WHIPLASH

ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ

δράμα, μουσική 2014

 Ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός ντράμερ εγγράφεται σε ένα φημισμένο μουσικό σχολείο της Νέας Υόρκης, όπου τα όνειρά του καθοδηγούνται από έναν τυραννικό αλλά χαρισματικό δάσκαλο μουσικής ο οποίος δεν σταματά μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να τον ωθήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νταμιέν Σαζέλ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Νταμιέν Σαζέλ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάιλς Τέλερ, Μελίσα Μπενουά, Τζ. Κ. Σίμονς, Πολ Ράιζερ, Όστιν Στόουελ, Τζέισον Μπλερ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
whiplash movie image
 Δυνατή, σκοτεινή, έντονη, βίαιη, με στοιχεία αυτοβιογραφίας αλλά περισσότερο ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, η δεύτερη δημιουργία του Νταμιέν Σαζέλ κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μέσα στους οποίους απεικονίζει ένα μοναδικό πορτρέτο της ματαιοδοξίας, μια μελέτη της καλλιτεχνικής δυσκολίας αλλά και του μεγαλείου όταν η ανθρώπινη προσπάθεια αγγίζει την τελειότητα.
 Ο Άντρεου Νιούμαν (Μάιλς Τέλερ) είναι ένας δεκαεννιάχρονος σπουδαστής μουσικής σε ένα φημισμένο μουσικό σχολείο στο Μανχάταν, ο οποίος θέλει να γίνει ο καλύτερος σύγχρονος ντραμίστας της τζαζ. Στο μουσικό σχολείο διδάσκει ο Τέρενς Φλέτσερ (Τζ. Κ. Σίμονς) ένας ονομαστός και ικανότατος καθηγητής ο οποίος όμως εφαρμόζει ένα ανελέητα βάναυσο στιλ διδασκαλίας σε αναζήτηση της τελειότητας. Όταν ο Φλέτσερ ακούει τον Άντρεου να παίζει, τον επιλέγει για την ορχήστρα του, γεγονός που θα καθορίσει τόσο τη μουσική καριέρα του μαθητή όσο και του καθηγητή. Στα μαθήματα ο Φλέτσερ σπρώχνει τον Άντρεου στα όριά του με το να τον εκφοβίζει, εξευτελίζει και με το να χρησιμοποιεί κάθε δυνατή μορφή λεκτικής κακοποίησης προκειμένου να τον ωθήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του, αλλά με αυτόν τον τρόπο τον βάζει σε κίνδυνο να χάσει την ανθρωπιά του και να αποκτήσει έναν αυτάρεσκο και εγωκεντρικό χαρακτήρα.
 Όπως προαναφέρθηκε, το φιλμ διαθέτει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τη δική του προσωπική τραυματική εμπειρία με έναν τέτοιο δάσκαλο μουσικής, κατά βάση όμως είναι μια ακραία μυθοπλασία την οποία επέλεξε για να θέσει τις προβληματικές που τον απασχολούν. Στον πραγματικό κόσμο, η βαρβαρότητα του δασκάλου θα υπερέβαινε κάθε όριο ηθικής και νομιμότητας, που δεν θα περνούσε απαρατήρητο και δεν θα επιτρεπόταν από κανένα εκπαιδευτικό σύστημα. Η ρωγμή στην κινηματογραφία του Σαζέλ δεν έχει να κάνει με το γεγονός αυτό ή με το γεγονός της ελλιπής ανάπτυξης των δευτεραγωνιστών ή της μη ολοκληρωμένης απόδοσης του χαρακτήρα του καθηγητή, εξάλλου από τις αντιδράσεις του και από τον τρόπο διδασκαλίας του καταλαβαίνουμε αρκετά για την προσωπικότητά του, έχει να κάνει με το ότι στο φινάλε φαίνεται να προβάλει μια ιδεολογία που υιοθετεί την κατάχρηση εξουσίας για την επίτευξη ενός σκοπού, μιας ιδεολογίας που ωθεί το άτομο πέρα από τα όρια και με οποιοδήποτε κόστος, χαρακτηριστικό το οποίο έχει αποκτήσει θεμελιώδη σημασία για την αμερικανική κουλτούρα, όμως σε αυτό ακριβώς το σημείο στοχεύει να στρέψει το ενδιαφέρον του θεατή, η απάντηση στο ποσό μακριά μπορεί να φτάσει κανείς προκειμένου να αγγίξει την τελειότητα βρίσκεται μόνο μέσα του.
 Το Whiplash φωτίζει μόνο μια πτυχή της σχέσης του μαθητή με τον καθηγητή και την μετατρέπει σε μια σκληρή αλληγορία που αφορά τη μάχη με το εγώ, μια αλληγορία για την φιλοδοξία, για τις προσδοκίες, για την καλλιτεχνική προσπάθεια, την σκληρότητα που υπάρχει στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και κατ΄επέκταση σε κάθε δημιουργικό χώρο, για την φιλοδοξία που μπορεί να μετατραπεί σε εμμονή και ο τρόπος καθοδήγησης σε σαδισμό. Μια αλληγορία για να θέσει ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της διδασκαλίας, τι χρειάζεται ένα ταλέντο για να ευδοκιμήσει  και με ποιον τρόπο ορίζεται στην τέχνη το άριστο και από ποιον.
 Η δεξιοτεχνία της γραφής του Σαζέλ είναι εμφανής και σε όλα τα δομικά της στοιχεία. Έντονο στιλιζάρισμα, αριστοτεχνικά κοντινά πλάνα, πολύ καλοί φωτισμοί, βιρτουόζικη σκηνοθεσία και μοντάζ, άψογες υποκριτικές αποδόσεις, ωραία τζαζ μουσική, εξαιρετικό σενάριο με συνεχείς ανατροπές και ρυθμό τόσο γρήγορο που δεν επιτρέπει στα μάτια να στραφούν μακριά από την οθόνη. Ένα απίστευτα δυνατό έργο που αιχμαλωτίζει με την μοναδική του ατμόσφαιρα, από τις καλύτερες ταινίες του 2014 που πιθανότατα θα τιμηθεί στην τελετή των όσκαρ.
 Το φιλμ έχει κερδίσει το βραβείο Κοινού και το Μεγάλο βραβείο της Κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ Σάντανς ως η καλύτερη δραματική ταινία, όπως και τις εντυπώσεις στα φεστιβάλ των Κανών και του Τορόντο και η αναγνώριση συνεχίζει να επεκτείνεται όπου προβάλλεται η ταινία και να αποσπά διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό.
Δεν μας άρεσε η τοποθέτηση προϊόντων.
bigstar9,0 icon Reviewed by My Films-In, on whiplash- Rating:9,0 out of 10



             




imdb
rottentomatoes