RAMS

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

δράμα 2015
 Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα, δυο αδέλφια που έχουν να μιλήσουν σαράντα χρόνια, θα πρέπει να δράσουν από κοινού ώστε να σώσουν τα πρόβατά τους.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκρίμουρ Χακόναρσον
ΣΕΝΑΡΙΟ: Γκρίμουρ Χακόναρσον 
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον, Θεοντόρ Γιούλιουσον, Σαρλότ Μπέβινγκ, Γιον Μπενενύσον 
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 14/01/16  (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισλανδία, Δανία
rams movie poster
 Ο Ισλανδός Γκρίμουρ Χακόναρσον, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το "Summerland" (2010), σχολιάζει κυρίως την παράδοση που χάνεται στην υλιστική εποχή του σήμερα, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων, την ατομική και εθνική αλλοτρίωση και την υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας. Η ιστορία του Όσκαρ και της Λάρα, οι οποίοι προκειμένου να πληρώσουν το στεγαστικό και να σώσουν το σπίτι τους - αφού η οικογενειακή τουριστική επιχείρησή τους σχετική με τους μύθους των Έλφ, δεν βγάζει το επιθυμητό εισόδημα - πουλούν σε Γερμανούς συλλέκτες τη μαγική πέτρα των Έλφ που κατέχουν, καταδεικνύει επίσης τη σημασία των οικογενειακών δεσμών στον αγώνα έναντι της καπιταλιστικής 'ανάπτυξης' και 'προόδου' και τον διαβρωτικό της ρόλο στη σχέση ανθρώπου-φύσης.
 Όπως στην πρώτη του ταινία, έτσι και σε αυτήν εδώ, ο σκηνοθέτης, έχοντας ως όχημα το θέμα των δυσκολιών της ανθρώπινης επαφής και την συμβιωτική σχέση του ανθρώπου με τη φύση, διατυπώνει τον προβληματισμό του, σχετικά με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες που χάνονται μέσα στο σκληρό νεοφιλελεύθερο κατεστημένο, το οποίο δεν ενδιαφέρεται να διαφυλάξει τα ιδανικά και την ιστορία τους και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους. Απέναντι σε αυτή την ανεπάρκεια αντιμετώπισης φαινομένων που πια έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σε πρακτικές που συνιστούν προμελετημένα εγκλήματα, όπως το τεράστιο πλήγμα σε ολόκληρη την διατροφική αλυσίδα λόγω της χημικής παρέμβασης, απέναντι σε μια κοινωνία που δεν νοιάζεται για τα μέλη της, παρά μόνο για τον έλεγχο, την επιβολή νόμων και κυρώσεων, ο Χακόναρσον στρέφει την προσοχή στο εμείς και στη δύναμη της ισχυρά ενωμένης οικογένειας για την διαφύλαξη των ιδανικών, των αξιών και ηθών μιας παράδοσης, ενός πολιτισμού.
 Σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Ισλανδίας, δυο αδέλφια, ο Γκάμι (Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον) και ο Κίντι (Θεοντόρ Γιούλιουσον) έχουν να μιλήσουν σαράντα χρόνια, ενώ μένουν στο ίδιο αγρόκτημα και κατοικούν σχεδόν ο ένας δίπλα από τον άλλον. Μοναχικοί, κλεισμένοι στο δικό τους κόσμο ο κάθε ένας, έχουν κληρονομήσει και εκτρέφουν με πολύ φροντίδα και αγάπη πρόβατα, τα οποία θεωρούνται από τα πιο σημαντικά είδη ζώων της περιοχής, αφού η καταγωγή τους είναι αρχαία. Μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι κι έτσι οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν τη θανάτωση όλων των κοπαδιών της κοιλάδας προς αποφυγή της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού, βάζοντας σε απελπισία όλους τους παραγωγούς αιγοπροβάτων μιας και η εκτροφή είναι όχι μόνο η μοναδική πηγή εσόδων τους αλλά όλη τους η ζωή. Τα δυο αδέλφια θα πρέπει να ενωθούν αν θέλουν να σώσουν μια παράδοση χρόνων, περασμένης από γενιά σε γενιά και εντέλει τους ίδιους τους εαυτούς τους.
 Η κινηματογραφία του Χακόναρσον, ευαίσθητη και μελαγχολική, ξεδιπλώνει το δραματικό στοιχείο αργά και σταθερά, παράλληλα με το στοιχείο της αγωνίας και διεισδύει μεθοδικά στους συναισθηματικούς πυρήνες των απλών χαρακτήρων του, όταν η επιβεβλημένη οικονομική κρίση και ο αλλοτριωτικός τρόπος παραγωγής εισβάλει στην ανθρώπινη κοινότητα και προσπαθεί να κυριαρχήσει ως νύχτα ή ως εφιάλτης. Στοχαστική και μινιμαλιστική σε όλες τις εκφάνσεις της, αρμονική στη σχέση μεταξύ εικόνας και λέξης, συμβολική, γεμάτη από αντιθέσεις και παραλληλισμούς που τονίζουν το εξανέμισμα των συσσωρευμένων γνώσεων του βιωμένου παρελθόντος, μιας παράδοσης, μιας κουλτούρας, στο βωμό της σύγχρονης ανάπτυξης. Αξέχαστη η σκηνή με τα πρόβατα μέσα στη χιονοθύελλα. Τα όνειρα, οι αξίες, τα ιδανικά, η αξιοπρέπεια που πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού και οι οικογενειακοί δεσμοί ως η ασπίδα της κάθε κρίσης και ως οι τελευταίοι, ισχυροί και διαχρονικοί θεματοφύλακες των ιερών και οσίων της φυλής. 
 Ταινία με πολλές υποψηφιότητες και βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ, μεταξύ αυτών, καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα, 'Ένα Κάποιο Βλέμμα', στο Φεστιβάλ των Καννών και Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 
bigstar8,4 icon Reviewed by Chryssa Skopelitou, on rams- Rating:8,4 out of 10


             


imdb
rottentomatoes