NEBRASKA

ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ

δράμα 2013

 Ο Γούντι, είναι ένας συνταξιούχος αλκοολικός από την Νεμπράσκα, που ζει όμως εδώ και πολλά χρόνια στην Μοντάνα. Είναι πεπεισμένος ότι έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από έναν λαχνό, τον οποίο μπορεί να εξαργυρώσει στην πόλη της Νεμπράσκα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο λαχνός αυτός είναι διαφημιστικό τρικ για προώθηση βιβλίων, αλλά δεν πείθεται από κανέναν ότι όλο αυτό είναι μια απάτη. Η παραλαβή του βραβείου γίνεται για τον Γούντι, ο τελευταίος σκοπός της ζωής του και ο Ντέιβιντ, ο μικρότερος γιος του, αποφασίζει να τον συνοδέψει και να προσφέρει στον ηλικιωμένο πατέρα του μια στιγμή αξιοπρέπειας. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι προς τη Νεμπράσκα και όταν όλη η οικογένεια φτάσει στην πόλη λόγω ενός μικρού ατυχήματος του Γούντι τότε ένα πραγματικό ταξίδι αυτογνωσίας για όλους ξεκινά.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλεξάντερ Πέιν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπόμπ Νέλσον
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μπρούς Ντέρν, Στέισι Κέιτς, Τζούν Σκουίμπ, Γουίλ Φόρτε
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
nebraska image
 Ένα ταξίδι που θα φέρει κοντά τα αποξενωμένα μέλη μιας οικογένειας. Ένα ταξίδι στο παρελθόν, που μας κάνει να εστιάσουμε με περισσότερη ακρίβεια στο παρόν. Ένα ταξίδι, που το τέλος της διαδρομής του μας δείχνει την αφετηρία του, μας δείχνει επίσης, ότι όταν όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί τότε εμφανίζεται ξαφνικά η ελπίδα. Πνευματώδεις παρατηρήσεις για τους οικογενειακούς δεσμούς, την τρίτη ηλικία, τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, την ελπίδα, την αγάπη, την αξιοπρέπεια.
 Ο ελληνοαμερικανός Αλεξάντερ Πέιν προσθέτει ακόμα μια πολύ καλή δημιουργία στην φιλμογραφία του. Να θυμίσουμε το "Πλαγίως" το 2004, τους "Απόγονους" το 2011, το "Σχετικά με τον κύριο Σμίντ" το 2002. Στο Νεμπράσκα, ο Πέιν βυθίζει τους ήρωες του στο ασπρόμαυρο αχανές τοπίο της αμερικανικής μεσοδυτικής υπαίθρου και αποδίδει απόλυτα τον ψυχισμό τους και την γυμνή ζωή τους. Πρόσωπα χαραγμένα από τον τόπο που δεν τους έδωσε τις ευκαιρίες και τον χρόνο που δεν τους φέρθηκε καλά, αγωνίζονται να βρουν κάτι ουσιαστικό να κάνουν ή να πουν. Ανάμεσά τους και ο κεντρικός ήρωας με την οικογένειά του κάνουν το ταξίδι τους προς την αυτογνωσία. Ποιο θα μπορούσε να ήταν το νόημα της ύπαρξής τους σε αυτή τη δυσλειτουργική και αποξενωμένη κατάσταση εκτός της αγάπης; Ποιο στοιχείο θα μπορούσε να επαναφέρει την ελπίδα όταν όλα δείχνουν τόσο ζοφερά εκτός της αγάπης; Ταινία γλυκιά και πικρή, ανθρώπινη, ευαίσθητη και πολύ πολύ αληθινή.
 Πολύ καλός ο Μπρούς Ντέρν στην ερμηνεία του αλκοολικού και απόμακρου πατέρα και επίσης πολύ καλή η Τζούν Σκουίμπ στο ρόλο της μητέρας, σαρωτικής, ως μια γνήσια δύναμη της φύσης με το καυστικό της λόγο.
 Το φιλμ είναι υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, Ά αντρικού ρόλου και Β΄γυναικείου. 

bigstar8,7 icon Reviewed by My Films-In, on nebraska- Rating:8.7 out of 10



             





imdb
rottentomatoes