WINTER SLEEP

ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

δράμα 2014

 Ένας πρώην ηθοποιός, ο Αϊντίν, διευθύνει ένα μικρό παραδοσιακό ξενοδοχείο στην Κεντρική Ανατολία με την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του Νιχάλ και την αδελφή του Νετζλά που πρόσφατα έχει χωρίσει. Καθώς έρχεται ο χειμώνας, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ένα καταφύγιο, αλλά και σε ένα «πεδίο μαχών» που κανείς από τους τρεις τους δεν μπορεί να αποφύγει.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Εμπρού Τσεϊλάν, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Άιμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς, Νεγιάτ Ίσλερ, Ταμέρ Λεβέντ, Ναντίρ Σαριμπακάκ, Μεχμέτ Αλί Νουρογλού
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία
winter sleep movie poster
 Ο σπουδαίος Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλκγέ Τσεϊλάν, οργανώνει και λειτουργεί ένα αριστοτεχνικό σύστημα έκφρασης και λόγου στα φιλμικά του κείμενα, κυρίαρχα χαρακτηριστικά του οποίου είναι οι μαγικές, εικαστικές εικόνες, τέλεια ισορροπημένες στα στοιχεία που τις απαρτίζουν, ο λυρισμός αλλά και η σκληρή διαλεκτική του, ο συμβολισμός και η ευγλωττία στην καυστική κριτική και η απόλυτη προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, είτε αυτή αφορά το πλάνο, είτε την υποκριτική απόδοση. Διαθέτοντας όλα τα παραπάνω δομικά υλικά, η νέα του ταινία "Χειμερία Νάρκη", η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών, είναι μια διεισδυτική κοινωνική κριτική και μια πολυεπίπεδη εξερεύνηση της κατάστασης των χαρακτήρων που ζουν και αναπτύσσονται στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία επιφέρει εκτός των άλλων την αλλοτρίωση και την συνειδησιακή τους νάρκωση.
 Ο Αϊντίν (Χαλούκ Μπιλγκινέρ), ένας συνταξιούχος ηθοποιός, διατηρεί με τη βοήθεια του επιστάτη του, τις οικογενειακές επιχειρήσεις που κληρονόμησε από τον πλούσιο πατέρα του στην Κεντρική Ανατολία. Κυρίως ο Αϊντίν ασχολείται με την συγγραφή, συνεργάζεται με μια τοπική εφημερίδα και παράλληλα προετοιμάζεται για το καινούργιο του βιβλίο που θα αφορά την Ιστορία του Τουρκικού Θεάτρου. Ο Αϊντίν ζει με την κατά πολύ νεότερη σύζυγο του Νιχάλ (Μελίσα Σόζεν) και την αδελφή του Νετζλά (Ντεμέτ Ακμπάγκ) η οποία πρόσφατα έχει χωρίσει. Αν και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ τους φαίνονται διαταραγμένες. Ο Αϊντίν θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και ανθρωπιστή, αλλά τόσο η σύζυγός του, όσο και η αδελφή του γνωρίζουν καλλίτερα. Ένα μικρό περιστατικό πυροδοτεί μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων, οι οποίες αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες των ηρώων, κυρίως τον πραγματικό χαρακτήρα του Αϊντίν, τις ψευδαισθήσεις που διατηρεί για τον εαυτό του και το υποκριτικό σύστημα αξιών του.
 Ο Τσελάν εμπνέεται, αναπροσαρμόζει και ανασυνθέτει Τσέχωφ, επηρεάζεται από Τολστόι και Ντοστογιέφσκι και διαμορφώνει μια δική του ιστορία, μεγάλη σε διάρκεια (3 ώρες και ένα τέταρτο) αλλά αξιοσημείωτη σε κάθε πτυχή της, καυστική, σκληρή, πολύπλευρη και απολαυστικά στοχαστική. Ένας κόσμος, μια οικογένεια με όλες τις ανέσεις της, που σπαράσσεται από τις επιθυμίες, την απογοήτευση και την αυτό-εξαπάτηση, τις ψευδαισθήσεις και τις απομυθοποιήσεις. Κι ένας άλλος κόσμος που παλεύει για την επιβίωση κάτω από σκληρές συνθήκες και απάνθρωπες νοοτροπίες. Μέσω της οικογένειας του Αϊντίν, εκπροσώπου της δυτικόπληκτης τουρκικής ελίτ, αποτυπώνεται ανάγλυφα η υπάρχουσα κοινωνική παθολογία, η καθημερινή ζωή της συμβιβασμένης ανώτερης τάξης και των περιχαρακωμένων διανοούμενων που προσκολλούνται σε αναμνήσεις και χίμαιρες και που χρησιμοποιούν την φιλανθρωπία ως μέσο κάθαρσης των ενοχών τους, απατηλά αυτάρεσκων και ικανοποιημένων μέσα στην αδράνεια και στην πλήξη, χωρίς καμιά πρόθεση να κάνουν τη διαφορά για το καλό και χωρίς να συμπάσχουν με τον πόνο του άλλου.
 Ο Τσελάν, στην υψηλής αισθητικής κινηματογραφία του, εξερευνά ερωτήματα για την τέχνη, την πνευματικότητα, την φιλανθρωπία, την φύση της εξουσίας, την ηθική και την αυτογνωσία, αντιπαραβάλει τη σκληρή και ωμή πραγματικότητα, με το ψέμα και την άνεση μερικών και αποτυπώνει την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την αληθινά οδυνηρή εικόνα της ταξικής ανισότητας και της υποκρισίας του νεοκαπιταλισμού.
bigstar9,2 icon Reviewed by My Films-In, on winter sleep- Rating:9,2 out of 10


                             




imdb
rottentomatoes