SHORT TERM 12

ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

δράμα 2013

 Η Γκρέυς είναι υπεύθυνη σύμβουλος σε μια κοινότητα για κακοποιημένα παιδιά. Κάθε μέρα αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, όμως με αποφασιστικότητα και κατανόηση τις ξεπερνά. Στο ίδιο χώρο εργάζεται και ο σύντροφός της Μέισον που είναι κι αυτός σύμβουλος. Όταν στο ίδρυμα εισέρχεται ένα καινούργιο μέλος, ο κόσμος της Γκρέυς καταρρέει, αφού η περίπτωση της μικρής Τζέιντεν, θα της θυμίσει καταστάσεις από το δικό της οδυνηρό παρελθόν.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μπρι Λάρσον, Τζον Γκάλαχερ, Τζ. Κέιτλιν Ντέβερ, Ρέιμι Μάλεκ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
short term 12 image
 Άλλη μια ταινία για τα παιδιά και τον ευαίσθητο κόσμο τους, με ειλικρινείς και ουσιαστικούς διαλόγους, χωρίς όμως συναισθηματικούς εκβιασμούς παρά το δυνητικά μελοδραματικό της θέμα. Και αυτό είναι το ουσιαστικό του σημείο. Γιατί το σκληρό θέμα των κακοποιημένων παιδιών είναι ένα μοτίβο το οποίο έχει παρουσιαστεί κατά το παρελθόν μέσα από δύσκολες σκηνές βίας. Εδώ ο  Ντέστιν Ντάνιελ Κρετόν επεξεργάζεται το θέμα του με διακριτικότητα και ευαισθησία. Είναι μόλις η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη, παρόλα αυτά έχει καταφέρει και βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο συναισθηματικής κινηματογραφικής ειλικρίνειας που άλλοι ίσως να δυσκολεύονται ακόμα.
 Κινηματογράφηση λιτή, κάμερα σε ταραχώδεις σκηνές κρατημένη στο χέρι για την απόδοση του ρεαλιστικού, άφθονο χιούμορ και όμορφες σκηνές να διαδέχονται τις οδυνηρές, επισημαίνοντας πως και στις χειρότερες συνθήκες οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην χάνουν το χιούμορ και την αισιοδοξία τους. 
 Τι είναι χειρότερο, η κακοποίηση ή η εγκατάλειψη; μπορεί το κράτος πρόνοιας χωρίς αγκυλώσεις να προτείνει ουσιαστικές λύσεις; μπορούν να επουλωθούν οι πληγές από μια καταστροφική παιδική ηλικία; και τι τελικά μπορεί να επιφέρει την κάθαρση; τα βασικά ερωτήματα της ταινίας. Ευρηματική και συγκινητική η σεκάνς με την ιστορία του χταποδιού που αφηγείται το μικρό κακοποιημένο κορίτσι που αποτυπώνει την έννοια της φιλίας. Αληθινό, ανθρώπινο, προσγειωμένο, γεμάτο συμπόνια και κατανόηση απέναντι σε ψυχές που είχαν την "τύχη" να βρεθούν  και να μεγαλώσουν σε εχθρικά "οικογενειακά" περιβάλλοντα. Ένα φιλμ που μιλάει για τα μη προνομιούχα παιδιά, για τη ζωή μετά την κακοποίηση, για την φροντίδα και τον σεβασμό, για τον ηρωισμό που επιδεικνύουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, για την φιλία και την αγάπη που φέρνει το φως και μπορεί να διαλύσει ακόμα και το πιο πυκνό σκοτάδι. 
 Καλές ερμηνείες κυρίως από όλα τα παιδιά που παίρνουν μέρος στην ταινία. Να σημειώσουμε, ότι το φιλμ έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας και κοινού στο φεστιβάλ South By Southwest, όπως και το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Λος Άντζελες.
bigstar7.4 iconReviewed by My Films-In, on short term 12- Rating:7.4 out of 10



             





imdb
rottentomatoes