KRUGOVI

ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ

δράμα 2013

 Σέρβοι, μουσουλμάνοι και Κροάτες, βρίσκονται σε πόλεμο στη Βοσνία. Κατά το έτος 1993, στην κεντρική πλατεία της Τρεμπίνιε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός το οποίο επηρεάζει πέντε ανθρώπους. Μέσα από μια σειρά καταστάσεων και γεγονότων και μετά από δώδεκα χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι ξανά με το οδυνηρό παρελθόν. Κατά πόσο είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα γεγονότα που τους σημάδεψαν; Κατά πόσο μπορούν να ξεπεράσουν τις ενοχές, την θλίψη και την οργή που αισθάνονται;


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σρένταν Γκολούμποβιτς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μελίνα Πότα Κόλτσεβιτς, Στράγιαν Κόλτσεβιτς
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Αλεξάντερ Μπέρτσεκ, Λέον Λούτσεβ, Νεμπόιζα Γκλόκοβατς
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Σερβία, Γερμανία, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία
krugovi image
 Μια ακόμα ανεξάρτητη παραγωγή που αποδεικνύει ότι η έλλειψη μεγάλων προϋπολογισμών και χρημάτων λειτουργεί ως έναυσμα για δημιουργίες με εκφραστική δύναμη και αξιόλογες δραματουργικές επακολουθείες. Από τις πιο σοβαρές ταινίες του σερβικού κινηματογράφου που έχουμε δει, η ταινία Κύκλοι, βασίζεται στο πραγματικό γεγονός ενός Σέρβου στρατιώτη που σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί έναν μουσουλμάνο πολίτη, από άλλους Σέρβους στρατιώτες. Πέντε άνθρωποι σημαδεύτηκαν από αυτή την περιπέτεια, που δεν είχαν σχέση μεταξύ τους και ούτε επρόκειτο να είχαν, εάν δεν συνέβαινε το γεγονός αυτό. Τα αποτελέσματα του περιστατικού είναι μυθοπλασία, αλλά ο πυρήνας της αλήθειας που περικλείει, βρίσκεται στη σφαίρα της σκληρής πραγματικότητας. Από το συμβάν αυτό οδηγούμαστε δώδεκα χρόνια αργότερα και μετά το τέλος της σύγκρουσης Σερβίας-Βοσνίας. Τα αποτελέσματά αυτού του πολέμου ήταν μια θλιβερή κληρονομιά με ορατά τα σημάδια της στο σήμερα. Στην προφανή ανάγνωση οι ήρωες φαίνεται να έχουν ξεπεράσει το οδυνηρό παρελθόν, όμως μέσα τους δίνονται ακόμα μάχες, που ορίζουν το παρόν τους. Ένας κύκλος βίας, της όποιας βίας, που ξεκινάει και απλώνεται σαν τους κύκλους στο νερό όταν ρίχνει κανείς μια πέτρα, αφήνει πίσω του μεγάλες κρυφές πληγές. Γνωρίζει κανείς πόσο θα χρειαστεί μέχρι να σβήσει η ταλάντωση τους; γνωρίζει κανείς πότε και πως θα συναντηθεί με έναν τέτοιο κύκλο; και υπάρχει ισότητα στη συνέπειες που έχει μια καλή και μια κακή πράξη; κάποια από τα βασικά ερωτήματα της ταινίας. Μια ταινία κάθαρσης, συγχώρεσης και εξιλέωσης από τις τύψεις του παρελθόντος έστω κι εάν αυτό σημαίνει μια επίπονη διαδικασία.
 Στο φιλμ, καταλύεται η γραμμική ευθεία της σεναριακής εξιστόρησης. Με πολύ σοφό και έντεχνο τρόπο συγκρατούνται οι πληροφορίες και αποκαλύπτονται κάθε φορά μόνο λίγες και μικρές λεπτομέρειες από αυτό που έγινε και τι ακολούθησε το γεγονός. Μέχρι το τέλος δεν γνωρίζουμε το πως πραγματικά συνέβη η ιστορία, ούτε ξέρουμε πως οι χαρακτήρες είχαν αντιδράσει. Αποτέλεσμα αυτής της σωστής διαχείρισης των πληροφοριών είναι η τεταμένη προσοχή και το αμείωτο ενδιαφέρον καθ όλη τη διάρκεια του έργου.
 Η ταινία δεν θα λειτουργούσε σε κανένα επίπεδο εάν δεν υπήρχαν οι άριστες επιδόσεις των ηθοποιών που μιλούν μέσα από την αμηχανία, τις παύσεις και την σιωπή τους. Ο ρυθμός σε κάποια σημεία είναι αργός και ίσως κάποιες σκηνές θα μπορούσαν να λείπουν. Όμως γενικά έχουμε να κάνουμε με μια αξιοπρόσεχτη παραγωγή, με καλή σκηνοθεσία και σεναριακή ανάπτυξη των γεγονότων, προσεγμένη φωτογραφία και άριστους φωτισμούς.
 Να σημειώσουμε πως το φιλμ έχει κερδίσει το βραβείο της οικουμενικής κριτικής επιτροπής στο 63ο διεθνές φεστιβάλ του Βερολίνου, το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σαράγεβο και στο διεθνές φεστιβάλ Σόφιας, το ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς και το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής World Cinema Dramatic For Artistic Vision το 2013.
bigstar8.3 icon Reviewed by My Films-In on krugoviRating:8,3 out of 10



           





imdb
rottentomatoes