THE JUDGE

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ

δράμα 2014

 Ένας μεγαλοδικηγόρος της Νέας Υόρκης, ο Χάνκ Πάλμερ, επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στην Ιντιάνα μετά από πολλά χρόνια, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του. Οι παλιές πληγές φαίνεται πως δεν έχουν κλείσει ακόμα και η επιστροφή δείχνει οδυνηρή για πατέρα και γιο. Λίγο πριν επιστρέψει στην Νέα Υόρκη θα μάθει ότι ο πατέρας του που είναι ο δικαστής της πόλης, είναι ύποπτος για φόνο. Ο στόχος του Χανκ είναι να ανακαλύψει την αλήθεια αλλά στην πορεία επανασυνδέεται με την αποξενωμένη οικογένειά του.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Ντόμπκιν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντέιβιντ Ντόμπκιν, Νικ Σκενκ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Βέρα Φαρμίγκα, Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, Τζέρεμι Στρόνγκ, Μπίλι Μπομπ Θόρτον
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
the judge image
 Πολυαναμενόμενη ταινία με πολύ καλές κριτικές στο εξωτερικό για το θέμα που αναπτύσσει και για την ερμηνείες των πρωταγωνιστών. 
 Μια φιλόδοξη ταινία, που χρησιμοποιεί ως βασικά της όπλα δυο καταξιωμένους, στη συνείδηση των θεατών, ηθοποιούς, με κύριους αφηγηματικούς άξονες τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και ιδιαίτερα τις συγκρουσιακές σχέσεις του πατέρα με τον γιο του και την δικαστική δράση που αναπτύσσεται παράλληλα. Λίγο  οικογενειακό, λίγο κοινωνικό, λίγο δικαστικό δράμα, με το απαραίτητο ως υποπλοκή ρομάντζο, αφενός δεν καταφέρνει να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των στοιχείων που την απαρτίζουν, καθώς το οικογενειακό μελοδραματικό κομμάτι της ιστορίας αναπτύσσεται άνισα σε σχέση με την δικαστική πλευρά της, αφετέρου δεν καταφέρνει να πρωτοτυπήσει μιας και πολλά άλλα ανάλογα φιλμ έχουν βγει κατά το παρελθόν. Παρ’ όλες τις σκληρές προσπάθειες των συντελεστών για την δημιουργία μιας ευγενικής και ειλικρινούς προσπάθειας, ο Ντέιβιντ Ντόμπκιν οδηγεί την κινηματογραφία του με όχημα τη συναισθηματική χειραγώγηση με σκοπό τον εντυπωσιασμό, χρησιμοποιώντας επιδεικτικά κάθε είδους μελοδραματικών κλισέ, χωρίς να ξεχνάει παράλληλα να παρουσιάσει και κάποια αμερικανικά ηθικοπλαστικά μηνύματα και ιδεώδη, μαζί με τα θέματα της συγχώρεσης, της θλίψης, των ενόχων, των σχέσεων με τους γονείς, που είναι οι βασικές προβληματικές του, σε μια μεγάλης διάρκειας ταινία με χωρίς ανατροπές και την προβλεψιμότητα να καραδοκεί σχεδόν σε κάθε σεκάνς.
 Παρόλα αυτά, η ταινία διαθέτει όπως προαναφέρθηκε, ένα πολύ δυνατό ατού και αυτό είναι οι άριστες υποκριτικές αποδόσεις των πρωταγωνιστών της. Τόσο, ο βραβευμένος με όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, απόδωσε εξαιρετικά έναν όχι και τόσο εύκολο ρόλο, αν λάβουμε υπόψη μας και το προχωρημένο της ηλικίας του, όσο και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, που δικαία θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, υποστήριξε τον ρόλο του με σοβαρότητα.
bigstar6,6 icon   Reviewed by My Films-In, on the judge- Rating:6,6 out of 10



           





imdb
rottentomatoes