BOYCHOIR

ΧΟΡΩΔΙΑ

δράμα 2014

 Η ταινία παρουσιάζει μια περίοδο από τη ζωή ενός ορφανού και ατίθασου αγοριού από το Τέξας, που φοιτά στο πιο φημισμένο χορωδιακό σχολείο της Αμερικής και φτάνει να γίνει η καλύτερη φωνή του ιδρύματος.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φρανσουά Ζιράρ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπεν Ρίπλεϊ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ντάστιν Χόφμαν, Κάθι Μπέιτς, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Τζος Λούκας, Κέβιν ΜακΧέιλ, Γκάρετ Γουόρινγκ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
boychoir movie poster
 Η “Χορωδία” απλώνει μια ουράνια μελωδία, γεμάτη από ήχους παιδικής αθωότητας, γιορτάζει την πειθαρχία, το ταλέντο, την ελπίδα, αλλά η ίδια ως φωνή, ποτέ δεν φτάνει στο απόγειό της. Η ιστορία δασκάλου-μαθητή, δεν φωτίζει το ενδιαφέρον στοιχείο του πυρήνα της πάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια αλήθεια ζωής, γίνεται προβλέψιμη, στρογγυλεμένη και μακάρια μέσα στις αφηγηματικές ευκολίες ενός ήπιου μελοδράματος.
 Ο Στετ (Γκάρετ Γουόρινγκ), ζει μαζί με την αλκοολική μητέρα του στην πολιτεία του Τέξας, ενώ ο πατέρας του Τζέραρντ (Τζος Λούκας), τους έχει εγκαταλείψει και ζει με την δεύτερη οικογένεια του στη Νέα Υόρκη. Η δασκάλα του Στετ, η κ. Στιλ (Ντέμπρα Γουίνγκερ), ξέροντας πως το αγόρι έχει μεγάλο μουσικό ταλέντο κανονίζει μια επίσκεψη της Αμερικάνικης χορωδίας στο σχολείο για μια ιδιωτική ακρόαση, με τον φημισμένο διευθυντή της χορωδίας Αντόν Καρβέλ (Ντάστιν Χόφμαν). Όμως ο μικρός Στετ αντιδρά επιθετικά, φεύγει από την ακρόαση χωρίς δισταγμό και γυρίζει στο σπίτι για να διαπιστώσει πως η μητέρα του χτυπήθηκε θανάσιμα σε τροχαίο. Η κ. Στιλ συναντά και πείθει με ευκολία τον πατέρα του Στετ να στείλει τον γιο του στο μουσικό σχολείο, αφού ο Τζέραρντ δεν θέλει η οικογένειά του να μάθει για την ύπαρξη του Στετ. Το χορωδιακό σχολείο γίνεται για τον μικρό ένα είδος ορφανοτροφείου κι όταν εισέρχεται σε αυτό, αντιμετωπίζει τους συμμαθητές του αλλά και τη διεύθυνση του σχολείου με περιφρόνηση και βίαια ξεσπάσματα. Η κακόβουλη συμπεριφορά κάποιων μαθητών πυροδοτεί την ανταγωνιστικότητα και την επιθετικότητα του νεαρού, όμως η συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση από την διευθύντρια της σχολής Τζαστίν (Κάθι Μπέιτς) και του καθηγητή Γούλι (Κέβιν ΜακΧέιλ), αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του Στετ, ο οποίος αποφασίζει να μην σπαταλήσει το ταλέντο του και να γίνει άριστος στα μαθήματα. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο νεαρός ως μια προσωπικότητα κλειδί, για την ώθηση και την φήμη του σχολείου, εκπαιδεύεται και προωθείται σε όλο και πιο υψηλότερα επίπεδα στο τραγούδι, μέχρι που η φωνή του φτάνει την ανώτατη απόδοσή της.
 Από τα επιστημονικής φαντασίας, θρίλερ και τρόμου φιλμ, όπως το “Source code” (2011), φαίνεται πως ο σεναριογράφος Μπεν Ρίπλευ δεν μεταβαίνει ομαλά στο δραματικό είδος. Η αξιοπρεπής αλλά άνευρη σκηνοθεσία του Καναδού Φρανσουά Ζιράρ, γνωστού για το “Κόκκινο Βιολί” (1998) και για το “Τριανταδύο μικρού μήκους ταινίες για τον Γκλεν Κούλντ” (1993), όπως και η πολύ καλή υποκριτική απόδοση όλων των συντελεστών και ιδιαίτερα του Χόφμαν, δεν μπορούν να αποτρέψουν την άνευ όρων παράδοση της “Χορωδίας” στην κοινοτοπία και την απομάκρυνσή της από κάθε πηγή έμπνευσης.
 Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που η “Χορωδία” φέρνει, είναι μια διαπίστωση σχετικά με τον χρόνο. Οι ευφορικές μελωδίες στην ταινία προέρχονται από νεαρά αγόρια που για σύντομο χρονικό διάστημα δυο, δυόμιση ετών εξασκούν το θείο δώρο που τους έχει δοθεί ως καθαρά σοπράνο, πριν αυτά μεγαλώσουν και αλλάξει η φωνή τους. Μια απεγνωσμένη προσπάθεια του ανθρώπου να επεκτείνει χρονικά με τεχνητή μέθοδο το χάρισμα της φωνής και την περίοδο στην καλλιτεχνική προσφορά, εκφράστηκε με τους καστράτο από το 16ο έως και τον 18ο αιώνα στην Ιταλία. Όμως τίποτα δεν μπορεί να πάει ενάντια στον χρόνο, όλα έχουν ημερομηνία λήξης, όλα ξεθωριάζουν με τον καιρό και υπάρχει ένα πολύ μικρό περιθώριο είτε αφορά το ταλέντο, είτε την επιστήμη, είτε οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα για να αδράξει κανείς την ευκαιρία και να αγγίξει το θαύμα. Θα πρέπει να ζει κανείς την κάθε στιγμή και το κάθε δώρο που δίνεται σε κάθε χρονική περίοδο, δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Ένα σημαντικό μήνυμα που θα μπορούσε να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει, αν δεν δινόταν τόσο υποτονικά.
bigstar5,0 icon Reviewed by My Films-In, on boychoir- Rating:5,0 out of 10

             



imdb
rottentomatoes