MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

δράση, περιπέτεια 2015

 Ο πράκτορας της Μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών, Ίθαν Χαντ, αναλαμβάνει μαζί με τους παλιούς συνεργάτες του μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, να ξεσκεπάσει το “Συνδικάτο”, μια διεθνή παράνομη οργάνωση εκπαιδευμένων πρακτόρων που σκοπό έχει να καταστρέψει την αμερικανική Μυστική υπηρεσία πληροφοριών.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρίστοφερ ΜακΚουάρι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Κρίστοφερ ΜακΚουάρι
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τομ Κρουζ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Τζέρεμι Ρένερ, Σάιμον Πεγκ, Αλεκ Μπόλντγουιν, Σον Χάρις, Βινγκ Ρέιμς
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
mission-impossible movie poster
 Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στο ρόλο του, ως κατάσκοπος Ίθαν Χαντ στο “Μυστικό έθνος”, που είναι η πέμπτη ταινία του κινηματογραφικού franchise “Επικίνδυνη Αποστολή”, βασισμένου στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Η πρώτη “Επικίνδυνη Αποστολή” προβλήθηκε το 1996, σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Ντε Πάλμα, η δεύτερη ταινία της σειράς βγήκε στις αίθουσες το 2000, σε σκηνοθεσία του Τζον Γου, η τρίτη το 2006 του Τζει τζει Άνταμς και το 2011 κυκλοφόρησε η “Επικίνδυνη Αποστολή: Πρωτόκολλο φάντασμα”, σε σκηνοθεσία του Μπραντ Μπερντ. Αυτή τη φορά το σενάριο και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει, ο βραβευμένος με όσκαρ για τους “Συνήθεις Ύποπτους” το 1995, Κρίστοφερ Μακουάρι, ο οποίος έχει ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν με τον Κρουζ στα έργα, “Επιχείρηση Βαλκυρία” (2008), “Στα όρια του αύριο” (2014) και “Jack Reacher” (2012).
 Αναμφισβήτητα το “Μυστικό έθνος” είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του franchise, η οποία τηρεί την υπόσχεση στους λάτρεις του είδους, για όλα όσα μια υπερπαραγωγή και μυθοπλασία κατασκοπείας μπορεί να προσφέρει. Διασκεδάζει, συναρπάζει και πατάει πάνω στα κλισέ της συγκεκριμένης αφηγηματικής κατηγορίας και στη στερεότυπη κατασκευή της σειράς, η οποία φαίνεται να έχει βρει το άνετο κουστούμι των γενικών της τύπων και συμπεριφορών που της ταιριάζει, με αποτελέσματα, για όλους τους παραπάνω λόγους, αναμενόμενα και προβλέψιμα.
 Ο επικεφαλής της ΣΙΑ, Χάνλευ (Άλεκ Μπάλντουιν), αποφασίζει ότι η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, πρέπει να κληθεί να λογοδοτήσει για τις επιχειρήσεις της με τις πολλές παράπλευρες απώλειες, ήτοι τους πολλούς αθώους πολίτες, σε διάφορα μέρη του κόσμου και να πάψει τη λειτουργία της. Όμως ο μυστικός πράκτορας Ίθαν Χαντ (Τομ Κρουζ), παρά την εντολή του αρχηγείου για την διάλυση της ομάδας, προσπαθεί να εντοπίσει και να αποδείξει μαζί με τη βοήθεια των παλιών του έμπιστων συνεργατών, τον Μπέντζι,(Σίμον Πεγκ), Μπραντ Τζέρεμι Ρίνερ και τον Λούθερ (Βινγκ Ρέιμς), ότι για τις επιθέσεις ευθύνεται μια μυστηριώδης οργάνωση γνωστή ως 'Συνδικάτο', με επικεφαλής τον απειλητικό Σόλομον Λέιν (Σον Χάρις). Κατά μήκος της διαδρομής εμφανίζεται η θηλυκή έκδοση του πράκτορα Χαντ, μια αποκηρυγμένη Βρετανίδα πράκτορας (Ρεβέκα Φέργκιουσον), η οποία έχει το δικό της ρόλο στο παιχνίδι για να παίξει. 
 Περιπέτειες σε εξωτικά μέρη, κυνηγητά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μια συναρπαστική φυγή από την πραγματικότητα, κυνήγι της γάτας με το ποντίκι, δυνατοί ευφυείς εχθροί που ηγούνται κάποια διεθνή παράνομα συνδικάτα τα οποία επιδιώκουν να ανατρέψουν την τάξη πραγμάτων και να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, υπερβολή, βαθύς κυνισμός και χιούμορ, ξεκάθαροι οριοθετημένοι ανίκητοι ήρωες, που εύκολα το κοινό ταυτίζεται μαζί τους και φυσικά πολλά πολλά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, μερικά από τα κλισέ του είδους που ανακυκλώνονται και σε αυτή την “Επικίνδυνη Αποστολή”.
