CAMILLE CLAUDEL 1915

ΚΑΜΙΛ ΚΛΟΝΤΕΛ 1915

δράμα, βιογραφία, 2013

 Άσυλο ανιάτων στο Μοντεβέργκ, στη νότια Γαλλία. Χειμώνας του 1915. Η γλύπτρια και κάποτε σύντροφος του Ροντέν, Καμίλ Κλοντέλ, βρίσκεται έγκλειστη με την υπογραφή των γονιών της στο άσυλο. Η καλλιτέχνιδα θα παραμείνει φυλακισμένη σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια της ζωής της, ελπίζοντας συνεχώς πως κάποια στιγμή θα έρθει η ημέρα του απεγκλωβισμού της.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπρούνο Ντιμόντ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπρούνο Ντιμόντ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ζιλιέτ Μπινός, Ζαν Λικ Βενσάν, Εμανουέλ Κάουφμαν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
camille claudel 1915 image
 Ο Μπρούνο Ντιμόντ βασισμένος στην αλληλογραφία που είχε η Καμίλ με τον αδελφό της και συγγραφέα Πολ Κλοντέ και στα ιατρικά ιστορικά της, απεικονίζει ένα στιγμιότυπο ζωής με ακραίο νατουραλισμό, αποδίδοντας στην εντέλεια το ασφυκτικό, κλειστοφοβικό και ακίνητο περιβάλλον που έζησε η γλύπτρια παρά τη θέλησή της. Η εικονογραφία του, με αποχρώσεις του γκρι και του σκούρου καφέ, μας εισάγει πλάνο το πλάνο, στη σκοτεινή κλειστοφοβική πραγματικότητα του ασύλου. Μιας πραγματικότητας βασισμένης σε ανελαστικούς κανόνες και περιορισμούς και αποστειρωμένης από κάθε χαρά και έκφραση ζωής. Ελάχιστοι διάλογοι, σιωπές που ξεχειλίζουν συναισθήματα, επαναλαμβανόμενοι ήχοι, θόρυβοι, κραυγές, επισημαίνουν την ακινησία των στιγμών, την μονοτονία και καταπιεστικές ιδιότητες του χώρου. 
 Η Μπινός για άλλη μια φορά αποδίδει τον ρόλο της εξαιρετικά, ήρεμα και με σιγουριά. Εδώ, συνεργάζεται με πραγματικούς ασθενείς και η σοβαρότητά της και η ευαισθησία της, αλλά και η σωστή καθοδήγηση του σκηνοθέτη, είναι οι λόγοι που φέρνουν εις πέρας το όλο εγχείρημα. 
 Ο Ντιμόντ δεν είναι διακηρυκτικός, συγκροτεί μικρές αντιθετικές προτάσεις στον κινηματογραφικό του λόγο και αφήνει στον θεατή τις πολλαπλές αναγνώσεις. Από τη μια, οι φονταμενταλιστικές ιδέες του αδελφού της γλύπτριας, του ανθρώπου που ευθυνόταν για την φυλάκισή της, από την άλλη η έμπνευση του ποιητή και η αιώνια ευγνωμοσύνη του στον Ρεμπό, που ήταν γνωστός για την αντικοινωνική και προκλητική συμπεριφορά του. Από τη μια η αναγνώριση του ευαίσθητου στοιχείου στον χαρακτήρα της Κλοντέλ, από την άλλη η βίαιη απαίτηση για "κάθαρση" και "αποκατάσταση" της, μέσω της απόλυτης μοναξιάς. Η έννοια της οικογένειας συνώνυμη της προστασίας, μεταβάλλεται σε έννοια της σκληρότητας και της αυθαιρεσίας και η κοινωνία από συνεργατική ομάδα, σε καθοριστικό παράγοντα που απανθρωπίζει και καταπιέζει.
 Μια ταινία με συναρπαστική αρχιτεκτονική από κομμάτια σιωπής και αγωνίας, που αποτυπώνουν
την ανθρώπινη ψυχολογία του εγκλωβισμού και του πνευματικού μαρασμού.
bigstar8.6 iconReviewed by My Films-In on camille claudel 1915- Rating:8,6 out of 10



          





imdb
rottentomatoes