DAWN OF THE PLANET OF THE APES

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ: Η ΑΥΓΗ

επιστημονική φαντασία, δράση 2014

 Οι ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν απομείνει μετά το ξέσπασμα μιας θανατηφόρου επιδημίας πριν δέκα χρόνια στη γη, έρχονται σε αντιπαράθεση με έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό εξελιγμένων πιθήκων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν την κυριαρχία τους.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ματ Ριβς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μαρκ Μπόμπακ, Ρικ Τζάφα, Αμάντα Σίλβερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝIΣΤΟΥΝ: Άντι Σέρκις, Τζέισον Κλάρκ, Γκάρι Όλντμαν, Κέρι Ράσελ, Τόμπι Κεμπελ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
dawn of the planet of the apes image
 Ο Γάλλος συγγραφέας Πιέρ Μπουλ είναι γνωστός κυρίως για δυο συγγράμματά του, για τη "Γέφυρα του ποταμού Κβαι" και για τον "Πλανήτη των πιθήκων" που τα έγραψε το 1952 και 1963 αντίστοιχα. Και τα δυο γίνονται ταινίες και μάλιστα πολυβραβευμένες. Ο "Πλανήτης των πιθήκων" προσαρμόστηκε στον κινηματογράφο το 1968, αποτελώντας  την αρχή μιας σειράς έργων επιστημονικής φαντασίας που απέκτησε πολλούς θαυμαστές. Πέντε ταινίες δημιουργούνται στη συνέχεια, το 1970 η "Επιστροφή στον πλανήτη των πιθήκων", το 1971 η "Απόδραση από τον πλανήτη των πιθήκων", το 1972 η "Κατάκτηση του πλανήτη των πιθήκων", το 1973 η "Μάχη στον πλανήτη των πιθήκων" και το 2001 ο "Πλανήτης των πιθήκων" του Τιμ Μπάρτον. Μετά από δέκα χρόνια, το 2011, με την ταινία ο "Πλανήτης των πιθήκων: η εξέγερση", εγκαινιάζεται μια νέα σειρά ταινιών που θα δώσει καινούργια ώθηση στην επιτυχημένη και δημοφιλή θεματική με τους πιθήκους κι αυτό γιατί η αφήγηση είναι πιο ποιοτική και στέρεα, με ουσιώδεις προβληματισμούς για το ανθρώπινο μέλλον, οι χαρακτήρες διαθέτουν βάθος, ενώ για πρώτη φορά, με την αρωγή της τεχνολογίας, κατασκευάζονται φωτορεαλιστικοί πίθηκοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται αντί των ηθοποιών με κοστούμια, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα περισσότερο αληθοφανές αποτέλεσμα.
 Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, πως μέσα από τέτοιου είδους σειρές, αφενός βλέπουμε την συνεχή προσπάθεια που γίνεται στον χώρο του κινηματογράφου στο να αποδώσει μυθοπλαστικά το φανταστικό, κεντρικός άξονας του οποίου, για το συγκεκριμένο είδος, είναι κάποιες πιθανές επιστημονικές, τεχνολογικές ή κοινωνικές εξελίξεις, αφετέρου τις αλλαγές και την πρόοδο της τεχνολογίας του κινηματογράφου.
 Ο "Πλανήτης των πιθήκων: η Αυγή", αποτελεί την δεύτερη ταινία της νέας σειράς, η οποία χρησιμοποιεί την ίδια επιτυχημένη συνταγή με αυτήν της ταινίας του 2011. Εδώ ο Ριβς σκηνοθετεί προσεκτικά και δίνει μια σύγχρονη ματιά στην αλληγορική παρωδία της αντίστροφης εξέλιξης των ειδών του Μπουλ. Το κύριο αφηγηματικό μοτίβο του δριμύτατου ανταγωνισμού των ανθρώπων με το εξελιγμένο είδος των πιθήκων έχει ως βασική προβληματική την αλαζονεία της εξουσίας και τη φύση του πολέμου. Προβληματική, που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στις σύγχρονες αναγνωρίσιμες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο σωστός αφηγηματικός ρυθμός, οι καλογραμμένοι χαρακτήρες, οι θεαματικές σκηνές δράσης και τα πλούσια οπτικά εφέ, δημιουργούν μια σκοτεινή πειστική κοσμοπλασία, συναρπαστική και εντυπωσιακή και τις προϋποθέσεις για μια σίγουρη εισπρακτική επιτυχία.
bigstar8,0 icon Reviewed by My Films-In, on dawn of the planet of the apes- Rating:8,0 out of 10



         





imdb
rottentomatoes