A MOST VIOLENT YEAR

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

εγκλήματος, δράμα 2014

 Στην πόλη της Νέας Υόρκης του 1981, ένας φιλόδοξος μετανάστης παλεύει για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της πιο επικίνδυνης χρονιάς στην ιστορία της πόλης.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζ. Σ. Τσάντορ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζ. Σ. Τσάντορ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζέσικα Τσάστεϊν, Όσκαρ Άιζακ, Ντέιβιντ Ογιέλο
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
amost violent year movie poster
 Στον ψυχρό χειμώνα του 1981, της ιστορικά πιο βίαιης χρονιάς για την πόλη της Νέας Υόρκης, συναντάμε τον Άβελ Μοράλες (Όσκαρ Άιζακ), έναν μετανάστη που θέλει να ζήσει το αμερικανικό όνειρο και να πετύχει με νόμιμα μέσα. Η επιχείρηση διανομής πετρελαίου που διευθύνει τώρα, έχει συγκεντρώσει την ανεπιθύμητη προσοχή των ανταγωνιστών του κλάδου λόγω της ανάπτυξης της. Παρόλο που ο Άβελ βρίσκεται σε ένα  διεφθαρμένο επιχειρηματικό και πολιτικό περιβάλλον, είναι αποφασισμένος, να μην εξαπατήσει ο ίδιος και να μην παραβιάσει τους νόμους.
 Η σύζυγός του Άννα (Τζέσικα Τσάστεϊν), η οποία προέρχεται από μια μαφιόζικη οικογένεια, έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς μια επιχείρηση σαν του συζύγου της μπορεί να πετύχει. Μια σειρά από πιεστικά γεγονότα, όπως οι βίαιες επιθέσεις σε οδηγούς των φορτηγών της επιχείρισης, ο οικονομικός της έλεγχος από τον διψασμένο για πολιτική εξουσία κατήγορο της αστυνομίας (Ντέιβιντ Ογιέλο), η άρνηση της τράπεζας να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά και η απογοήτευση της Άννας για την μη αποτελεσματική και αφελή αντιμετώπιση των προκλήσεων από μεριάς του συζύγου της, συμβαίνουν την χειρότερη  στιγμή, καθώς ο Μοράλες επιχειρεί να αγοράσει ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό πάρκο που θα τον καταστήσει κυρίαρχο στην αγορά. Η διαφθορά του χώρου αγγίζει την επιχείρηση του Άβελ, παρά τις προσπάθειές του να βρει μια διέξοδο χωρίς να διακυβεύονται οι ηθικές αξίες του. Όπως και άλλοι επιχειρηματίες πριν από αυτόν, ο Μοράλες γρήγορα ανακαλύπτει ότι ένα μεγάλο όνειρο ποτέ δεν πραγματοποιείται χωρίς κόστος. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι πρόθυμος να γίνει πιο ελαστικός με τις αρχές του προκειμένου να επιβιώσει ως επιχειρηματίας.
 Ο Τσάντορ παρουσιάζει μια ιστορία, η οποία δεν εξετάζει εξονυχιστικά την ιδέα του αμερικανικού ονείρου και το πόσο βαθιά προβληματικό μπορεί να είναι, αλλά επιλέγει μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική γωνία για να το προσεγγίσει, βάζοντας έναν αντιήρωα να  προσπαθεί να ελέγξει την μοίρα του, μέσα στο πλαίσιο του αχαλίνωτου καπιταλισμού, στο οποίο δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του και χωρίς να πληρώσει το βαρύ αντίτιμο της υποταγής των ηθικών του αρχών και αξιών. Ο ενάρετος χαρακτήρας του Άβελ, θυσιάζεται όπως εκείνος της παραβολής, στο βωμό του κακού και του δόλου, θυσιάζεται στον βρώμικο κόσμο των επιχειρήσεων, σε έναν κόσμο όπου το δίκαιο και η πολιτική συναντώνται με την διαπλοκή και την διαφθορά, σε έναν κόσμο όπου η φιλοδοξία και η απληστία δεν φαίνεται να είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του, όσο η ηθική ουδετεροποίηση των κινήτρων του κέρδους. Η αγορά είναι ασυμβίβαστη με οποιουσδήποτε άλλους κανόνες εκτός τους οικονομικούς.
 Ακολουθώντας, την κινηματογραφική παράδοση και το στυλ των γκανγκστερικών ταινιών της δεκαετίας του ΄70 (Πάκουλα, Κόπολα, Λιούμετ), η κινηματογραφία του Τσάντορ, κατά βάση ένα αθόρυβο, αστικό δράμα, χωρίς έντονη βία (υπάρχουν μόνο απειλές που υπονοούνται), μας βυθίζει στον τόπο και στον χρόνο, στην δυσοίωνη και απειλητική ατμόσφαιρα με τα ξεπλυμένα χρώματα και τους θλιβερούς τόνους της σέπια, δεν καταφέρνει ωστόσο να υποβάλει, αφενός γιατί η εικόνα της ιδιαίτερα σκληρής εποχής στην πόλη της Νέας Υόρκης δίνεται με σχεδόν τυχαίες διάσπαρτες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της αφήγησης, αφετέρου η δομική χαλαρότητα, ο αργός ρυθμός και η αφηρημένη αίσθηση του επείγοντος στα εγχειρήματα του ήρωα ή της απειλής δεν μεταφέρουν την πλήρη ένταση ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για τις ηθικές του αξίες ενάντια σε όλους και σε όλα.
 Παρόλα αυτά, κατά καιρούς καταφέρνει και αποκτά τον τεταμένο χαρακτήρα του αστικού θρίλερ, η ενδιαφέρουσα θεματική του αποκτά την δυναμική της και σε αυτά συμβάλλουν επίσης οι ικανοποιητικές υποκριτικές αποδόσεις.
bigstar6,8 icon Reviewed by My Films-In, on a most violent year- Rating:6,8 out of 10

           




imdb
rottentomatoes