MINIONS

MINIONS

Κινούμενα σχέδια 2015

 Τα Μίνιονς, ο Κέβιν, ο Μπομπ και ο Στούαρτ, στρατολογούνται από μια υπέρ-κακοποιό,η οποία θέλει να κατακτήσει τον κόσμο, αλλά ο Γκρου θα βάλει τέλος στα σχέδιά της, παίρνοντας με το μέρος του τα μικρά κίτρινα ανθρωπάκια.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάιλ Μπαλντά, Πιέρ Κοφέν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπράιαν Λιντς
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σάντρα Μπούλοκ, Πιέρ Κοφέν, Στιβ Καρέλ, Τζων Χαμ, Κέιτι Μίξον (φωνές)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
minions move poster
 Ένα από τα ατού των ταινιών “Εγώ ο Απαισιότατος” 1&2 (2010,2013), ήταν τα Μίνιονς, τα μικρά κίτρινα πλασματάκια, με την ακαταλαβίστικη γλώσσα τους, μα την τόσο χαριτωμένη και γλυκιά φυσιογνωμία τους και την … αλλοπρόσαλλη δράση τους. Τώρα τα Μίνιονς, έχουν την δική τους ταινία, που αποτελεί το προ-επεισόδιο ή prequel της αρχικής αφήγησης του “Εγώ ο Απαισιότατος”. Πολυαναμενόμενο από τους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων φιλμ, βυθίζεται άκριτα σε οποιοδήποτε νόημα ή ιδέα παρουσιάζει, με χοντροκομμένα κόλπα και αστεία, έξυπνες σινεφιλικές αναφορές, υπερβολικά και βολικά επεισόδια δράσης, ενταγμένα στην γενικότερη καλορυθμισμένη αίσθηση του παραλόγου και της ασυναρτησίας που το χαρακτηρίζει και με πολύ καλά γραφικά, γνώριμα από τις ταινίες “Εγώ ο Απαισιότατος”.
 Η ταινία ξεκινά εξαιρετικά, με το μουσικό σήμα της Universal Pictures μιξαρισμένο με τις αστείες φωνούλες των Μίνιονς, προϊδεάζοντας τον θεατή για το τι θα επακολουθήσει από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η αφήγηση ξεκινά με την ιστορία των μικρών ηρώων που πηγαίνει πολύ πίσω στους αιώνες, την εποχή των πρώτο-θηλαστικών. Τα μικρά κίτρινα πλάσματα έχουν τη δική τους Εποχή Παγετώνων και εξελίσσονται ακολουθώντας πάντα κάποιο άγριο και κακό αφεντικό, ζώο στην αρχή και μετέπειτα, άνθρωπο. Η ακαταλληλότητά τους και τα απανωτά τους λάθη στο να ακολουθήσουν κάποιον, έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς αρχηγό στην Ανταρτική. Όμως η ζωή χωρίς ηγέτη, μετά την πάροδο κάποιων χρόνων, καταλήγει βαρετή, έτσι τρία από τα Μίνιονς, ο Κέβιν, ο Μπομπ και ο Στούαρτ, αποφασίζουν να φύγουν για να αναζητήσουν το πιο φοβερό αφεντικό για την φυλή τους. Κατά την διαδρομή συμβαίνουν πολλά ευτράπελα και σύντομα, σε μια μυστική γιορτή που αφορά μόνο κακοποιούς, κερδίζουν μια θέση εργασίας δίπλα στην πιο σκληρή κακοποιό, την Σκάρλετ Όβερκιλ, η οποία έχει ως πολυπόθητο στόχο να κατακτήσει τον βρετανικό θρόνο, γιαυτό και τους αναθέτει την αποστολή να κλέψουν το Στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ. Μετά από πολλές περιπέτειες και αστεία επεισόδια, τα Μίνιονς βρίσκουν τελικά τον αληθινό ηγέτη τους, έναν υπέρ-κακό, τον Γκρου, ο οποίος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας των ταινιών “Εγώ ο Απαισιότατος” 1&2.
 Η σκηνοθετική υπογραφή των Κάιλ Μπαλντά και Πιέρ Κοφέν, οι χαριτωμένες φατσούλες των λιλιπούτειων ηρώων με τους ήχους, τις φωνές και τα γέλια τους, προσθέτουν πόντους εκεί όπου τους αφαιρούν, το απλοϊκό σενάριο και η φλύαρη, άστοχη υπερβολή σε προκάτ κόλπα. Το ιστορικό πλαίσιο είναι στα τέλη της δεκαετίας του '60, με τον ιδεαλισμό και τα ονείρα των παιδιών των λουλουδιών να εξακολουθούν να υπάρχουν και λίγο πριν ανατείλει η εποχή Νίξον. Τα Μίνιονς εκφράζουν μια εργατική πειθήνια τάξη που οι προοδευτικοί γονείς, δεν θα μείνουν πολύ ευχαριστημένοι με την εικόνα της, εντούτοις αυτά τα μικρά κίτρινα πλασματάκια είναι τόσο στενά δεμένα με την αναρχική τους πλευρά, που δεν μπορεί κανείς να πάρει τίποτα στα σοβαρά, ούτε καν τις υποσημειώσεις της ταινίας. Τα Μίνιονς μπορεί να ζουν για να υπηρετούν έναν αφέντη, αλλά το κάνουν τόσο ασυνάρτητα, που μηδενίζεται η όποια δυναμική από το σχήμα αφέντης/δούλος, γιατί τα μικρά κίτρινα όντα εισχωρούν στα γρανάζια της μοναρχίας και ξεχαρβαλώνουν την μηχανή της με την θεοπάλαβη δράση τους. Σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες αρχικές αφηγήσεις του “Εγώ ο Απαισιότατος”, η ταινία δεν εξαργυρώνει κάποια κοινωνική αξία ή νόημα, γιαυτό και είναι απλά χαριτωμένη, αλλά αδιάφορη για τους ενήλικες, ενώ είναι σίγουρο ότι θα την λατρέψουν οι μικρότερες, ή μάλλον οι πολύ μικρότερες ηλικίες.
bigstar5,0 icon Reviewed by My Films-In, on minions- Rating:5,0 out of 10

             



imdb
rottentomatoes