LA TETE EN FRICHE

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

κοινωνικό, κωμωδία 2010

 Ο Ζερμέν, είναι ένας καλοκάγαθος αγράμματος πενηντάρης, τον οποίο οι φίλοι του τον θεωρούν αφελή, γιαυτό και μόνιμα τον πειράζουν. Μένει σε τροχόσπιτο στην αυλή του σπιτιού της ιδιόρρυθμης μητέρας του και για να επιβιώσει, κάνει διάφορες δουλειές και καλλιεργεί λαχανικά στον κήπο του το οποία και πουλάει στη λαϊκή.  Ένα απόγευμα εντελώς τυχαία, γνωρίζει μια διανοούμενη ηλικιωμένη κυρία στο πάρκο. Η Μαργκερίτ, αρχίζει να του διαβάζει αποσπάσματα από διάφορα βιβλία και ο Ζερμέν ανακαλύπτει έναν κόσμο για τον οποίο ένιωθε μέχρι χθες απέχθεια. Έτσι σιγά σιγά αναπτύσσεται μεταξύ τους μια πολύ δυνατή φιλία η οποία και θα τον αλλάξει ριζικά.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζιν Μπεκέρ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζιν Μπεκέρ, Ζαν Λουπ Νταμπαντί
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Γκιζέλ Κασαντεσούς
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
απογεύματα με την μαργαριτα image
 Διασκεδαστική, ανάλαφρη, συγκινητική. Ένα φιλμ για την ζωή, την τρίτη ηλικία, την αισιοδοξία, την αγάπη, τη φιλία, τη δεύτερη ευκαιρία που μπορεί να εμφανιστεί απρόσμενα. Ο Ζερμέν δεν είχε τις σωστές επιρροές για να προχωρήσει στη ζωή του. Τα πρώτα και σημαντικά περιβάλλοντα κοινωνικοποίησης, η οικογένεια και το σχολείο, δεν του έδωσαν τα κατάλληλα ερείσματα. Ωστόσο ο ήρωας δεν ένοιωθε ποτέ μίσος εξαιτίας όλων όσων του είχαν συμβεί, μόνο θλίψη και απογοήτευση την οποία και δεν εξωτερίκευε. Η γηραιά κυρία που συνάντησε τυχαία στο πάρκο, του έδωσε την χαμένη του αυτοεκτίμηση και τον τρόπο να βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από όσο τα έβλεπε μέχρι σήμερα. Στο πρόσωπο της βρήκε μια δεύτερη μητέρα, δοτική και υποστηρικτική και παράλληλα η ηλικιωμένη κυρία βρήκε στο πρόσωπο του Ζερμέν έναν ειλικρινή, ζεστό φίλο, πρόθυμο πάντα να την ακούει.
 Με σωστή οικονομία στην αφήγησή του,  με άφθονες κωμικές σκηνές, με την τεχνική των φλας μπακ και με σωστό ρυθμό που κρατά σε όλη τη διάρκεια του φιλμ,  ο Τζιν Μπεκέρ, γνωστός και από την ταινία του "Μιλώντας με τον κηπουρό μου", δημιουργεί μια γλυκιά ιστορία χωρίς αφηγηματικές υπερβολές και μελοδραματισμούς. Δεν ενδιαφέρεται να μπει βαθιά στις μορφές κατάθλιψης και μοναξιάς, ούτε να αναπτύξει τον κοινωνικό περίγυρο των ηρώων ή τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Αφήνει χώρο στο να αναπτυχθεί η σχέση αυτού του ιδιότυπου ζευγαριού και μέσω αυτής να μας δείξει πως όταν υπάρχει η αγάπη, έστω και εάν δεν αναφέρεται ως λέξη, τα πάντα μπορούν να συμβούν.
 Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ για άλλη μια φορά απολαυστικός και η Γκιζέλ Κασαντεσούς μοναδικά συγκινητική, φυσική και γλυκιά.
 Να συμπληρώσουμε πως η ταινία έχει κερδίσει το βραβείο κοινού στο Νιού Πόρτ Μπίτς Φεστιβάλ το 2011.
bigstar8.0 iconReviewed by My Films-In on la tete en fricheRating:8,0 out of 10



          





imdb
rottentomatoes