,ρεπορτάζ, γυμνό, καλλιτεχνική κ.ά.).

. Δημιουργική χρήση του εξοπλισμού που έχει ο κάθε μαθητής (κινητό τηλέφωνο, compact,
SLR κ.α.). 

. Εξατομικευμένη προσέγγιση στο κάθε μαθητή σε σχέση με το επίπεδό του και τα φωτογραφικά του ενδιαφέροντα. Εισαγωγή στην ιστορία της φωτογραφίας και στην ιστορία της τέχνης.

. Ζητήματα αισθητικής και θεωρίας.

. Προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και προβολής στο ίντερνετ.
 

Δομή μαθημάτων
Σε κάθε δίωρο μάθημα έχουμε:
1) Παρουσίαση τεχνικών θεμάτων (ρυθμίσεις μηχανής, φακοί, χειρισμός φωτός, ψηφιακή επεξεργασία κ.ά.).
Τα βασικά είδη της φωτογραφίας (ταξιδιωτική, πορτρέτο, ρεπορτάζ, γυμνό, φωτογραφία δρόμου, καλλιτεχνική κ.ά.)
Δοκιμή των βασικών τεχνικών στο μάθημα (χρειαζόμαστε να φέρνουμε τη φωτογραφική μας)
2) Κριτική φωτογραφιών των μαθητών
3) Παρουσίαση μεγάλων φωτογράφων (με video projector)
4) Ζητήματα θεωρητικά (η ηθική του φωτογράφου, ο κοινωνικός ρόλος της φωτογραφίας, φωτογραφία και αλήθεια, θέματα αισθητικής, σημειολογία, avant garde κ.ά.)
Πληροφορίες
Kάθε Τετάρτη 6:00 – 8:00 μ.μ. Έναρξη τον Οκτώβριο του 2014. Διάρκεια 4 μήνες. Στη συνέχεια υπάρχει ο κύκλος μαθημάτων για προχωρημένους (μέχρι τον Ιούνιο).
Στο Cinemarian - Γενναίου Κολοκοτρώνη 42 (χάρτης), Αθήνα, 211 400 2640, info@cinemarian.gr
www.cinemarian.gr
Μικρός αριθμός μαθητών.
Παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό (cd με χιλιάδες φωτογραφίες από τους μεγάλους φωτογράφους και κείμενα για όλα τα είδη φωτογραφίας, όπως και βιβλιογραφία). Φωτογραφικές εξορμήσεις. Έκθεση φωτογραφίας των μαθητών στο τέλος της χρονιάς. Βεβαιώση παρακολούθησης. 

Το κόστος είναι 40 ευρώ το μήνα. 

Ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση των μαθημάτων και για εγγραφές: Τετάρτη 24
Σεπτεμβρίου στις 6:30 μ.μ.
Για περισσότερα στοιχεία, ερωτήσεις, εγγραφές: akatsikoudis@yahoo.com
Τηλέφωνο: 6973409390 (απογεύματα).
www.akatsikoudis.blogspot.com

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Τα μαθήματα αφορούν κυρίως φωτογράφους που γνωρίζουν τη βασική τεχνική της φωτογραφίας και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βρουν πηγές έμπνευσης.
Μέσα από θέματα αισθητικής, αναφορές στην ιστορία της φωτογραφίας, τους βασικούς σταθμούς στη σύγχρονη τέχνη και θεωρητικά ζητήματα που αφορούν τη φωτογραφία και γενικότερα την τέχνη, ο νέος, αλλά κι ο έμπειρος φωτογράφος, θα βρουν τις αναφορές που χρειάζονται για να περάσουν στο επόμενο επίπεδο! Τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν κι αρχάριοι - παρόλο που δεν είναι στόχος τους οι τεχνικές γνώσεις. Μια καλή φωτογραφία λίγο έχει να κάνει με την τεχνική και περισσότερο με το βλέμμα του φωτογράφου!
Ενδεικτικά θέματα που θα εξεταστούν:
Dada, Σουρεαλισμός, Εξπρεσιονισμός,Μινιμαλισμός, Νέα Αντικειμενικότητα, Μοντερνισμός και Μεταμοντέρνο, Εννοιολογική Τέχνη,Φωτογραφία κι Αλήθεια, Ηθική του Φωτογράφου, Δημιουργία Portfolio, Ανάπτυξη Δημιουργικής
Σκέψης, Η Φωτογραφία σε σχέση με τις άλλες Τέχνες, Τι κάνει μια Φωτογραφία Τέχνη, Προβολή και Εκθέσεις, Η Φωτογραφία Σήμερα, Βγάζοντας Χρήματα από τη Φωτογραφία κ.ά.
Θα δοθεί υλικό για μελέτη και η δυνατότητα έκθεσης των φωτογραφιών, όπως και συμμετοχής στη φωτογραφική μας ομάδα που έχει δημουργηθεί από παλιότερους μαθητές κι έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην Αθήνα (εκθέσεις, προβολές, εκδρομές, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων).
Διάρκεια μαθημάτων: Οκτώβριος 2014 - Γενάρης 2015 (τέσσερις μήνες)
κάθε Τετάρτη 8:00 – 10:00 μ.μ. (υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης ως τον Ιούνιο με
εξατομικευμένη προσέγγιση)
Στο Cinemarian - Γενναίου Κολοκοτρώνη 42 (χάρτης), Κουκάκι, 211 400 2640,
info@cinemarian.gr
www.cinemarian.gr
Κόστος: 40 ευρώ το μήνα
Συνάντηση γνωριμίας: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ.
Για πληροφορίες και εγγραφή: akatsikoudis@yahoo.com
www.akatsikoudis.blogspot.com
 

Σύντομο Βιογραφικό του Ανδρέα Κατσικούδη
Ο Ανδρέας Κατσικούδης ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο από το 2000. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ΣΥΜΟΦΕ και στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και έχει φοιτήσει στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας του Δ. Ζωγράφου (διετής αναγνωρισμένη σχολή). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κινηματογράφου στο Δήμο Αθηναίων (ένα έτος) και εξειδικευμένα σεμινάρια (π.χ. Το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ, διοργάνωση ΕΡΤ). Συμμετέχει για πολλά χρόνια σε ταινίες μέσα από διάφορους ρόλους (παίζοντας, κάμεραμαν, διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ, βοηθός παραγωγής κλπ.). Το 2003 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση ως φωτογράφος στην ΕΠΑΣΚΤ (Πλάκα). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ (π.χ. Φεστιβάλ «Δια-ροές», Αsh in Art 2005, Fringe 2011 κ.ά.). Έχει δείξει επίσης δουλειά του σε διάφορους χώρους όπως στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, στο Bios, στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, στην Τεχνόπολη (Γκάζι), στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης κ.ά. Ήταν εισηγητής σε συνέδρια (π.χ. εισήγηση με θέμα: Ο Χρόνος στον Κινηματογράφο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Συνέδριο της Εν. Ελλην. Φυσικών 2011). Ο Ανδρέας Κατσικούδης, επίσης, διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας και του κινηματογράφου στην Αθήνα και στη Β. Εύβοια, έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους (έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ) και γράφει ποίηση (έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες). Άρθρα του και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα
έντυπα (πχ Ελευθεροτυπία, Γεωτρόπιο, Επενδυτής, Εκπαιδευτική Κοινότητα) και στο διαδίκτυο (συνεργάζεται σε τακτική βάση με διάφορα περιοδικά). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμ. Δημοτ. Εκπ/σης (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και το Μαράσλειο Διδασκαλείο Μετεκπαίδευσης (6 συνολικά έτη παιδαγωγικής κατάρτισης).