A TOUCH OF SIN

ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΜΑΡΤΙΑΣ

δράμα 2013

 Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, ένας μεταλλωρύχος έρχεται σε σύγκρουση με τον διεφθαρμένο εργοδότη του, ένας εσωτερικός μετανάστης πραγματοποιεί μια ληστεία, μια κοπέλα φτάνει στα όριά της όταν δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από έναν πελάτη στην επιχείρηση σπα που δουλεύει, ένας νεαρός εργάτης που αλλάζει συνεχώς δουλειές, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της πορνείας. Τέσσερα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν από το νότο μέχρι το βορρά της Κίνας, παρουσιάζουν τη σύγχρονη εικόνα της.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζιά Ζανγκ Κε
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ζιά Ζανγκ Κε
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ζάο Τάο, Ζιάνγκ Γου, Γουάνγκ Μπάοκιανγκ, Λούο Λανσάν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κίνα
αίσθηση αμαρτίας image
 Μέσα από τέσσερις σπονδυλωτές ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά περιστατικά, επιχειρείται η κινηματογραφική απόδοση του σύγχρονου πορτρέτου της Κίνας. Ο "πεινασμένος δράκος" ξύπνησε προς τα τέλη της δεκαετίας του 70, μετά τον θάνατο του Μάο και την "πολιτιστική" επανάστασή του. Σήμερα η Κίνα, υπό την απόλυτη εξουσία του κομμουνιστικού κόμματος, αποτελεί έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους του καπιταλιστικού συστήματος. Μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και δραστική μείωση της φτώχειας, όμως υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά, σύμφυτα με τον καπιταλισμό όπως, εκτός των άλλων, η κερδοσκοπία, η διαφθορά, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και οι εισοδηματικές ανισότητες. 
 Μετά το τέλος της πρώτης ιστορίας του φιλμ, μπορεί να σκεφτεί κανείς πως το όλο εγχείρημα ίσως να ενέχει μια δόση αφέλειας και μάλιστα με σκηνές περιττής βίας, η εξέλιξη της ταινίας όμως και ο τρόπος που συνδέονται τα περιστατικά, όχι ως ιστορία αλλά νοηματικά, συνθέτουν μπροστά στα μάτια του θεατή το πανόραμα των θλιβερών επιπτώσεων της καπιταλιστικής στρατηγικής με μοναδικό τρόπο, που οδηγεί σε ανησυχία και προβληματισμό γύρω από τις έννοιες πολιτισμός, άνθρωπος, μέλλον και  κοινωνική εξέλιξη. Περικύκλωση από εργοστάσια, φουγάρα που καπνίζουν, υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, πολύβουα ανθρώπινα πλάνα αλλά και τεράστιοι ερημικοί δρόμοι, τονίζουν τις επιπτώσεις της σημερινής παγκόσμιας ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που γίνονται αισθητές με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Αλλοίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, δημιουργία βίας όλων των ειδών, σύνθλιψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εξανδροπισμός από το χρήμα. Ο κάθε μη προνομιούχος, είναι καταδικασμένος να υποφέρει μέσα σε ένα απογυμνωμένο από κάθε ανθρωπιστική αξία περιβάλλον, όπου η αδικία και η εκμετάλλευση προκαλούν αναπόφευκτα ξεσπάσματα βίας τα οποία και αποτελούν τον μόνο ίσως τρόπο για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.  Όλη η ταινία εμπεριέχει σκηνές βίας με μοναδικό σκοπό όχι να επιφέρει μια στιγμιαία εκδήλωση σοκ, αλλά να προκαλέσει τον θεατή, να τον ξυπνήσει από τον λήθαργο, να του θέσει μερικά πολύ πιεστικά ζητήματα όπως ποιος είναι ο τρόπος εξέλιξης της κοινωνίας, τι πραγματικά συνδέει όλους τους ανθρώπους; ποιος είναι ο "πολιτισμός" και η "ανάπτυξη"που δημιουργούμε; ποιες είναι οι ευθύνες μας και εντέλει ποιο είναι το αμάρτημά μας; Πραγματικά, θαυμάσιες όλες οι ερμηνείες των ηθοποιών, ωραία σκηνοθεσία και φωτογραφία.
 Να σημειώσουμε επίσης πως η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο σκηνοθέτης Ζια Ζανγκ Κε κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών το 2013.
bigstar iconReviewed by My Films-In on a touch of sinRating:8,2 out of 10



          





imdb 

rottentomatoes