 H δυναμική σκηνοθεσία του Mακουάρι διαλέγει τα πιο απολαυστικά στοιχεία από τις προηγούμενες τέσσερις ταινίες και δημιουργεί μια κατασκοπευτική μυθοπλασία ταχύτατη σε ρυθμό  με μοναδικές θεαματικές σκηνές δράσης, πλήθος περίτεχνων ζογκλερικών, κλιμακούμενη ένταση προσθέτει και το απαραίτητο ειδύλλιο και δυο τρεις ηθικές αξίες που οι σούπερ ήρωες εμπνέονται και υπερασπίζονται με πάθος, αλλά δεν μπορεί να σπάσει τους περιορισμούς του είδους του, ούτε προσπαθεί για περισσότερο βάθος και νόημα, γιαυτό και προσαρμόζεται, μιμείται, διακωμωδεί και αναβιώνει.
 Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα για αυτό το αφηγηματικό είδος. Βέβαια, η μυθοπλασία κατασκόπων αναμφίβολα ήταν και είναι ένα από τα σημαντικά ήδη δημοφιλούς κουλτούρας. Το αφηγηματικό πλαίσιο των περισσότερων από αυτά τα μυθιστορήματα, που σχεδόν πάντα έχουν τις ρίζες τους σε πολύ συγκεκριμένες ιστορικοπολιτικές συνθήκες, παρέχουν μια εικόνα, πάνω στις ευρύτερες πολιτιστικές και γεωπολιτικές αλλαγές και εξελίξεις κατά τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια. Στα κείμενα αυτά προβάλλονται, η εθνική ταυτότητα που ορίζει και το είδος κατασκοπείας,  οι θεσμικές προτεραιότητες που πρέπει ένα κράτος να έχει σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλειας, καθώς επίσης προσφέρουν μια ιδεολογική σταδιακή εξοικείωση σε ζητήματα εποπτείας και παρακολούθησης των πολιτών προς χάρη αυτής της ασφάλειας και της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, αρά των νεοφιλελεύθερων συστημάτων. Από την αποικιοκρατία και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περνάμε στον Ψυχρό πόλεμο και από εκεί στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος φέρνει νέα αφηγηματικά κίνητρα και δημιουργεί την υποκατηγορία της κατασκοπίας της συνωμοσίας. 
 Στην σύγχρονη εποχή, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους μυθιστοριογράφους τέτοιων έργων είναι πραγματικά ένα στοιχείο που ήταν προς μεγάλο όφελος για τις υπηρεσίες πρακτόρων κι αυτό δεν είναι άλλο από την τρομερή άνοδο της τεχνολογίας της επιτήρησης. Τη δεκαετία του 60', οι συσκευές-όπλα ήταν εργαλεία που αποτελούσαν την προέκταση ενός πράκτορα, αλλά κατά τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερο τα μέσα αυτά, αφενός τον υποκαθιστούν, αφετέρου είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ρομαντικός ατομικισμός που ήταν προηγουμένως ένα βασικό χαρακτηριστικό ηρώων όπως ο Τζειμς Μποντ. Το αφεντικό τώρα μπορεί να καλέσει τον πράκτορα στο κινητό ανά πάσα στιγμή ή οι εχθροπραξίες μπορεί να γίνουν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Δημιουργείται συνεπώς, ένα συνεχώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των σύγχρονων τεχνολογικά εστιασμένων κατασκοπευτικών θρίλερ, με  την «κλασική» μορφή του είδους, με συνέπεια την δημιουργία και ύπαρξη ενός μορφολογικού προβλήματος σαν αυτό που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα γουέστερν, αφού αυτά ως είδος είναι δεμένα σε ένα πολύ συγκεκριμένο παρελθοντικό πλαίσιο.
 Ο πρωταγωνιστής υπέρ-ήρωας των “Επικίνδυνων Αποστολών”, που πάντα σώζει την παρτίδα, ενδεδυμένος όχι πλέον με την στολή του αγελαδάρη της παλιάς Άγριας Δύσης, άλλα με μάσκες και όπλα που του προσφέρει η πιο τέλεια εθνική τεχνολογία, κινείται σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο παραλογοκρατίας, συνδυαζόμενης με την αμερικανική μοναδικότητα, ασκεί στείρα πολιτική κριτική για τους άβουλους και διπρόσωπους πολιτικούς ή τα λάθη της δημοκρατίας και υποστηρίζει την τάξη πραγμάτων, άρα τον φιλελευθερισμό που ως σύστημα παράγει την τρομοκρατία την οποία μάχεται.
bigstar5,0 icon Reviewed by My Films-In, on mission:impossible-rogue nation- Rating:5,0 out of 10

             



imdb
rottentomatoes