TIBET: CRY OF THE SNOW LION

TIBET: CRY OF THE SNOW LION

ντοκιμαντέρ 2002

 Ένα ντοκιμαντέρ για το πότε και πως κατέλαβαν οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις το Θιβέτ, τις επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό και την ιστορία αντίστασης του λαού αυτού. 


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τομ Πάιοζετ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μαρία Φλόριο, Βικτόρια Μάντ, Σου Πιοσέι
ΑΦΗΓΗΤΕΣ: Τιμ Ρόμπινς, Σούζαν Σάραντον, Μάρτιν Σιν, Έντουαρτ Έντουαρτς, Εντ Χάρις
tibet cry of the snow lion image
 Το λιοντάρι του χιονιού αναφέρεται στους θρύλους και στις παραδόσεις του Θιβέτ, θεωρήθηκε ως προστάτης του έθνους και για αυτό υπάρχει ως σύμβολο στη σημαία του κράτους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί το ντοκιμαντέρ έχει αυτόν τον τίτλο, αφού είναι γνωστό ότι το Θιβέτ προσπαθεί εδώ και πολλές δεκαετίες να αποκτήσει την ανεξαρτησία του από την αυστηρή κηδεμονία της Κίνας. 
 Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό, βίντεο και άλλο ιστορικό υλικό, μαθαίνουμε αρκετά από την ιστορία του Θιβέτ, τον πολιτισμό του, τις παραδόσεις του, κυρίως όμως μαθαίνουμε την ιστορία της κατάληψης του κρατιδίου αυτού από την Κίνα, τις λεηλασίες που υπέστη, την γενοκτονία και τα βασανιστήρια, καθώς επίσης και τον αγώνα των θιβετιανών να αντισταθούν στον κατακτητή τους με τη μεθοδολογία του αρχηγού τους Δαλάι Λάμα, που είναι η χρήση μη βίας. Τι έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Αμερική για να αποτρέψουν τα γεγονότα αυτά; γιατί αφήνουν την Κίνα να επιβάλλεται στο Θιβέτ; ποιοι είναι οι λόγοι; Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Δαλάι Λάμα, ζητούσε και ζητάει από τους ηγέτες του κόσμου να εφαρμόσουν όχι κάτι παρά πάνω από αυτά που έχουν υποσχεθεί στους λαούς τους, την ελευθερία, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, τη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πρόβλημα του Θιβέτ είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. "Πρέπει να συλλάβουμε το πραγματικό νόημα της συνολικής ευθύνης που βασίζεται στην έννοια ότι όλη η ανθρωπότητα ανήκει στην ίδια οικογένεια. Οι αρχές της ανεξαρτησίας της ελευθερίας, της δημοκρατίας είναι αρχές τις οποίες πρέπει να στηρίζουμε όλοι μας και τα Ενωμένα Έθνη, η Αμερική και όλοι οι ηγέτες θα πρέπει να κάνουν πράξη αυτά τα οποία διακηρύσσουν" λέει ο ηγέτης του Θιβέτ. 
 Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες ιστορικών, ξένων επισκεπτών που είδαν από κοντά κάποια γεγονότα και των ίδιων των ανθρώπων που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκδιώχθηκαν. Κατά την άποψή μας ίσως θα έπρεπε να υπήρχαν περισσότερες καταθέσεις απόψεων που υποστηρίζουν την αντίθετη πλευρά. Επίσης θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή και βάθος στην ανάλυση για την κοινωνική οργάνωση του Θιβέτ πριν και μετά την κατάκτηση, μεγαλύτερη εστίαση και βάθος στις αιτίες που "αδιαφόρησαν" ή και "αδιαφορούν" τα Ηνωμένα Έθνη να επιφέρουν αλλαγές ή κάποια συνθήκη κοινά αποδεκτή. Παρόλα αυτά είναι ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ με σωστή χρήση χρόνου και ροή στα γεγονότα, καλή σκηνοθεσία και καλή αφήγηση.
bigstar7.6 icon Reviewed by My Films-In on tibet: cry of the snow lionRating:7,6 out of 10



                             





imdb
rottentomatoes