THE LESSON

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
δράμα 2014
 Σε ένα βουλγαρικό χωριό, μια δασκάλα μαθαίνει πως έχει γίνει μια κλοπή στη τάξη της και προσπαθεί να βρει τον ένοχο για να τον διδάξει το σωστό και το λάθος. Αλλά όταν αυτή εκβιαστεί από αδίστακτους τοκιστές θα ξέρει πως να αντιδράσει;

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ  
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μαργκίτα Γκόσεβα, Ιβάν Μπάρνεφ, Ιβάνκα Μπρατόεβα, Στεφάν Ντενολγιούμποφ
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 31/03/16  (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βουλγαρία - Ελλάδα
the lesson movie poster
 Συμπαραγωγή Ελλάδας-Βουλγαρίας και σκηνοθετικό ντεμπούτο των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ. Ανεξάρτητη παραγωγή, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, το “Μάθημα”, που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας και βασίζεται σε αληθινή ιστορία, κερδίζει τις εντυπώσεις όπου κι αν προβάλλεται και αποδεικνύει για άλλη μια φορά, πως ταινίες με χαμηλό προϋπολογισμό μπορούν να μας εκπλήξουν ευχάριστα. 
 Η Γκρόζεβα και Βαλτσάνοφ χωρίς να κάνουν χρήση εντυπωσιακών τεχνικών στην οπτική τους γλώσσα, η οποία φαίνεται να δέχεται νταρντενικές επιδράσεις, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το κοινωνικοοικονομικό πορτρέτο της μετακομμουνιστικής Βουλγαρίας και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης του απλού πολίτη, του οποίου η αξιοπρέπεια καταπατάται από κάθε είδους εξουσία, ανάλγητης και παντελώς αδιάφορης ως προς τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες και παράλληλα αναδεικνύουν τον δύσκολο διάλογο της ηθικής με την σύγχρονη εποχή, η οποία θα πρέπει να επανεξετάσει εκ νέου τις εύκολες παραδοχές σχετικά με την συμπεριφορά ενός ατόμου ή για το τι είναι δίκαιο, σωστό ή λάθος.
 Η Νάντε (Μαργκίτα Γκόσεβα), είναι μια δασκάλα, με δυναμική προσωπικότητα και σταθερή δεοντολογική πυξίδα. Όταν στην τάξη της γίνεται μια κλοπή, είναι αποφασισμένη να βρει τον ένοχο και να διδάξει στα παιδιά την αξιοπρέπεια, την τιμιότητα, το σωστό και το λάθος, προκειμένου να ανακόψει τάσεις και συμπεριφορές τέτοιες, που μελλοντικά ενδεχομένως να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερες συνέπειες στην ενήλικη ζωή τους. Η κατ΄επίφαση φυσιολογική οικογενειακή ζωή της δασκάλας διαταράσσεται, όταν υπάλληλοι μιας τράπεζας την ειδοποιούν για τον επικείμενο πλειστηριασμό του σπιτιού της, αφού οι δόσεις του στεγαστικού δεν πληρώνονται. Η Νάντε μαθαίνει πως ο μέθυσος, άνεργος σύζυγός της Μλάντεν (Ιβάν Μπάρνεφ), χρησιμοποίησε για άλλο σκοπό τα χρήματα που του έδινε για τις μηνιαίες πληρωμές. Ως στυλοβάτης της οικογένειας η Νάντε και με μόνιμο αντίπαλο τον χρόνο, προσπαθεί να βρει τρόπους για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζονται. Η οικονομική δυσπραγία, η απόγνωση, οι ηθικοί συμβιβασμοί που χρειάζεται να κάνει, είναι οδυνηροί σταθμοί στον δύσκολο δρόμο της αυτογνωσίας, που την οδηγούν σε μια εις βάθος κατανόηση των όρων της επιείκειας και της συμπόνιας.
 Ένα μάθημα που δίνεται και ένα που παίρνεται, μέσα σε μια σκληρή καθημερινή πραγματικότητα που εύκολα μπορεί να αγγίξει τον κάθε έναν από μας, θέτουν σε λεπτή ισορροπία την έννοια του ηθικά ορθού. Μια, αργή σε ρυθμό, δοκιμασία συνείδησης και υπομονής, αλλά και μάθημα ανθρωπιάς, σπλαγχνικότητας και ενσυναίσθησης, διότι κάνεις ανεπίληπτος, δοσμένη μέσα από μια αφηγηματική οπτική γωνία που αγγίζει την τεχνοτροπία του κοινωνικού ρεαλισμού και πλάνα που θυμίζουν το σινεμά των αδελφών Νταρντέν.
 Οι αλλεπάλληλες συμπτώσεις και ανατροπές, καθώς και η απόλυτη απομόνωση της ηρωίδας χωρίς καμία άλλη βοήθεια, σε ένα πλαίσιο που είναι ολοκληρωτικά εναντίον της, μόνο και μόνο για να τεθεί σε λειτουργία η ακραία πράξη απόγνωσης και να δοθεί για αυτήν μια εύλογη εξήγηση ή να τεθεί το ερώτημα της επιβίωσης της γυναικείας υπόσταση ή μεταφορικά της εργατικής τάξης σε ένα μετασοβιετικό καθεστώς, φαίνεται να προκύπτουν από τις επιταγές του σεναρίου και άρα αποτελούν σεναριακές ευκολίες που μειώνουν την δύναμη του φιλμικού κειμένου των Γκρόζεβα και Βαλτσάνοφ. Ωστόσο πρόκειται για μια αξιοπρόσεχτη ταινία που αξίζει να παρακολουθήσουμε όπως και αυτούς τους δυο νέους καλλιτέχνες.
bigstar6,5 icon Reviewed by Chryssa Skopelitou, on the lesson- Rating:6,5 out of 10


             


imdb
rottentomatoes