THE DARK VALLEY

THE DARK VALLEY

γουέστερν 2014

 Μέσα από ένα κρυμμένο μονοπάτι, ένας μοναχικός καβαλάρης φθάνει σε ένα μικρό χωριό ψηλά στα βουνά των Άλπεων. Κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται ο ξένος αυτός, ούτε τι θέλει εκεί. Αλλά όλοι γνωρίζουν πως δεν τον θέλουν για να μείνει και πολύ περισσότερο η δεσποτική μοναρχική οικογένεια του χωριού.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντρέας Προσέσκα
ΣΕΝΑΡΙΟ: Αντρέας Προσέσκα, Μάρτιν Άμπρος
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σαμ Ρίλευ, Τομπίας Μορέτι, Χέλμουτ Χάισλερ, Πάουλα Μπιρ, Κάρμεν Γκράτλ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αυστρία, Γερμανία
the dark valley image
  Το Dark Valley είναι βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Γερμανού Τόμας Γουίλμαν που εκδόθηκε το 2010. Γουέστερν γυρισμένο στις Άλπεις. Πρωτότυπη για την Αυστρία παραγωγή, που όμως πατάει πάνω στις βασικές αρχές μορφοποίησης του γουέστερν. Γνωστά πρότυπα και παραδόσεις του είδους, όπως ο διαλεκτικός κόσμος με τις έντονες αντιθέσεις, ο πατερναλισμός, η αδύναμη θέση της γυναίκας, η τραγικότητα, οι βάναυσοι φεουδαρχικοί κανόνες που επιβάλλονται από την ισχυρότερη οικογένεια και το μοτίβο της εκδίκησης, βρίσκονται και σε αυτή την ταινία. Το τοπίο πάλι εδώ παίζει αποφασιστικά τον ρόλο του και γίνεται σημαντικός καταλύτης στις εξελίξεις. 
 Παρά την συνδιαλλαγή της με την ασφάλεια που της προσφέρουν οι συμβάσεις του είδους και τις αδυναμίες της, που ήταν κυρίως η γραμμική ανάπτυξη του σεναρίου χωρίς ανατροπές, η άστοχη χρήση σε αρκετά σημεία, της πολύ καλής κατά τα άλλα δραματικής μουσικής, τα αταίριαστα ποπ τραγούδια στην αρχή και το τέλος και η μη ανάπτυξη των χαρακτήρων, η κινηματογραφία του Προσέσκα, είναι αποτελεσματική και μεθοδική στους στόχους της και στις επιλογές της και αποδίδει με σαφήνεια και καθαρότητα την απειλή και την αδυσώπητη αίσθηση της ζωής του χειμώνα σε ένα μικρό και απομονωμένο ορεινό χωριό του δέκατου ένατου αιώνα στις Άλπεις, σκοτεινό και σκληρό, στο οποίο το ανθρώπινο κακό έχει δραματικά εισχωρήσει και σβήσει κάθε κανονικότητα και ευτυχία της ζωής. Τραγικοί τόνοι, οπτική λιτότητα, εντυπωσιακά τοπία, πανέμορφα γήινα χρώματα που εμφανίζονται σχεδόν μονόχρωμα σε κάποια πλάνα, μινιμαλισμός στους διαλόγους, τραχύτητα στους χαρακτήρες, στοιχεία που προσδίδουν δυναμισμό στο κινηματογραφικό κείμενο και μια υποβλητική δυναμική που συναρπάζει.
bigstar7,4 iconReviewed by My Films-In, on the dark valley- Rating:7,4 out of 10



            





imdb
rottentomatoes