45 YEARS

45 ΧΡΟΝΙΑ

δράμα, αισθηματική 2015

 Η ευτυχία ενός παντρεμένου ζευγαριού, που ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του, απειλείται, όταν λαμβάνει συγκλονιστικά νέα τα οποία γίνονται η αιτία για να φανερωθούν μυστικά του παρελθόντος.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άντριου Χέιγκ 
ΣΕΝΑΡΙΟ: Άντριου Χέιγκ, διήγημα Ντέιβιντ Κόνστανταϊν  
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Τομ Κόρτνεϊ 
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 29/10/15  (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία
45 years movie poster
 Ο Άντριου Χέιγκ (Weekend 2011), αποδίδει όσο και δομεί με αριστοτεχνικό τρόπο τις πυκνές διαβαθμίσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων, όταν μνήμες και επιλογές από το παρελθόν, μετατρέπουν τον πόνο της νοσταλγίας σε πόνο μετάνοιας για κάτι που χάθηκε κι όταν η εμπιστοσύνη μεταξύ δυο ανθρώπων βήμα το βήμα κλονίζεται φωτίζοντας τον εύθραυστο χαρακτήρα της ευτυχίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.
 Οδηγώντας, με απόλυτη γνώση για το επιθυμητό δραματουργικό, αισθητικό και ιδεολογικό αποτέλεσμα, δυο πανίσχυρα υποκριτικά εργαλεία, την Σαρλότ Ράμπλινγκ και τον Τομ Κόρτνεϊ, δημιουργεί ένα έντονο δράμα χωρίς συναισθηματικά πυροτεχνήματα, αλλά με υπόγεια ένταση, ευαισθησία και ειλικρίνεια, μια μελέτη για τις μακροχρόνιες σχέσεις, τις κρυμμένες σκέψεις και τη μοναξιά που υπάρχει και στα πιο αφοσιωμένα ζευγάρια, για τη διαχείριση, τις αποφάσεις, τις επιλογές του παρελθόντος, την εμπιστοσύνη και την ανάγκη επικοινωνίας σε κάθε στιγμή. 
 Ο Τζεφ (Τομ Κόρτνεϊ) και η Κέιτ (Σαρλότ Ράμπλινγκ) που ζουν στην αγγλική επαρχία, ετοιμάζονται να γιορτάσουν την τεσσαρακοστή πέμπτη επέτειο του γάμου τους. Άτεκνοι συνταξιούχοι, αυτός κάποτε διευθυντής σε ένα τοπικό εργοστάσιο και αυτή δασκάλα, εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αγάπη ο ένας για τον άλλον. Η Κέιτ κάνει όλες τις προετοιμασίες για το μεγάλο πάρτι της επετείου τους, αλλά ένα αναπάντεχο γεγονός ματαιώνει τον ενθουσιασμό της. Ένα γράμμα φέρνει ειδήσεις σχετικά με μια παλιά αγαπημένη του Τζεφ, η οποία είχε πεθάνει σε ένα ατύχημα σε ένα αλπικό βουνό, το 1962.  Ο υποτιθέμενος ευτυχισμένος, ήρεμος γάμος μπαίνει σε δοκιμασία και τα θεμέλια του μέρα με τη μέρα διαβρώνονται όλο και περισσότερο. Τα νέα αποσταθεροποιούν τον Τζεφ ο οποίος κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του και κάποιες εξομολογήσεις στη γυναίκα του αποκαλύπτουν μια βαθύτερη ιστορία από αυτή που ήδη εκείνη γνώριζε. Βλέποντας την καθημερινή αλλαγή στη συμπεριφορά του συζύγου της και τις συχνές επισκέψεις του αργά τα βράδια στη σοφίτα του σπιτιού, η Κέιτ αποφασίζει να ερευνήσει τι υπάρχει εκεί και ανακαλύπτει ένα μυστικό από τη ζωή του συντρόφου της, το οποίο θα κλονίσει τον γάμο τους.
 Ο Χέιγκ προσαρμόζει το  διήγημα του ποιητή και συγγραφέα Ντέιβιντ Κόνστανταϊν 'Ιn another country' (2001) και αποτυπώνει με σαφήνεια το ψυχογράφημα της σχέσης και τη συναισθηματική του ένταση που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοπιστία των αποδόσεων των Κόρτνει και Ράμπλινγκ - κέρδισαν και οι δυο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το βραβείο ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας – οι οποίοι εξωτερικεύουν συνεχώς με λεπτό, αδιόρατο τρόπο τις επίπονες εσωτερικές διαδικασίες των ηρώων τους και τις συναισθηματικές επιπλοκές που τους διακατέχουν. Η αθροιστική επίδραση των συναισθημάτων που ξετυλίγονται, η σύγχυση, το άγχος, ο θυμός, η θλίψη, η αναταραχή κάτω από την επιφανειακή αταραξία, τα μεγάλα, ήρεμα πλάνα, οι ήπιες δραματουργικές διακυμάνσεις και διάλογοι, αποδίδουν τη βαθιά και οδυνηρή αίσθηση της απώλειας της εμπιστοσύνης μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση.
 Μια ενδιαφέρουσα, διακριτική, ευαίσθητη και ρεαλιστική ιστορία που κομίζει κάποιες βαθιές αλήθειες για τον χρόνο, τα φορτία του παρελθόντος, τις ευαισθησίες της μακροχρόνιας συμβίωσης και τους μύθους που τη στηρίζουν.
bigstar7,0 icon Reviewed by Chryssa Skopelitou, on 45 years- Rating:7,0 out of 10


           


imdb
rottentomatoes